Slika, tv, avdio
Računalništvo, telefonija
Življenjski slog
Triki in nasveti
08.03.2023 14:03
Posodobljeno 2 tedna nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Imate doma starejši televizor, ki ni ravno pameten? Kako mu lahko dodate nekaj sivih celic?

Sprašujemo se, koliko Slovencev in Slovenk je v zadnjih letih zavrglo svoje stare televizorje samo zato, ker niso bili dovolj »pametni«?
Vam televizor povzroča preglavice? Preden se odločite za nakup novega, mu dajte še eno priložnost. Kako ga lahko spametujete?Foto: Unsplash
Vam televizor povzroča preglavice? Preden se odločite za nakup novega, mu dajte še eno priložnost. Kako ga lahko spametujete?Foto: Unsplash

Ste morda ravno vi eden izmed tistih, ki kolebate, ali je morda čas za novo televizijo? Kaj je narobe z vašo staro? Vam živce parajo mrtvi piksli? Je svetilnost preslaba? Morda zvok? Premajhna diagonala? Ali pa ste nezadovoljni s starim televizorjem, ker ne premore dovolj sivih celic za zagon pretočnih platform Netflix, Amazon Prime Video, Disney+ in ostalih? Ste že slišali za naprave, ki slišijo na ime “medijski predvajalniki”?

Če je razlog za menjavo slika ali velikost, vam ne preostane drugega, kot da upokojite starega in kupite nov, pametni televizor. Če nejevolja izvira iz slabega zvoka, prva rešitev ni nakup dragega televizorja. Zvok lahko enostavno nadgradite s soundbar zvočniki oziroma letvami ali domačimi zvočnimi sistemi, ki vas ne bodo stali celo bogastvo.

Če pa je vir nezadovoljstva v inteligenci televizorja, potem pa vam preostaneta samo dve možnosti: nakup novega televizorja ali pa nakup multimedijskega predvajalnika, ki star televizor opremi z novejšim operacijskim sistemom z vsemi potrebnimi funkcionalnostmi.

Zakaj kupiti medijski predvajalnik?

Pametni televizorji, kot jih poznamo danes, so na trgu verjeli ali ne 15 let. Definicija pametnega televizorja je možnost spletnega povezovanja, kar posledično omogoča dostop do pretočnih storitev, različnih aplikacij, IPTV in tako naprej. Običajno tudi najbolj osnovni televizorji zadnjih let podpirajo nam najbolj znane storitve in aplikacije, kot na primer Youtube, Netflix in podobno.

Pri starejših pametnih televizorjih pa se lahko zgodi, da so nekoč delujoče storitve izgubile podporo zaradi manjkajočih posodobitev. Proizvajalci televizorjev so zelo skopi glede informacij, koliko časa bodo njihovi televizorji prejemali posodobitve. V povprečju gre za obdobje dveh let in nato morda še nekaj let varnostnih popravkov, ki pa ne predstavijo kakšne nove funkcije, ampak le krpajo luknje v sistemu. Na primer, LG se je zavezal za minimalno dve leti sistemskih posodobitev in do 5 let varnostnih popravkov, »kjer je to izvedljivo in v primeru kritičnih varnostnih pomanjkljivosti«.

Torej, če ste kupili televizor leta 2020 in prej je čisto možno, da boste od zdaj naprej obstali na isti programski točki. Lahko imate doma odličen televizor iz leta 2017 s 4K ločljivostjo, OLED tehnologijo in vsemi ostalimi igračkami, za katerega ste po vsej verjetnosti odšteli kar nekaj letnega proračuna gospodinjstva, vendar je ta na žalost postal programsko zastarel.

Kaj to pomeni? Pri vsaki novi posodobitvi priljubljenih storitev, kot na primer Youtube, Netflix, Disney+ … se lahko zgodi, da bo vaš »star« televizor postal tarča odstrela. Enako velja za vse ostale aplikacije, kot na primer Kodi, Plex, Jellyfin, s katerimi ste do pred kratkim lahko dostopali do svoje lokalne vsebine. Nič več. Kar naenkrat boste izgubili dostop in povrnitev je nemogoča brez sistemske posodobitve.

Potem je tu še upočasnitev sistema. Naravna degradacija strojne opreme in pomanjkanje posodobitev bosta sčasoma opravila svoje delo in opazili boste, da je uporabniški vmesnik izgubil na hitrosti. Posloviti se boste morali od udobja, ki ste ga bili vajeni.

Medijski predvajalniki so lahko poceni rešitev, da zagodete proizvajalcem in svojemu televizorju namenite še nekaj let življenja. Če imate doma televizor, ki niti nima možnosti dostopa do interneta, so medijski predvajalniki pravzaprav edina možnost, da mu podaljšate življenje.

Poglejmo si, kateri so najboljši.

Medijski predvajalniki Nvidia Shield TV

Pretočni predvajalnik Nvidia Shield TV je za mnoge najboljši (in tudi najdražji) kanal za uživanje v Android operacijskem sistemu. Kaj naredi boljše od ostalih medijskih predvajalnikov?

AI slikovna povečava (angl. AI upscaling) je proces, ki sliko nižje ločljivosti prilagodi na večjo ločljivost. Na primer, če gledate vsebino z ločljivostjo 1920 x 1080 slikovnih točk na UHD zaslonu z ločljivostjo 3840 x 2160 pik, potem se lahko zgodi, da bo slika obkrožena s črnimi robovi. AI povečava ločljivosti z umetno inteligenco samodejno izračuna in prilagodi vsebino nižje ločljivosti na ločljivost vašega zaslona. Nvidia Shield TV to stori odlično, predvsem po zaslugi zmogljive strojne opreme.

Podprta sta tudi standarda Dolby Vision in Dolby Atmos, podpora za 4K HDR vsebine, združljivost z Google pomočnikom in Amazon Echo. Igrate lahko Android igre in uporabljate storitve za igranje iger v oblaku. Emulatorji so prav tako podprti, aplikacije pa lahko nalagate tudi izven uradnih trgovin (angl. sideloading). Slovenski uporabniki imamo dostop do aplikacij EON, Neo, T-2 TV, RTV, Voyo in podobno.

Nvidia Shield TV redno prejema nove posodobitve. Trenutno Android verzija je 11.0.  

Obstajata dve različici:

Medijski predvajalniki Nvidia Shield TV so na voljo v obliki tube, Pro različica pa posnema videz igralne konzole. Slednja ima tudi več RAM-a in internega prostora ter možnost zunanje povezljivosti preko USB priključkov. Če si želite res najboljše, kar premore Android TV, potem izberite Pro različico, ki obenem podpira še strežnik Plex in nekatere bolj zahtevne igre.

Nvidia Shield je dražja rešitev za spametovanje televizorjev. Poglejmo si še nekatere bolj prijazne do našega proračuna.

Pretočni predvajalniki Fire TV

Medijski predvajalnik Fire TV je produkt Amazona. Tako kot Nvidia Shield in ostali medijski predvajalniki vam omogoča, da preko televizorja dostopate do vsebin, do katerih doslej niste imeli dostopa ali pa ste ga izgubili. Predvajalnik v obliki USB ključka enostavno priklopite v HDMI priključek na televizorju, napajalnik pa bodisi v vtičnico ali pa kar neposredno v USB priključek na televizorju, preko katerega bo črpal energijo. Medijski predvajalnik Fire TV Stick deluje preko vgrajene Wi-Fi povezave. Dostop imate do vseh priljubljenih storitev, razumljivo tudi do Amazon Prime Video, ki ga lahko tudi brezplačno preizkusite.

Vse kable in baterije za daljinski upravljalnik dobite priložene v embalaži.

Izbirate lahko med dvema različicama:

Največja razlika je v ločljivosti pretočnih vsebin. Klasična in cenejša različica je omejena na Full HD ločljivost, 4K Max pa vam zagotavlja 4K ločljivost. Slednja je tudi hitrejša, ima več RAM-a, podporo za Dolby Vision in hitrejši brezžični standard Wi-Fi 6. Priporočamo, da pozabite na nekaj deset evrov razlike in raje izberete Fire TV Stick 4K Max, ki vam bo nudil več let uporabnosti.

Roku Streaming Stick

Še en nizkocenovnik, ki je neposredno konkurenca Amazonovem produktu. Uporaba in postopek namestitve je identičen zgornjemu predvajalniku. Prav tako sta na voljo klasična različica in 4K različica. Slednja ima malenkost manj sistemskega pomnilnika v primerjavi z Amazon Fire Stick, podpira 4K HDR vsebine, Dolby Vision, ne pa tudi Dolby Atmos.

V Sloveniji nismo zasledili prodajalca, ki bi prodajal medijski predvajalnik Roku. Amazon ima nekaj zaloge, vendar je ne pošilja v Slovenijo. Za nakup priporočamo obisk eBaya, kjer pa ne pozabite filtrirati po evropskih skladiščih.

Chromecast with Google TV

Chromecast with Google TV je naslednik prvotnega Chromecasta. Še en zelo poceni medijski predvajalnik, ki ga enostavno priključite v HDMI priključek in v zameno dobite dostop do HDR10+, 4K, Dolby Vision, Dolby Atmos in vseh priljubljenih storitev. Upravljate ga lahko preko daljinskega upravljalnika ali z glasovnimi ukazi.

Cena?

Ostali medijski predvajalniki

Izbire je zares ogromno. Poglejte si še Xiaomi TV Stick 4K (70 €), Xiaomi Mi Box S (69,99 €), Android škatlo Mecool KM2 (80 €), Android škatle Beelink, Urgoss in podobne predvajalnike. Če ste nezahtevni uporabnik, bo skoraj vsaka škatlica izboljšala vaš obstoječi, starejši televizor. Tisti najbolj zahtevni uporabniki pa veste, kaj iščete in po vsej verjetnosti boste vsako najdbo primerjali z Nvidia Shield.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Android televizorji OLED televizorji


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

DATA COM. d.o.o.

Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, Tel: 041 757 560
Komunikacija je moč. Je temeljni steber vseh področij življenja. V poslovni niši je vizualna komunikacija ključ za uspeh tržnih in oglaševalnih strategij. Človekova zmožnost ... Več
Zlati partner

S&T ISKRATEL d.o.o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Iskratel vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več
Zlati partner

SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.

Letališka cesta 29c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 543 88 88
Podjetje Selectium Adriatics d. o. o., ki v Sloveniji nastopa pod imenom Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, je lokalni zastopnik družbe Hewlett Packard Enterprise (HPE). ... Več
Zlati partner

TELEMACH d.o.o.

Brnčičeva ulica 49a, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 070 700 700
Telemach je eno glavnih telekomunikacijskih podjetij v Sloveniji in hkrati najhitreje rastoči mobilni operater v državi. Uporabnikom ponuja napredne televizijske storitve v ločljivostih ... Več