Avtomobilizem
Digitalizacija
Avtomoto
21.02.2023 14:56
Posodobljeno 4 tedni nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Sledljivost baterij bo z digitalnimi potnimi listi popolna

Evropska komisija je 30. marca 2022 sprejela predlog uredbe o trajnostnih proizvodih v okviru zelenega dogovora na ravni Evropske unije. Ta določa cilje za vzpostavitev prve podnebno nevtralne regije do leta 2050.

Uredba Evropske komisije o trajnostnih proizvodih določa cilje za vzpostavitev prve podnebno nevtralne regije do leta 2050, kjer bodo igrali s pomočjo standardov GS1 zasnovani digitalni potni listi pomembno vlogo na življenjski poti vseh izdelkov, ki se proizvajajo ali tržijo na trgu Evropske unije. Med prve izdelke, ki bodo opremljeni z digitalnimi potnimi listi, bodo spadale baterije za električne avtomobile.

Predlog uredbe, pri katerem je GS1 proaktivno sodelovala zadnji dve leti, vključuje digitalne potne liste za izdelke, s katerimi se srečujemo na trgu EU. Koncept vključuje skoraj vse sektorje, saj so iz njih trenutno izvzeta le področja hrane, krmil in zdravil. Predlog uredbe se nanaša na vse oblike fizičnega blaga, vključno s sestavnimi deli in vmesnimi proizvodi, ki se tržijo ali so dani v uporabo na trgu EU. Uredba prepoveduje uničenje neprodanih izdelkov široke porabe in določa obvezna merila za »zelena« javna naročila. Splošni cilj predloga izhaja iz zahteve po zmanjšanju okoljskih vplivov izdelkov na okolje v njihovem celotnem življenjskem ciklu s pomočjo učinkovitih digitalnih rešitev, ki stremijo k povečanju povpraševanja po trajnostnem blagu in podpori trajnostni proizvodnji.

Uredba določa hkrati nove dolžnosti in pravice za proizvajalce, uvoznike, distributerje, trgovce, serviserje, predelovalce, podjetja s področja recikliranja in vzdrževanja, končne uporabnike, potrošnike, nacionalne organe, organizacije javnega interesa, Evropsko komisijo in vse druge organizacije. Evropska komisija je hkrati sprejela strategijo za trajnostno in krožno delovanje na področju tekstilne industrije ter revidirala uredbe o gradbenih proizvodih.

Digitalni potni listi bodo uvedeni z letom 2026 najprej za industrijske baterije in baterije za električna vozila z zmogljivostjo nad 2 kWh. Potni list bo v tem primeru vseboval elektronski zapis, ki bo za vsako enoto edinstven. S tovrstnim identifikatorjem bo sledljivost vso življenjsko dobo, od rojstva do reciklaže, popolna. Pri tem ne bo šlo le za podatke o zmogljivostih, servisiranju, hitrosti polnjenja ali stroških vzdrževanja, ampak za ves življenjski cikel – naj gre za osnovne materiale (vključno z njihovim izvorom in nastankom), način predelave ob zaključku prvega življenjskega obdobja, transformacijo iz avtomobilske baterije v denimo stacionarni hranilnik električne energije ali ogljični odtis.

Več si lahko preberete tudi v Reviji Novice (str.7) – spletna verzija je na voljo TUKAJ.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
digitalizacija krožno gospodarstvo QR koda

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem GS1 Slovenija
Za več informacij so vam na voljo pri GS1 Slovenija
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem GS1 Slovenija? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

UV LED TISKALNIK

Brezje pri Dobrovi 74b, 1356 Dobrova, Tel: 041 735 643
Tisk Tavčar Tisk Tavčar d.o.o. je v osnovi družinsko podjetje z 20-leti grafičnih izkušenj, pa tudi strojništvo in elektronika jim nista tuja.Predstavljajo vam UV LED tiskalnik, ... Več
Zlati partner

Cambium Networks

Unit B2, Linhay Business Park Eastern Road Ashburton, United Kingdom, , Tel: +44 1364 655500
Internet je vozlišče inovacij in temelj sodobne družbe. Okolja, kjer je internet prosto dostopen in zanesljiv, beležijo nepredstavljiv razvoj. Internetna dostopnost pa ni samoumevna. ... Več
Zlati partner

PRONET Kranj, d.o.o.

Ljubljanska cesta 24b, 4000 Kranj, Tel: 04 2 800 800
Današnja podjetja se soočajo z več izzivi kot kdaj koli prej. Ali veste, kaj povezuje vsa podjetja na svetu? Vsi se sprašujejo, kako najbolje pristopiti k delovnemu dnevu in kako ... Več
Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710