Avtomobilizem
Digitalizacija
Avtomoto
21.02.2023 14:56
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Sledljivost baterij bo z digitalnimi potnimi listi popolna

Evropska komisija je 30. marca 2022 sprejela predlog uredbe o trajnostnih proizvodih v okviru zelenega dogovora na ravni Evropske unije. Ta določa cilje za vzpostavitev prve podnebno nevtralne regije do leta 2050.

Uredba Evropske komisije o trajnostnih proizvodih določa cilje za vzpostavitev prve podnebno nevtralne regije do leta 2050, kjer bodo igrali s pomočjo standardov GS1 zasnovani digitalni potni listi pomembno vlogo na življenjski poti vseh izdelkov, ki se proizvajajo ali tržijo na trgu Evropske unije. Med prve izdelke, ki bodo opremljeni z digitalnimi potnimi listi, bodo spadale baterije za električne avtomobile.

Predlog uredbe, pri katerem je GS1 proaktivno sodelovala zadnji dve leti, vključuje digitalne potne liste za izdelke, s katerimi se srečujemo na trgu EU. Koncept vključuje skoraj vse sektorje, saj so iz njih trenutno izvzeta le področja hrane, krmil in zdravil. Predlog uredbe se nanaša na vse oblike fizičnega blaga, vključno s sestavnimi deli in vmesnimi proizvodi, ki se tržijo ali so dani v uporabo na trgu EU. Uredba prepoveduje uničenje neprodanih izdelkov široke porabe in določa obvezna merila za »zelena« javna naročila. Splošni cilj predloga izhaja iz zahteve po zmanjšanju okoljskih vplivov izdelkov na okolje v njihovem celotnem življenjskem ciklu s pomočjo učinkovitih digitalnih rešitev, ki stremijo k povečanju povpraševanja po trajnostnem blagu in podpori trajnostni proizvodnji.

Uredba določa hkrati nove dolžnosti in pravice za proizvajalce, uvoznike, distributerje, trgovce, serviserje, predelovalce, podjetja s področja recikliranja in vzdrževanja, končne uporabnike, potrošnike, nacionalne organe, organizacije javnega interesa, Evropsko komisijo in vse druge organizacije. Evropska komisija je hkrati sprejela strategijo za trajnostno in krožno delovanje na področju tekstilne industrije ter revidirala uredbe o gradbenih proizvodih.

Digitalni potni listi bodo uvedeni z letom 2026 najprej za industrijske baterije in baterije za električna vozila z zmogljivostjo nad 2 kWh. Potni list bo v tem primeru vseboval elektronski zapis, ki bo za vsako enoto edinstven. S tovrstnim identifikatorjem bo sledljivost vso življenjsko dobo, od rojstva do reciklaže, popolna. Pri tem ne bo šlo le za podatke o zmogljivostih, servisiranju, hitrosti polnjenja ali stroških vzdrževanja, ampak za ves življenjski cikel – naj gre za osnovne materiale (vključno z njihovim izvorom in nastankom), način predelave ob zaključku prvega življenjskega obdobja, transformacijo iz avtomobilske baterije v denimo stacionarni hranilnik električne energije ali ogljični odtis.

Več si lahko preberete tudi v Reviji Novice (str.7) – spletna verzija je na voljo TUKAJ.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
digitalizacija krožno gospodarstvo QR koda

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem GS1 Slovenija
Za več informacij so vam na voljo pri GS1 Slovenija
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem GS1 Slovenija? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

PC H.AND d.o.o.

Brezovce 10, 1236 Trzin, Tel: 01 530 08 00
PC H.AND - podjetje s tradicijo Svetovni trg ponuja pravo enciklopedijo izdelkov, med katerimi se težko odločimo. Na pomoč vam priskoči podjetje PC H.AND, ki se lahko pohvali z ... Več

Tiskarna Igma-Graf, Martin Škofljanec s.p.

Brege 60, 8273 Leskovec pri Krškem, Tel: 040 744 158
Kako vam lahko reklamna majica pomaga pri promociji vašega podjetja Promocije podjetja se je potrebno lotiti na pravi način, saj potencialna stranka ne sme imeti občutka vsiljivosti ... Več
Zlati partner

BROTHER CEE GmbH

Glavna cesta 46, 4202 Naklo, Tel: 030 600 474
Dejavni so v 28 državah, Brotherjevi izdelki pa so na voljo v več kot 100 državah.  Od ustanovitve korporacije leta 1934 si prizadevajo, da bi ideje prenesli v prakso z ustvarjanjem ... Več

eTAROK, MIROSLAV CIGAN s.p.

Ulica Štefana Kovača 2, 9231 Beltinci, Tel: 041 519 443
Računalniška igra za ljubitelje taroka Življenje se je v zadnjem letu preselilo v naše domove, kjer poleg dela iščemo različne vrste razvedrila. Za ljubitelje igre s tarok ... Več