Računalništvo, telefonija
17.05.2012 22:02
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pozor na zavajajoče položnice Telemacha

Vsako položnico je potrebno vedno zelo natančno pregledati!
Vsako položnico je potrebno vedno zelo natančno pregledati!

Nepoštena poslovna praksa je žal med slovenskimi podjetji še vedno zelo pogost pojav. Na srečo imamo pri nas Zvezo potrošnikov Slovenije (ZPS), ki opozarja na manjše in večje nepravilnosti pri poslovanju slovenskih podjetij. Tokrat se je pod njenim drobnogledom znašel slovenski ponudnik internetnih storitev Telemach, in sicer zaradi položnice za plačljiv paket POP Non Stop.

Podjetje Telemach jo je tokrat »zagodlo« pri izdali položnic za letno naročnino na plačljiv paket POP Non Stop z mesečno naročnino 8,90 evrov. Te so bile odposlane vsem njihovim naročnikom, ki so se odločili za brezplačen preizkus omenjenega paketa. Tu je dejansko šlo za dodatno položnico, ki je bila poslana skupaj s položnico, namenjeno plačilu internetnih storitev. Na njej je bilo jasno navedeno, da se s plačilom te položnice potrošniki za 12 mesecev naročijo na plačljivo storitev.

Zvezo potrošnikov Slovenije je »zbodla« navedba namena plačila. Ta je bila namreč povsem enaka namenu na redni položnici za internet, in sicer »Plačilo storitev Telemach d.o.o. Predračun 3/12«. Iz te navedbe namreč ni mogoče neposredno razbrati, da gre za naročilo na dodatno plačljivo storitev. To pa bi lahko po mnenju Zveze marsikaterega uporabnika zavedlo pri plačilu, saj ti večinoma pogledajo zgolj namen plačila. Zato Zveza potrošnikov Slovenije svetuje, da plačniki položnic vedno pazljivo preberemo vsakršno besedilo, ki spremlja položnico in v primeru nejasnosti od izdajatelja položnice nemudoma zahtevamo vsa potrebna pojasnila.Prijavi napako v članku