Računalništvo, telefonija
03.03.2020 12:00
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Skrb za IT kadre še nikdar tako ključna

Zakaj najboljši IT kadri odhajajo ali ne želijo priti v določeno okolje? Ker niso ustrezni pogoji, delovna klima, vodenje. Govorimo o dobrih kadrih, ki jih iščemo vsi. Boj zanje je stalen in neizprosen.
Skrb za IT kadre še nikdar tako ključna
Skrb za IT kadre še nikdar tako ključna

Eden od pomembnih minimalnih pogojev je redno usposabljanje. V letu 2019 smo v našem podjetju prejeli rekordno število klicev naših strank z vedno istim vprašanjem: »Veste, poznate, imate koga, ki zna… in bi se zaposlili pri nas?« Vsak teden vsaj en klic. Žal zaradi narave našega posla ne prodajamo teh informacij, ki bi kaj hitro lahko postale dopolnilna in perspektivna dejavnost.


Naš odgovor: »Na trgu jih ni. Investirajte v razvoj lastnih in začnite skrbeti za ljudi.«


Ni isto skrbeti za terabajte in aplikacije ali ljudi.


Potem imamo še zanimivejše zgodbe, ko podjetje plača letno celo 500.000 EUR ali več za pravice uporabe programske opreme proizvajalcev kot so Microsoft, SAP, Oracle, IBM itd. težava pa je nato poslati na tečaj za 1.000 EUR nekoga, da bi se tudi učil o tehnologiji, ki jih pokrivajo te licence. Pa ERP projekti, kjer so zneski ogromni in je vedno znova težava prav usposabljanje, da bi nekaj malega vedeli o produktu, rešitvi tudi znotraj podjetja. Slepo zaupanje v zunanjega dobavitelja in skoraj nič znanja o rešitvi, v fazi odločanja, je slovenska folklora. Po drugi strani pa je št. 1 razlog odhoda najboljših slaba skrb za njihov razvoj in napredek.


Ko k nam na izobraževanja prihajajo različni kadri in se velikokrat z njimi pogovarjamo in poklepetamo, je pogosto temeljno nezadovoljstvo povezano prav z neustrezno skrbjo za njihov strokovni razvoja.
Čemu je znanje tako podcenjeno, zapostavljeno, na zadnjem mestu v večini slovenskih podjetij? Vedno je odgovor v vodenju, vodstvu. Lahko bi se izgovarjali tudi na potuho slovenskega brezplačnega izobraževalnega sistema, ki pa pri kompetentnih vodjih ne zdrži. Dejstvo je, da je kompleksnost vodenja ljudi postala izjemno velika. Že sicer je v IT izrazito majhen odstotek managementa, ki ima kompetence vodenja pridobljene s strokovnim usposabljanjem in izobraževanjem. Pretežno gre za samouke, ljudi, ki so prišli iz tehničnega področja na področje vodenja ljudi. Ni isto skrbeti za terabajte in aplikacije ali ljudi. Temu ustrezen je tudi odnos do področja upravljanja s kadri, sploh pri najboljših. »Naj se naučijo, saj je vse na internetu! Saj je pameten, se bo že znašel.«


Da bi lahko zagotovili kakovosten kader, ki bo z veseljem hodil na delo in bil zvest podjetju, je potrebno:

  • Posameznike obravnavati individualno.
  • Prisluhniti ljudem in jih razumeti.
  • Mentorirati mlade in zagnane, da se razvijejo v najboljše strokovnjake.
  • Imeti politiko odprtih vrat in biti dostopen, odprt, človeški v vlogi managerja.
  • Vzpostaviti motivacijsko okolje, kjer ne bo ovir za razvoj in izobraževanje.
  • Nuditi čas in možnost za pridobivanje znanja.
  • Ljudem dajati jasna sporočila in informacije o pričakovanjih, potrebah, ciljih.

Že skoraj 10 let nudimo program NLT (no limIT training), ki ga mnoga podjetja ne koristijo le kot cenejše izobraževanje, temveč tudi kot motivacijsko okolje za IT kader. Podjetja pridobijo enostavnejšo možnost usposabljanja svojih zaposlenih, zaposleni pa sporočilo, da je podjetju mar in želi vlagati v svoje ljudi.

Poenostavijo se tudi birokratski postopki, ki pogosto ubijajo duha in dobro klimo najboljšim. Kakšna je poleg tega skrb za vsa ostala področja, povezana z delovnimi pogoji, nadalje govori o sposobnostih vodje. Dobri kadri želijo delati le za najboljše vodje. Potem, če so tudi osnovni higieniki urejeni, skorajda ni več razlogov za to, da ne bi želeli delati v takem okolju.

In tudi zanesljivejša ter trajnejša pot je razvoj lastnih potencialov namesto kraja pri sosedu. Saj veste, kdor leta iz cveta na cvet, bo odletel tudi iz vašega.


Ko k nam na izobraževanja prihajajo različni kadri in se velikokrat z njimi pogovarjamo in poklepetamo, je pogosto temeljno nezadovoljstvo povezano prav z neustrezno skrbjo za njihov strokovni razvoj. Večkrat slišimo, da nekdo išče novo delo, ker zanj podjetje ne skrbi ustrezno. Letni strošek osebne NLT naročnine je 1.850 EUR. Strošek agencije za zaposlitev novega kadra vsaj 3.500 do 4.000 EUR plus vsaj 6 mesecev učenja in uvajanja, kar znese še dodatnih 6.000 do 10.000 EUR. Kaj je torej ceneje, skrb za razvoj obstoječega kadra, da ga zadržimo in razvijemo ali iskanje novega? V dobi oportunizma večina misli, da je zamenjava boljša kot skrb za tisto, kar že imamo. Ni večje zmote.


Na zaposlitvenem portalu mojedelo.com je cca. 300+ razpisanih IT delovnih mest, povprečno je ponudb na en oglas 3 do 4. Dejstvo je, da na trgu dela ne boste našli kadra, ki ga potrebujete. Ti časi so minili že nekaj let nazaj. Lahko pa sistematično in postopno razvijete tisto, kar boste potrebovali čez leto ali dve. In tudi zanesljivejša ter trajnejša pot je razvoj lastnih potencialov namesto kraja pri sosedu. Saj veste, kdor leta iz cveta na cvet, bo odletel tudi iz vašega.


Vabim vas, da pogledate našo ponudbo oz. možnosti članskega sistema ter se pogovorimo o sodelovanju. Lahko pa ob kavi tudi samo poklepetamo o tem, kako si mi predstavljamo razvoj in skrb za IT talente skozi HR prizmo ter trenutne razmere na trgu dela.


Gregor Jemec

P.S. Poleti bomo štartali vzajemni program s podjetji na področju iskanja, razvoja ter zaposlovanja mladih, perspektivnih bodočih IT kadrov. Bi investirali in se pridružili projektu ter si zagotovili dostop do novih kadrov?

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem HOUSING Co. d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri HOUSING Co. d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem HOUSING Co. d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

BIROMATIK NT d.o.o.

Ulica Staneta Severja 18, 2000 Maribor, Tel: 02 300 03 60
Storitve podjetja Biromatik NT Prednosti BIROMATIK-a so v izdelavi »butičnih programskih produktov«. To so specialne rešitve po želji uporabnikov. Vsaka stranka, ne glede ... Več

KIKštarter KAMNIK

Fužine 10, 1241 Kamnik, Tel: 031 226 763
KIKŠtarter je več kot le coworking prostor, kjer si skupnost deli delovni prostor in opremo. Poleg samega prostora ponujajo različne sklope izobraževanja in delavnice. Program so ... Več
Zlati partner

Endava

, ,
Zlati partner

ISKRATEL d.o.o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Iskratel vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več