Življenjski slog
16.01.2023 11:06
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Robot bo čistil v harmoniji z vami

Ne ljubi se vam pretirano ukvarjati z robotom, zato ga je smiselno avtomatizirati in brezhibno prilagoditi dinamiki družinskega življenja. Ko gre za izdelke podjetja iRobot, imate za to na voljo nešteto možnosti.

Robotski sesalniki Roomba, ki so po zaslugi inovativnega sistema dveh nasproti vrtečih krtač superiorni v sesanju, je vedno krasila sposobnost učenja, prilagajanja in širok nabor funkcij za prilagojeno delovanje. Kljub temu pa smo bili lani priča izredno pomembni novosti. Predstavili so popolnoma nov operacijski sistem iRobot OS po zaslugi katerega roboti Roomba j7, Combo j7, i3, s9 in Braava jet m6 poglobljeno razumejo vaš dom in vaše navade ter posledično učinkovitost čiščenja premaknejo na popolnoma novo, višjo raven.

Vse bolj pameten in samostojen

Večino sodobnih robotov omogoča povezavo z Googlovo ali digitalnima pomočnicama Alex in Siri, toda le roboti Roomba razumejo več kot 600 glasovnih ukazov. Dobesedno lahko ukažete, »Alexa reči Roombi Combo naj posesa in pomije tla okoli in pod jedilno mizo«. Stavek morate izgovoriti v angleščini, ker tako zahtevajo omenjeni pomočniki, a marsikdaj je ukazovanje z govorom udobnejše od brskanja po aplikaciji in iskanje primernega ukaza. V izogib nevšečnostim moramo dodati, da je izrečen ukaz mogoč, ko je robot že prepoznal prostor in ste v aplikaciji uredili tloris, imenovali sobe ter narisali področja, na katera ne sme ali zahtevajo pogostejše čiščenje. To pa še zdaleč ni vse. Glede na vzorec delovanja, ki se ga bo robot naučil, in morebitnih podatkov drugih pametnih domačih naprav, bo predlagal dodatna čiščenja, na primer tedaj, ko domači ljubljenčkom izpada dlaka ali vris prepovedanega področja za površino, kjer pogosto naleti na težave. Pametnih nasvetov se boste še posebej razveselili v primeru, da ne uporabljate urnikov čiščenja in ga pogosto pozabljate ročno zagnati.

Po zaslugi inteligentnega operacijskega sistema, kjer je močno izražena uporaba umetne inteligence, so roboti Roomba i3 pred kratkim dobili sposobnost hranjenja tlorisa prostora. Največ pa imajo od njega verjetno najbolj napredni Roomba j7, ki s kamero spredaj vidijo prostor pred seboj. Ko je bil predstavljen, je samodejno prepoznal omejeno število predmetov, zdaj pa se njihovo število meri v nekaj deset in neprestano raste. Kar je nedvoumno prednost novega sistema in nadgradenj, ki jih redno zagotavlja iRobot.

Če je izpolnjeno to, potem naredi naslednje

Če bi radi še več avtomatizacije in jo razširili še na druge domače naprave in aplikacije, potem pride do izraza podpora spletne storitve IFTTT. Kaj ta sploh je? Vse pove že angleška kratica, skrajšano za »If This Then That«. Kar bi lahko v slovenščino razumljivejše prevedli kot, »če se zgodi to, potem naredi tisto«. Storitev omogoči, da med seboj povežemo naprave in aplikacije, ki jo podpirajo, ter na preprost in vsem razumljiv način oblikujemo vzročno zvezno povezavo. Kakšne, pa pravzaprav omejujejo le domišljija. Naj naštejemo nekaj primerov. Vsakič, ko začne robot sesati, se iz zvočnika zaslišijo takti priljubljenih skladb. Ko sprejmem dohodni klic na pametnem telefonu, naj zastane. Roomba naj začne sesati, ko odidem od doma. In naj neha, ko se vrnem. Ko začne s sesanjem, naj se prižgejo luči v prostorih. Zadnje je še posebej uporabno v primeru robotov s kamerami, ki za navigacijo potrebujejo svetlobo. To je samo nekaj primerov, ki dokazujejo, kako mogočna je storitev v povezavi z robotskimi sesalniki Roomba.

Prizadevanja za boljše razumevanje domov in življenjskega sloga so ključna za razvoj pametnih domov, samodejnega odpravljanja težav in doseganja bivalne harmonije. Podjetje iRobot to želi doseči z znanjem in pametjo robotskih sesalnikov Roomba, brez katerih si prihodnosti ne moremo predstavljati.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
iRobot sesalniki Roomba

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem iRobot Slovenija
Za več informacij so vam na voljo pri iRobot Slovenija
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem iRobot Slovenija? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

LabelProfi d.o.o. – digitalna produkcija etiket in fleksibilne embalaže

Ozare 18a, 2380 Slovenj Gradec, Tel: 080 10 12
Podjetje LabelProfi d.o.o. je svojo poslovno pot začelo leta 1994 kot majhen studio za grafično oblikovanje in pripravo za tisk. V podjetju od same ustanovitve stremijo k uporabi ... Več

SOREX d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 07 337 90 10
Zlati partner

TP VISION

Ukmarjeva ulica 2, 1000 Ljubljana, Tel: 03 060 35 35
Bronasti partner

openIT d.o.o.

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 589 81 89
OpenIT od leta 2012 izvaja poslovna izobraževanja s področja digitalnega marketinga, računovodstva, upravljanja s človeškimi viri (HR), prodaje, prava, financ, time managementa ... Več