Telefoni
Računalništvo, telefonija
Telefonija
Triki in nasveti
17.01.2024 19:00
Posodobljeno 1 mesec nazaj.

Deli z drugimi:

Share

PRVI VTIS: Kaj sem opazil na novih Samsung Galaxy S24?

Samsungova serija S vedno pritegne največ pozornosti in tudi letos ni nič drugače.

V San Joseju, Kalifornija, je potekal dogodek Samsung Unpacked, kjer smo lahko med prvimi izkusili, na čem bo poudarek pri letošnjih telefonih Samsung Galaxy S24. Marsikaj je bilo že znanega, še posebej na strojni plati, večja neznanka pa je bila umetna inteligenca oziroma Galaxy AI.

Kateri jezikovni model so uporabili? Bo uporaba AI storitev/funkcij brezplačna? Bo možna tudi lokalna uporaba umetne inteligence, torej brez povezave? Kako bo z uporabo slovenščine? Katere funkcije so najbolj uporabne? Ali uporabniki sploh potrebujejo integrirane AI rešitve v telefonih? Je to začetek povsem nove značilnosti, okoli katere se bodo naslanjali proizvajalci in tekmovali, kdo ima najboljši AI?

Veliko vprašanj in na dogodku Samsung Unpacked sem imel priložnost vsaj delno razkriti tančico skrivnosti okoli nove serije Samsung Galaxy S24.

Samsung Galaxy S24 Ultra – do nadaljnjega najboljši Android telefon

To, da gre za do nadaljnjega najboljši Android telefon, ni ravno pretresljiva novica, saj enako rečem vsako leto, ko izide nov Samsung Galaxy Ultra. Prvič sem lahko testiral nov procesor Snapdragon 8 Gen 3, čeprav je ta že nekaj časa v cirkulaciji na Kitajskem. Začetni rezultati so v mejah mojih pričakovanj. Telefoni že nekaj časa delujejo gladko, tudi če nimajo najnovejšega in najhitrejšega procesorja, še posebej, če se podjetje vsaj malo loti programske optimizacije, kar pri Samsungovih telefonih skoraj nikoli ni težava.

Snapdragon 8 Gen 3 – dobra nadgradnja, še posebej na grafični plati

Pri tretji Snapdragon generaciji imamo razumljivo na razpolago še več moči kot prejšnje leto. Sintetičnih testov še nisem imel priložnosti opraviti, ampak na voljo imamo že nekaj primerjav s prejšnjo generacijo.

Poleg tega naj bi si tudi letos Samsung zagotovil nekoliko posebno različico Snapdragon 8 Gen 3 za Galaxy, kar pomeni nekoliko navita zmogljivostna jedra. Pri jedrih Cortex A720 naj bi malenkost zmanjšali frekvenco delovanja (pri treh jedrih iz 3,2 na 3,15 GHz in pri dveh iz 3 na 2,96 GHz), kar pomaga pri odvajanju toplote, doslednosti in delovanju baterije.

Največja nadgradnja, kar 30 %, je pri večjedrni zmogljivosti, medtem ko pri enojedrni obremenitvi lahko opazimo okoli 10-15 % izboljšavo. Grafično jedro (Adreno 750) je boljše za kar 30-40 %. Izboljšane so tudi sposobnosti sledenja žarkom (angl. Ray tracing), čeprav še ni veliko mobilnih iger, ki lahko izkoristijo to tehnologijo (PUBG, Rainbow Six, War Thunder …).

Preprosto povedano, zelo dobra novica za ljubitelje iger in za uporabnike, ki potrebujejo tovrstno zmogljivost za bolj produktivne naloge.

Dobra novica je tudi, da se je Samsung tako na papirju spet približal zmogljivosti, ki je morebiti zadostna za zagon nekaterih računalniških iger (Assassin’s Creed Mirage, Resident Evil Village …). Bomo videli, ali se bodo razvijalci iger odzvali in svoje igre prilagodili za Android telefone. Do takrat pa si bom še vedno kratil čas z igranjem Switch iger na telefonu Galaxy S24, za katere pričakujem, da se bodo obnesle odlično. Opazil sem tudi že prve namenske gonilnike za nov procesor, kar je dober znak za še bolj zanesljivo igranje konzolnih iger.

Samsung Galaxy S24+ in Galaxy S24 imata procesor Exynos 2400, za katerega pa za zdaj nimam konkretnih podatkov o zmogljivosti in predvsem učinkovitosti.

Kam se odvaja vsa ta toplota?

V celotni seriji Samsung Galaxy S24 so povečali/izboljšali sistem za odvajanje toplote. Parna komora je pri Galaxy S24 Ultra večja za kar 1,9-krat. Kako se bo to poznalo pri doslednosti oziroma odvajanju toplote, v tem trenutku težko napovem. Na papirju bi morala biti zmogljivost veliko bolj dosledna kot lansko leto, vendar bom počakal na bolj podroben test.

Samsung Galaxy S24 mobilni telefoni 1
Primerjava sistemov za odvajanje toplote

7 let podpore

Serija Samsung Galaxy S24 bo imela 7 let Android podpore in 7 let varnostnih popravkov. Morda se sprašujete, ali je to sploh smiselno. Ali bo strojna oprema prestala test časa po sedmih letih? Morda ne, ampak marsikdo bo Galaxy S24 lahko uporabil kot sekundaren telefon, kjer se bo 7-letna podpora izkazala za dobrodošel dodatek.

Dizajn sloni na titanu z zelenim pridihom

Oblika je ostala v večji meri enaka – z izjemo titana, za katerega so zagotovo dobili navdih pri konkurenci. To pomeni boljšo odpornost, nekoliko lažji telefon in še bolj premijski občutek. Nisem se uspel prepričati, ali bo morebiti titan vplival na pregrevanje telefona. Upam, da telefon kmalu dobim na daljši test in preverim, kako se obnese nova zasnova. Čakam tudi odgovor, kolikšen del ohišja dejansko sestavlja titan in koliko so si pri oblikovanju pomagali z aluminijem.

Zaslon je prav tako malenkost boljši. Izboljšali so svetilnost na 2600 nitov, kar pomeni jasnost in preglednost ne glede na količino dnevne svetlobe. Pri kakovosti AMOLED zaslona nisem opazil konkretnih izboljšav, vendar je že predhodna generacija imela zelo dober zaslon. Mogoče bom pri poglobljenem testu opazil kakšno razliko. Pomembno je, da imajo vsi trije modeli Galaxy S24 enak LTPO zaslon, kar pomeni, da se vsi (prvič doslej) lahko osvežujejo s hitrostjo med 1 in 120 Hz, kar je odlično za avtonomijo baterije.

Zaslon je sedaj raven. Nekateri bodo pogrešali premijski občutek, ki ga ponuja ukrivljen zaslon, vendar je ta v zameno bolj odporen na udarce, še posebej pri padcih na rob telefona, manj je tudi nenačrtovanih dotikov in pisalo S Pen lahko uporabimo po celotnem zaslonu.

Samsung Galaxy S24 Ultra je dobil tudi novo zaščito stekla – Corning Gorilla Armor, ki naj bi bila 4-krat močnejša od podobnih rešitev, ni pa jasno, ali je v to primerjavo vključena tudi prejšnja zaščita Victus 2. Nova zaščita naj bi pomagala tudi pri odsevih, ki naj bi jih bilo do 75 % manj. Klasičen Galaxy S24 in Galaxy S24+ bosta imela še vedno odlični Gorilla Victus 2.

Polnjenje je še vedno omejeno na 45 W, polnilnik bomo seveda morali kupiti posebej. Nisem dobil odgovora, kdaj se bo Samsung zavezal hitrejšemu polnjenju.

Senzor prstnega odtisa ostaja enak kot prejšnja leta, torej Qualcomm 3D Sonic Gen 2.

Veliko poudarka je letos tudi na recikliranju. V baterijah uporabljajo recikliran kobalt, prav tako so reciklirane nekatere surovine in železo v zvočnikih ter plastika na gumbih, embalaža pa je izdelana iz 100 % recikliranega papirja.

Čeprav Galaxy S24+ in S24 nista dobila titana, se lahko pohvalita z novo, bolj poenoteno obliko One-mass, kar pomeni, da so hrbtišče in stranice povezani brezhibno.

Še boljši fotograf …

… kar se lahko zahvali predvsem umetni inteligenci in novi periskopski telefoto kameri. Pri slednji imamo na voljo večji 50 MP senzor z optično stabilizacijo slike (OIS) in tokrat do 5-kratno optično povečavo (in ne 10-kratno kot pri Galaxy S23 Ultra).

Zakaj do 5-kratna in ne do 10-kratna optična povečava? Preprosto več uporabnikov uporablja nekje med 3- in 5-kratno povečavo. Scenarijev, kjer bi potrebovali 10-kratno, je občutno manj. Nov senzor ima tudi širšo zaslonko (f/4,9 vs. f/3,2), kar pomeni, da lahko absorbira več svetlobe. Ali to pomeni tudi boljše nočne fotografije, pa bom na žalost lahko ugotovil šele med testom. Zajel sem nekaj hitrih fotografij in pohvalim lahko detajle pri 3- in 5-kratni povečavi. Pri 10-kratni se opazi, da mora programska plat prestaviti v višjo prestavo, vendar so rezultati zelo dobri kljub temu, da optika ni prisotna. Pri večjih povečavah (20, 30 in vse do 100-kratne) pa sem opazil le malenkostno izboljšavo v primerjavi z Galaxy S23 Ultra. Za zdaj so rezultati dobri, končno mnenje pa bom podal po testu.

Foto: Ivan Waltl

Izboljšali so tudi t. i. End-to-End AI slikovno rekonstrukcijo, s katero bo telefon še hitreje obdelal fotografijo, istočasno pa se bo zmanjšal čas zajema fotografije – zakasnitev med pritiskom in zajeto fotografijo bo veliko krajša.

Glavni senzor ločljivosti 200 MP ostaja enak, kakovost je na prvi pogled boljša kot pri predhodniku, vendar na račun že omenjene izboljšane slikovne rekonstrukcije in algoritmov umetne inteligence, ki so bolj spretni pri obdelavi. Pri prvih fotografijah sem opazil, da ni pretiravanja s toploto barv in izpostavljenimi poudarki, kar mi bolj godi kot lansko leto. Zagotovo je to v prid uporabnikom, ki imajo radi bolj naravne barvne tone.

Druga telefoto (12 MP) in sprednja kamera (12 MP) ostajata enaki.

Galaxy AI – začetek umetne inteligence v telefonih

Redko programska oprema zasenči strojne komponente, a ravno to se je zgodilo na letošnjem dogodku Samsung Unpacked. Veliko pozornosti, pravzaprav večino, so namenili umetni inteligenci Galaxy AI.

Uporabljali naj bi lasten jezikovni model, za določene funkcije (Circle to Google Search) pa se zanašajo na partnerstva.

Najprej je potrebno poudariti, da slovenščina pri naslednjih funkcijah ni podprta. Podprtih je 13 jezikov, sproti bodo glede na povpraševanje dodajali nove.

Samsung zagotavlja, da bo Galaxy AI vsaj do leta 2025 brezplačen za uporabo.

Galaxy AI nam bo pomagal pri pisanju besedil, predlagal bo tudi izboljšave. V izolirani kabini sem uspel testirati prevajanje med telefonskim klicem in funkcija deluje zelo dobro. Verjetno vam bo v praksi lahko nekoliko ponagajal hrup iz ozadja in prav lahko se zgodi, da bo prišlo do napak pri prevodu.

Preizkusil sem tudi t. i. Tolmača (angl. Interpreter), ki se ga uporablja pri pogovorih v živo. Izbereš ciljni in izvorni jezik in s tujo osebo vodiš pogovor v tujem jeziku, medtem ko Galaxy S24 v živo prikazuje prevod pogovora. Funkcija bo lahko za marsikoga zelo uporabna, četudi slovenščina ni podprta, ampak hrupi iz ozadja so lahko morebitna nadloga. Tolmač deluje tudi brez povezave, zato ga bomo lahko uporabljali tudi na primer na letalu.

Prevodi so na voljo tudi v sporočilih, dokumentih in drugje, potrebna pa je povezava z omrežjem in tudi Samsung račun. Izbiraš lahko tudi različne sloge, na primer slog pisanja kot Shakespeare ali pa bolj sproščeno oziroma bolj »kul« slog (uporablja model Google Gemini). Predvidevam, da bo uporabna tudi funkcija transkripcije (pogoj je povezava z internetom), ki bo zvočno besedilo spremenila v besedilo in po želji tudi povzela.

Pri fotografiranju nam bo Galaxy AI pomagal pri popravkih, boljši obdelavi fotografije, ponudil možnost odstranitve odsevov, na voljo pa bodo tudi nekatere namenske funkcije. Z Generative Edit bomo lahko poravnali fotografijo, z orodjem laso lahko enostavno označimo predmet/subjekt na sliki, ga premaknemo in Galaxy AI bo samodejno zapolnil praznino. Funkcije za fotografiranje delujejo lokalno, zato povezava med uporabo ni potrebna.

Zajete posnetke lahko tudi enostavno spremenimo v počasen (Slow-mo) posnetek.

Galaxy AI bo po vsej verjetnosti dobro dopolnil orodje Google Lens, s katerim lahko s pomočjo kamere prevajamo, prepoznamo predmete na sliki in jih nato poiščemo na spletu. Galaxy AI nam omogoča, da to storimo kjerkoli, v katerikoli aplikaciji. Primer: na Youtubu boste gledali posnetek in lahko boste označili določen predmet ter ga poiskali v Googlu.

V ospredju je tudi izboljšana varnost, ki jo ponuja Samsung Knox. Sami bomo lahko na primer izbirali, koliko podatkov bo lahko umetna inteligenca uporabljala za učenje. Na voljo bodo tudi prijavni ključi (angl. Passkeys) za še varnejši spletni dostop.

Marsikaj ostaja še neraziskanega, zato nestrpno pričakujem, da bo najnovejši Samsung Galaxy S24 Ultra (in tudi druga člana) romal v moje roke.

Razpoložljivost in cena v Sloveniji?

Galaxy S24 bo na voljo po priporočeni maloprodajni ceni od 899 evrov, Galaxy S24+ po priporočeni maloprodajni ceni od 1.149 evrov, Galaxy S24 Ultra pa po priporočeni maloprodajni ceni od 1.449 evrov.

Galaxy S24 Ultra bo na voljo v titan črni, titan sivi, vijoličasti in titan rumeni barvi. Galaxy S24+ in Galaxy S24 pa v oniks črni, marmorni sivi, kobaltno vijolični in jantarno rumeni barvi.

Prednaročila so se začela 17. januarja pri pooblaščenih partnerjih Samsung. Tako kot prejšnje leto bodo na voljo nekatere ugodnosti: več pomnilniškega prostora za ceno osnovne različice in dodaten bonus. Za vsa pravila in pogoje promocije obiščite povezavo.

Glavne specifikacije telefonov Samsung Galaxy S24

 Samsung Galaxy S24 UltraSamsung Galaxy S24+Samsung Galaxy S24
ProcesorSnapdragon 8 Gen 3Exynos 2400Exynos 2400
Zaslon6,8-palčni AMOLED 2X (1-120 Hz), 2600 nit6,7-palčni QHD+ AMOLED 2X (1-120 Hz)6,2-palčni FHD+ AMOLED 2x (1-120 Hz)
Kamere200 MP (f/1,7) glavna , 50 MP (f/3,4) telefoto, 10 MP (f/2,4) telefoto, 12 MP (f/2,2) ultraširoka, 12 MP (f/2,2) sprednja50 MP (f/1,8) glavna kamera, 10 MP (f/2,4) telefoto, 12 MP (f/2,2) ultraširoka, 12 MP (f/2,2) sprednja50 MP (f/1,8) glavna kamera, 10 MP (f/2,4) telefoto, 12 MP (f/2,2) ultraširoka, 12 MP (f/2,2) sprednja
RAM in hramba12 GB in do 1TB12 GB in do 512 GB8 GB in do 512 GB
Baterija5000 mAh, 45-W polnjenje4900 mAh, 25-W polnjenje4000 mAh, 45-W polnjenje
OstaloWi-Fi 7, 5G, Bluetooth 5.3, IP68Wi-Fi 6E, 5G, Bluetooth 5.3, IP68Wi-Fi 6E, 5G, Bluetooth 5.3, IP68

Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

PRANA 3STIL d.o.o.

Opekarniška cesta 15a, 3000 Celje, Tel: 051 807 390
Podjetje Prana 3stil je specializirano za računalniške stortve, kot so razvoj Windows/Linux programske opreme, prodaja, servis in podobno. Več

CDS COM d.o.o.

Pot k sejmišču 30, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 580 96 50
Podjetje CDS COM d.o.o. je na slovenskem trgu prisotno že več kot 30 let. Prepoznavno je kot kvaliteten distributer in serviser strojne opreme za potrebe digitalnega tiska. Poleg ... Več

S-GRAF d.o.o.

Jarška cesta 7, 1230 Domžale, Tel: 01 721 91 70
O podjetju S-GRAF d.o.o. S-GRAF d.o.o. je eno izmed vodilnih podjetij na trgu tiskarskih storitev. Naročnikom nudijo kakovostne rešitve in nenehen razvoj na področju tiskanja. ... Več

VideoExpert.eu – trgovina s profesionalno video opremo

Gunceljska cesta 14, 1210 Ljubljana Šentvid, Tel: 01 512 22 11
Spletna trgovina VideoExpert.eu Spletna trgovina videoexpert.eu je vodilna slovenska trgovina s profesionalno video, cinema in broadcast opremo. Njihovo vodilo je nuditi najprimernejše ... Več