Računalništvo, telefonija
Življenjski slog
Triki in nasveti
25.01.2023 14:31
Posodobljeno 7 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kaj je Amazon Prime? Ali obstaja Amazon Slovenija? Ali se članstvo splača tudi za Slovence?

Vsak je že slišal za Amazon, največjega spletnega trgovca na spletu, večina tudi za Amazon Prime, marsikdo pa ne ve, kaj vse zajema naročnina Amazon Prime, in ali se ta splača tudi za Slovence. Ker vse več Slovencev naroča tudi v tujini, še posebej na Amazonu, smo se odločili, da razjasnimo določena vprašanja, ki se pojavljajo pri nakupih v spletni trgovini največjega ameriškega trgovca.
Vse več Slovencev opravlja spletne nakupe v tujini. Najbolj priljubljena destinacija je zagotovo Amazon.
Vse več Slovencev opravlja spletne nakupe v tujini. Najbolj priljubljena destinacija je zagotovo Amazon.

Začnimo pri osnovah. Amazon je največji svetovni spletni trgovec in pomemben akter pri storitvah v oblaku. Kaj pa je Amazon Prime? Amazon Prime je naročniška storitev, ki članom omogoča dostop do različnih ugodnosti, ki so ekskluzivno na voljo Amazon Prime naročnikom. Ugodnosti vključujejo hitro (in brezplačno) pošiljanje, predčasen (30 minut) dostop do posebnih razprodaj (t. i. Lightning Deals), brezplačen dostop do Amazon Prime Video, Amazon Music, Amazon Pantry, bogate e-knjižnice Kindle Unlimited, oblaka za shranjevanje fotografij (Amazon Photos) ter še več.

Ali obstaja Amazon Slovenija? Kako je z ugodnostmi Amazon Prime v Sloveniji?

Opis zgoraj je splošna razlaga, ki v veliki meri velja tudi za slovenske uporabnike z eno veliko izjemo. Amazon Prime brezplačna poštnina velja samo v izbranih državah (Nemčija, Avstrija, Italija …), na žalost je Slovenija prikrajšana za to ugodnost. Dober trik, ki pa ni na voljo oziroma smiseln za vse Slovence, je dostava naročil na najbližjo pošto v Avstriji ali Italiji.

V primeru, da živite blizu meje in lahko upravičite vožnjo nekaj kilometrov do najbližje avstrijske ali italijanske pošte (v poštev pridejo tudi paketomati Amazon Locker), potem lahko v trgovini Amazon izberete, da vam naročilo dostavijo na dotično lokacijo. Pri tem je potrebno upoštevati, da morate biti naročeni na pravilni Amazon, če želite dobiti brezplačno poštnino. Kaj to pomeni?

Obstaja več »trgovin« Amazon – Amazon.de, Amazon.it, Amazon.es, Amazon.uk … – in praviloma se Slovenci odločajo za nemški Amazon.de ali italijanski Amazon.it, če želijo izkoristiti prej omenjeni poštni trik.

Amazon Slovenija ne obstaja in vprašanje je, ali bo sploh kdaj zaživel.

Torej, z naročnino na Amazon Prime dobite dostop do vseh zgoraj naštetih ugodnosti, razen brezplačne in hitre (1-2 dni) dostave v Slovenijo. Poštnina se razlikuje glede na prodajalca. Smo vas zbegali? Amazon ni edini prodajalec, v svojem Marketplacu gosti še druge, tretje prodajalce, ki zaračunajo poštnino po svojih kriterijih. Če je izdelek prodan in poslan direktno iz Amazon skladišča, je standardna poštnina v Slovenijo 11,99 €. Še en dober trik, da se izognete visokim poštninam, je, da naročite več izdelkov hkrati in zaračunana vam bo samo ena poštnina. To pravilo velja samo, če izberete izdelek, ki ga prodaja Amazon in ne tretji prodajalec. To lahko preverite takoj na prvi strani izdelka (glej sliko).


Edit / Dodano 31. 8. 2023 Amazon odslej pošilja brezplačno v Slovenijo

Amazon je pred kratkim presenetljivo spremenil svojo politiko pošiljanja v Slovenijo. Pri določenih izdelkih nad vrednostjo 59 € boste lahko opazili, da sedaj piše brezplačna poštnina, tudi če ste pred tem nastavili slovenski naslov. Ponekod je očitno še vedno potrebna Amazon Prime naročnina (na voljo 30-dnevna brezplačna preizkušnja), vendar smo brezplačno poštnino opazili tudi brez naročnine.

Zagotovo bomo spremljali dogajanje in tudi sami preizkusili, ali sprememba deluje. Enako velja tudi za italijanski Amazon. 


Izdelke, ki jih neposredno prodaja Amazon, vam dostavijo s fiksno poštnino 11,99 €.

Amazon Prime cena Slovenija 2023? Kako je z brezplačnim 30-dnevnim preizkusom?

Mesečna in letna naročnina na Amazon Prime se nekoliko razlikuje po državah in s septembrom 2022 se je tudi podražila. Amazon.de, ki je primaren naslov za nakup v tujini za Slovence, bo od vas mesečno terjal 8,99 € ali 89,9 € na leto. Italijanski Amazon.it vas bo na primer mesečno stal 4,99 €, na leto pa 49,9 €. Kljub razliki v ceni je Amazon.de bolj priljubljena izbira za Slovence. Posamezni Amazoni se med seboj razlikujejo po izdelkih in tudi cenah. Ni nujno, da je cena, ki jo vidite na Amazon.it, cenejša od tiste na Amazon.fr, Amazon.es ali Amazon.de. Splača se pobrskati po evropskih Amazonih in primerjati cene.

Vsi uporabniki pa se lahko za začetek prijavite na brezplačni 30-dnevni preizkus Amazon Prime. Če s storitvijo niste zadovoljni, se lahko kadarkoli odjavite. Po 30 dneh vam brezplačni preizkus poteče in Amazon.de vam bo samodejno trgal 8,99 €.

Kako se lahko naročite na Amazon Prime?

Registracija je zelo enostavna. Pojdite na spletno stran Amazon, izberite brezplačno 30-dnevno preizkušnjo (zakaj je ne bi izkoristili), izpolnite vse podatke (naslov, način plačila …) in dokončajte naročilo. Brez skrbi, čeprav ste morali dodati svoj bančni račun/kreditno kartico, vam Amazon z računa še ni odtrgal 8,99 €, to se bo zgodilo po brezplačnem mesečnem preizkusu. Seveda lahko pred iztekom kadarkoli prekličete naročnino brez skritih stroškov.

Naj vas prav tako ne skrbi morebitna jezikovna prepreka. Amazon.de ima možnost popolnega prevoda iz nemščine v angleščino za lažje razumevanje.

Ali se Prime naročnina splača za Slovence?

Za nekatere težko, za druge lahko vprašanje. Za srečneže, ki živijo blizu meje in lahko izkoristijo prej omenjeni poštni trik, in na splošno redno naročujejo iz tujine, bi nedvomno rekli, da je Amazon Prime dobra kupčija. Na splošno bi lahko rekli, da se Amazon Prime splača za tiste, ki redno naročujejo v tujini. Tudi če naročate v Slovenijo, si lahko 12 € poštnine pokrijete na različne načine: z ekskluzivnimi popusti na izbrane izdelke, dnevne posebne kupčije (Lightning Deals), posebne ugodnosti na Črni petek in pa vsakoletni prodajni dogodek Amazon Prime Day, ki je izključno na voljo za naročnike Amazon Prime.

Če pa poleg vseh teh ugodnosti upoštevamo še vse brezplačne dostope do Amazon storitev (Video, Photos, Kindle …), potem gre za zares solidno naložbo.

Tisti, ki pa le poredko kupujete v tujini in vam je vseeno za Amazon pretočne storitve, potem morda Amazon Prime ni za vas.

Ali ima Amazon najnižje cene?

Da in ne. Dejstvo je, da si lahko Amazon privošči nižje marže kot tretji (vključno s slovenskimi) ponudniki, vendar to avtomatsko ne pomeni, da ima vedno najnižje cene. Če imate čas in voljo, boste s poglobljenim brskanjem po tretjih prodajalcih v določenih primerih našli izdelek po nižji ceni. Dostikrat pa bo iskani izdelek ravno na Amazonu na voljo po najnižji ceni.

Na primer, Google Pixel telefoni se le redko prodajajo v Sloveniji ali pa pridejo z veliko zamudo. V tem primeru je Amazon ena boljših rešitev, kako se dokopati do najnovejših Googlovih telefonov. Ker Amazon Slovenija ne obstaja, je najbližja možnost nemški Amazon, kjer pogosto najdemo telefone Pixel po znižani ceni. Enako velja za ostale naprave, kot na primer nekateri najboljši gaming telefoni, ki nimajo bodisi distributerja ali zastopstva v Sloveniji.

Kar govori ameriškemu trgovcu prid, je njihova politika vračila v primeru nezadovoljstva, prevare ali poškodbe paketa in tudi splošna podpora za uporabnike, ki je po naših izkušnja odlična. Pri tujih prodajalcih prav tako ni zagotovljena dostava v Slovenijo, kar se roko na srce lahko zgodi tudi na Amazonu, a veliko bolj poredko. Seveda tudi za to obstaja rešitev. Če naletite na izdelek, ki si ga resnično želite, in ga Amazon (velja tudi za druge prodajalce v tujini) ne pošilja v Slovenijo, lahko uporabite poštne posrednike (na primer Mailboxde). Na to temo pa več v prihodnjih člankih.

Dobili ste veliko informacij in še bi lahko nadaljevali. V naslednji seriji člankov bomo govorili o pasteh, na katere lahko naletite na Amazonu, kako opraviti najcenejši nakup, kako lahko kot podjetje kupujete na Amazonu in še več …

Kakšne so vaše izkušnje z Amazonom? Preizkusite brezplačno 30-dnevno preizkušnjo in nam zaupajte, ali ste bili zadovoljni ali ne.


Računalniške novice je udeleženec programa Amazon Services LLC Associates, pridruženega oglaševalskega programa, ki je zasnovan tako, da spletnim mestom zagotovi sredstva za zaslužek z oglaševanjem in povezovanjem na Amazon.de. Če povezavo uporabite za nakup, nas boste istočasno podprli, saj bo Amazon Računalniškim novicam plačal odstotek zneska prodaje. Cena izdelka za vas ostane nespremenjena. Prejeto nadomestilo ne bo nikoli vplivalo na vsebino, teme ali objave na tem portalu.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Amazon Amazon Prime Amazon Prime Slovenija


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

RDEČA ORANŽA d.o.o.

Titova cesta 2a, 2000 Maribor, Tel: 051 691 862
Razmišljajte kot vaši kupci Kako prepričati vaše potencialne kupce? Ste poskusili različne marketinške strategije, ki niso obrodile želenih rezultatov? S temi izzivi se zadnjih ... Več
Bronasti partner

BIROMATIK NT d.o.o.

Ulica Staneta Severja 18, 2000 Maribor, Tel: 02 300 03 60
Storitve podjetja Biromatik NT Prednosti BIROMATIK-a so v izdelavi »butičnih programskih produktov«. To so specialne rešitve po želji uporabnikov. Vsaka stranka, ne glede ... Več

Pilon AEC

Dunajska cesta 144, 1113 Bežigrad, , Tel: 0590 3 0590
Informacijsko modeliranje gradenj (BIM) je veliko več kot le tehnologija – to je zapleten postopek načrtovanja in gradnje, ki arhitektom pomaga pri ustvarjanju inovativnih stavb ... Več
Zlati partner

EPSON

, ,