Računalništvo, telefonija
16.05.2019 09:27
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prozorne sončne celice so postale resničnost

Prozorne sončne celice bi bile kot nalašč za stavbe.
Prozorne sončne celice bi bile kot nalašč za stavbe.

Ko pomislimo na sončne celice, imamo pogosto v mislih velike kovinske in steklene okvirje, raziskovalci Univerze v Michiganu pa so dokazali, da temu ni vedno tako. Razvili so namreč zanimive sončne celice, ki so lahke in dovolj tanke, da bi jih bilo mogoče postaviti celo na oblačila, kar z drugimi besedami pomeni, da bi lahko kar med hojo proizvajali električno energijo. Gre namreč za prozorne sončne celice.

Zanimive prozorne sončne celice temeljijo na osnovi organskih molekul, ki “vpijajo” človeškim očem nevidne valovne dolžine svetlobe, in sicer tiste, ki je primerna za proizvodnjo električne energije. Zajeta svetloba je pričakovano prenešena na okvir plošče, kjer se ta s pomočjo fotovoltaičnih celic pretvori v električno energijo. Zaradi tega so strokovnjaki prepričani, da bi lahko njihov izum za proizvodnjo zelene električne energije brez težav uporabili tako na poslovnih stavbah kot tudi doma.

Na prva okna ali prozorne steklene površine, ki bodo pridobivale električno energijo, bo žal treba še nekoliko počakati. Trenutna učinkovitost tovrstnega sistema znaša zgolj en odstotek, medtem ko se učinkovitost klasičnih sončnih celic giba med 15 odstotki in 18 odstotki. Raziskovalci Univerze v Michiganu so prepričani, da bi lahko v zelo kratkem roku izdelali prozorne sončne celice s 5-odstotno učinkovitostjo, za kaj več pa bo žal treba še nekoliko počakati.


Prijavi napako v članku