Življenjski slog
Poslovne rešitve
25.08.2021 08:04
Posodobljeno 6 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Upravljanje kvalitete bivalnega okolja v pametnih mestih in skupnostih

Kakovost bivalnega okolja pomembno vpliva na človekovo zdravje in sposobnost delovanja v družbi. Je glavni dejavnik, ki vpliva na naše zdravje in zadovoljstvo z življenjem, ki ga živimo.
V skupini SRC smo zgradili ekosistem, ki omogoča gradnjo pametnih rešitev.
V skupini SRC smo zgradili ekosistem, ki omogoča gradnjo pametnih rešitev.

Kakovost bivanja in Pametno okolje

Izraz »kvaliteta življenja« je sam po sebi dvoumen. Lahko se navezuje na posameznika in njegovo izkustveno doživljanje lastnega bivanja ali pa na oceno različnih dejavnikov, v katerih se posameznik nahaja in na vpliv teh dejavnikov na njegovo kakovost bivanja. Tako je ocena kvalitete bivanja, gledano z vidika posameznika, zelo subjektivna.

V splošnem kakovost bivanja lahko razumemo kot stopnjo zdravja, udobja in sposobnosti delovanja posameznika. Standardizirani indikatorji, ki opredeljujejo kakovost bivanja, tako vključujejo človekovo fizično in mentalno zdravje, bivalno okolje, materialno premoženje, socialno varnost, izobrazbo …

Rešitev za spremljanje in upravljanje kvalitete bivalnega okolja z uporabo tehnologij interneta stvari (IoT), umetne inteligence (AI) in strojnega učenja (Machine Learning) je »Pametno okolje«. V urbanih okoljih, kjer mesta želijo svojim prebivalcem zagotoviti udobno življenje v čistem in trajnostnem okolju, je Pametno okolje nepogrešljiv sestavni del Pametnega mesta.

Avtomatsko pridobljeni podatki, analitika in modeli strojnega učenja nam ponujajo trenutni, aktualni pregled sprememb v okolju, oceno njegove kvalitete, analizo vplivov, boljše načrtovanje prostora. Povečajo stopnjo zavedanja o pomembnosti upravljanja z okoljem.

V popolnoma naravnem okolju bi zadostovalo zbiranje podatkov o kvaliteti zraka, vode, zemlje in vremenskih podatkih. V urbanih okoljih potrebujemo še vrsto drugih, na primer: podatki o demografskih gibanjih, infrastrukturi, količini prometa, dostopnosti javnih storitev, varnosti … Šele podrobna analitika trendov in medsebojnih vplivov vseh nam da potreben vpogled v dogajanje in temelje za učinkovito upravljanje.

PollFree – spremljanje in napoved kvalitete zraka

V skupini SRC smo zgradili ekosistem, ki omogoča gradnjo pametnih rešitev. Dejavni smo tako na področju zdravstva kot na področju planiranja prostora in smo ekosistem uporabili na primeru spremljanja kvalitete bivanjskega okolja, posebej vpliva kakovosti zraka in prisotnosti alergenov v zraku – rešitev PollFree.

Onesnaženje zraka močno vpliva na pogostost pojavitve in stopnjo težav prebivalcev zaradi prisotnosti alergenov v zraku (cvetni prah). V PollFree smo združili oba vidika vpliva kvalitete zraka na človeka. PollFree podatke o onesnaženosti zraka, prisotnosti cvetnega prahu in vremenu zbira iz omrežja instaliranih senzorjev ali pa iz javnih zbirk podatkov. Podatke shrani v lastno podatkovno skladišče, kjer so pripravljeni za analizo in prikaz. S pomočjo uporabe algoritmov podatkovne analitike in strojnega učenja je na voljo prikaz trenutnih podatkov iz okolja, utežen index obremenjenosti in napoved onesnaženja za tri dni vnaprej.

Posebnost PollFree rešitve je možnost, da uporabnik lahko nastavi personaliziran prikaz in obveščanje na tiste parametre, ki ga zanimajo za poljubno lokacijo. Privzeto je lokacija, za katero so prikazani podatki in napoved, določena samodejno. Prikazani so podatki za lokacijo, ki je najbližja trenutni lokaciji uporabnika. Tako je vedno obveščen o tem, kakšno je trenutno lokalno okolje. Kadar nas zanimajo podatki za širšo okolico, so storitve PollFree dostopne tudi na interaktivnem zemljevidu.

PollFree je namenjena tako posamezniku kot širše, za uporabo pri planiranju prostora in vodenju okoljskih politik. Posameznik do storitev dostopa preko PollFree mobilne aplikacije. Storitve so dostopne tudi preko REST API, kar omogoča enostavno integracijo v rešitve za Pametna mesta.

Za dodatne informacije obiščite www.src.si/pollfree. (P.R.)


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
pametna mesta pametni dom

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SRC d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SRC d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

SRC logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SRC d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že 15 let. V založbi svetujejo podjetjem na njihovi poslovni poti: ponujajo aktualne in preverjene informacije ter kakovostno svetovanje ... Več

Minifilm d.o.o.

Mala ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 041 730 865, 05 90 64 668
Pisarne brez papirja in digitalizacija dokumentov postajajo nekaj vsakdanjega za vse vrste poslovanja. Podjetja mrzlično iščejo enostavne načine za shranjevanje in zaščito kritičnih ... Več

NJORKA d.o.o.

Tovarniška cesta 4c, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 901 21 22
Podjetja se srečujejo z vse več podatki, za njihovo učinkovito obravnavo pa potrebujejo številne programe in aplikacije, kar sčasoma vodi v administracijsko zmešnjavo in posledično ... Več

Računalniške storitve mITch, Mitja Mihelič s.p.

Čolnarska ulica 3, 1310 Ribnica, Tel: 05 125 8575, 051 258 575
Ali vaše podjetje potrebuje oddelek za IT? Nekoč dostopne le za velike korporacije, danes so IT funkcije na voljo podjetjem vseh velikosti po zaslugi računalništva v oblaku in ... Več