Slika, tv, avdio
Računalništvo, telefonija
Projektorji
Življenjski slog
Triki in nasveti
29.03.2023 08:42
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Test projektorja Wanbo TT: solidna kino izkušnja za malo denarja

Ime Wanbo TT samo po sebi ne vzbuja prav veliko zanimanja ali navdušenja. Ko omenimo, da gre za proizvajalca iz Xiaomi ekosistema, se mnenje o njem nekoliko spremeni na boljše.
Wanbo TT je mini projektor, ki za relativno malo denarja obljublja solidno video izkušnjo. Je temu res tako?
Wanbo TT je mini projektor, ki za relativno malo denarja obljublja solidno video izkušnjo. Je temu res tako?

Situacija pa se še dodatno začini, ko pogledamo ceno in specifikacije na papirju. Wanbo TT je tako vse bolj pozitivno obarvan. Kakšna pa je prava zgodba? V uredništvu smo ta mini projektor uspeli dobiti na test in ga preizkusili v domačem in poslovnem okolju.

Podoben primerek smo v preteklosti že testirali in smo bili za zahtevano ceno kar zadovoljni z izidom. Test projektorja Xnano X1 si lahko preberete tukaj.

Kako se je obnesel?

PrednostiSlabosti
📽 Full HD ločljivost🎬 Zvok kljub standardu Dolby Atmos ni prodoren
📽 Samodejno ostrenje deluje dobro in hitro🎬 Stransko projiciranje ni najboljše
📽 Podpora za HDR10🎬 Uporaba pri dnevni svetlobi ni priporočljiva
📽 Več načinov projiciranja in povezovanja 

Projektor Wanbo TT cena?

Kupite ga lahko na spletni strani GeekBuying za ugodnih 259 € s pomočjo promocijske kode NNNWBTTPJ.

Netipičen izgled za projektor

Projektor Xnano X1 je imel zelo tipičen projektorski izgled – pravokoten in ploščat z lečo na osrednjem položaju. Wanbo TT se je postavil pokonci in izgleda bolj kot zvočnik kot projektor. Izda ga velika leča na sredini, ki lahko projicira v Full HD ločljivosti (1920 x 1080), kar je tudi nekoliko nepotrebno izpostavljeno na ohišju, saj ne gre za izvenserijsko ločljivost. V bistvu so ločljivosti pod 1080p sila redke in lastnost, ki bi nedvomno odvrnila izkušenega kupca.

LCD leča doseže do 650 lumnov svetilnosti, kar je za nas pomenilo, da smo projektor lahko uporabljali pri zmerni dnevni svetlobi z ugasnjenimi lučmi. Pri neposredni močni svetlobi pa slika zelo hitro izgubi kontrast in barvno globino. Preizkusili smo ga tako doma kot tudi v pisarni za namene predstavitve in njegova prava namembnost je bila takoj očitna. V pisarni je bilo preveč svetlobe, ki je nismo uspeli zadušiti, da bi projektor lahko konstantno prikazoval jasno in pregledno sliko.

Doma, v spalnici, pa je projektor v bolj temnem prostoru zelo dobro opravil svojo nalogo. Slika je bila zelo pregledna, še bolj pomembno pa je, da smo podoživljali čisto drugačne občutke kot pri gledanju na televizorju. Kar je tudi bistvo teh majhnih in poceni projektorjev – približati občutek kinodvorane v spalnici ali dnevni sobi. Podpira tudi standard HDR10, ki ob vklopu opazno izboljša svetilnost, kontrast in barvni razpon. Maksimalna diagonala, ki jo lahko doseže projektor, je 120 palcev pri razdalji treh metrov.

Pod lečo je reža za dva 5-W zvočnika, ki naj bi imela podporo za zvočni standard Dolby Atmos. Med gledanjem nikakor nismo občutili nivo kakovosti, ki jo pričakujemo od Dolby Atmos naprave. Glasnost je več kot dovoljšna, vendar pri višjih glasnosti zelo hitro pride do popačenja. Basi, za katere dobite drsnik za uravnavanje njihove jakosti, niso na nivoju, ki bi vplival na dogajanje na projicirani sliki. Bolje je, da jih pustite na privzeti ravni in povečate visoke tone. Če imate nekje doma soliden zvočnik, je to boljša opcija kot vgrajena rešitev. Če boste projektor uporabljali solo, lahko povežete tudi Bluetooth ali žične slušalke.

Prilagodljivost slike hvalimo, kote projiciranja ne

Dobra lastnost projektorja Wanbo TT je njegova sposobnost samodejnega ostrenja. Vsakič, ko ga boste premaknili, tudi za le nekaj milimetrov, bo projektor samodejno prilagodil ostrino slike in to zelo dobro. V večini primerov vam ne bo potrebno ročno nastavljati ostrine in povečave. Ostrino pa boste morali v vsakem primeru ročno nastavljati, če boste primorani zaradi prostorske situacije sliko projicirati iz netipičnih kotov.

Projiciranje neposredno naravnost je enostavno, čeprav pogrešamo prilagodljivo stojalo za spreminjanje nagiba projektorja. Za projiciranje na ustrezno višino ga boste morali podpreti s knjigami ali kaj podobnega. Pri projiciranju slike s strani pa je situacija nekoliko bolj nerodna. Za prilagajanje slike je na voljo sistem štirismerne trapezne korekcije, s katero lahko vsak kot popravite do te mere, da slika ni več postrani. Vsakič nam to ni uspelo. Pri bolj ostrih kotih smo kljub večkratnih popravkih kotov in ostrine vedno imeli vsaj 15 % površine neoptimalne, kar nas je motilo med gledanjem.

Zato tudi priporočamo, da najdete prostor, kjer lahko projektor projicirate naravnost in ne postrani.

Za potrebe povezljivosti je na voljo kar nekaj možnosti: HDMI, USB in brezžično preko ScreenCast ali HomeShare. Nekaj uporabnih aplikacij je prednameščenih (Youtube, Netflix, Amazon Prime Video), za kaj več boste morali obiskati njihovo trgovino, ki pa je opremljena z za nas tujimi aplikacijami. »Sideloading« nam ni uspelo usposobiti. Edina možnost za dostop do drugih, bolj priljubljenih aplikacij je povezava z medijskim predvajalnikom prek HDMI priključka.

Hrup ni moteč, dolgoživost dobra

LCD leča je ocenjena na 20.000 delovnih ur, kar je odlično za ta cenovni razred. Hrup med delovanjem ne preseže 45 decibelov, tudi pri daljšem delovanju. Projektor se napaja preko priloženega, zajetnega adapterja, ki bi lahko otežil njegovo uporabo na poti. Upravljali ga boste prek priloženega klasičnega daljinskega upravljalnika.

Uporabniški vmesnik je zelo pregleden, odziven in enostaven za uporabo. Podpira oba priljubljena Wi-Fi kanala (2,4 in 5 GHz) in Bluetooth 5.1. Če se boste želeli povezati brezžično s telefonom ali podobno napravo, bodite pozorni, da sta obe napravi na istem omrežju.

Končno mnenje

Če upoštevamo, da smo za projektor odšteli manj kot 300 evrov, smo z njim zelo zadovoljni. Primarno bi ga seveda uporabljali doma, v dobro zatemnjenem prostoru, kjer bi uživali v drugačnosti medijske izkušnje. Slika je pri optimalnih pogojih dovolj svetla z dovolj izrazitimi kontrasti in barvami, da je izkušnja na enakem nivoju kot na spodobnem televizorju. Projektor lahko po želji tudi sparite z igralno konzolo.

Moti nas podpovprečen zvok, nerodno prilagajanje slike pri stranskem projiciranju, manjkajoče stojalo za prilagajanje višine projekcije in omejeno število aplikacij, čeprav so tiste najbolj pomembne prednameščene.

Projektor Wanbo TT cena?

Kupite ga lahko na spletni strani GeekBuying za ugodnih 259 € s pomočjo promocijske kode NNNWBTTPJ.


Prijavi napako v članku
Članek je pripravljen v sodelovanju s podjetjem.


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

DATALAB SI d.o.o.

Hajdrihova 28c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 252 89 00
Datalab tehnologije Podjetje Datalab Tehnologije d.d. se ukvarja z razvojem poslovne programske opreme za vodenje podjetij. S poslovnim informacijskim sistemom PANTHEON povečate učinkovitost ... Več
Bronasti partner

openIT d.o.o.

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 589 81 89
OpenIT od leta 2012 izvaja poslovna izobraževanja s področja digitalnega marketinga, računovodstva, upravljanja s človeškimi viri (HR), prodaje, prava, financ, time managementa ... Več

MegaSbajt, Sebastjan Sumina s.p.

Pot za Stan 16, 1351 Brezovica pri Ljubljani, Tel: 041 241 455
MegaSbajt je mlado podjetje, ki je ambiciozno pristopilo k izvajanju računalniških storitev in prodaje na področju informacijske tehnologije. Na podlagi strokovno in hitro izvedenih ... Več
Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
O podjetju Si splet V podjetju Si splet d. o. o. od leta 2001 tržimo varnostne rešitve na področju informacijskih tehnologij. V letu 2003 smo pridobili ekskluzivno partnerstvo ... Več