Življenjski slog
25.08.2021 08:04
Posodobljeno 3 tedni nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Upravljanje kvalitete bivalnega okolja v pametnih mestih in skupnostih

Kakovost bivalnega okolja pomembno vpliva na človekovo zdravje in sposobnost delovanja v družbi. Je glavni dejavnik, ki vpliva na naše zdravje in zadovoljstvo z življenjem, ki ga živimo.
V skupini SRC smo zgradili ekosistem, ki omogoča gradnjo pametnih rešitev.
V skupini SRC smo zgradili ekosistem, ki omogoča gradnjo pametnih rešitev.

Kakovost bivanja in Pametno okolje

Izraz »kvaliteta življenja« je sam po sebi dvoumen. Lahko se navezuje na posameznika in njegovo izkustveno doživljanje lastnega bivanja ali pa na oceno različnih dejavnikov, v katerih se posameznik nahaja in na vpliv teh dejavnikov na njegovo kakovost bivanja. Tako je ocena kvalitete bivanja, gledano z vidika posameznika, zelo subjektivna.

V splošnem kakovost bivanja lahko razumemo kot stopnjo zdravja, udobja in sposobnosti delovanja posameznika. Standardizirani indikatorji, ki opredeljujejo kakovost bivanja, tako vključujejo človekovo fizično in mentalno zdravje, bivalno okolje, materialno premoženje, socialno varnost, izobrazbo …

Rešitev za spremljanje in upravljanje kvalitete bivalnega okolja z uporabo tehnologij interneta stvari (IoT), umetne inteligence (AI) in strojnega učenja (Machine Learning) je »Pametno okolje«. V urbanih okoljih, kjer mesta želijo svojim prebivalcem zagotoviti udobno življenje v čistem in trajnostnem okolju, je Pametno okolje nepogrešljiv sestavni del Pametnega mesta.

Avtomatsko pridobljeni podatki, analitika in modeli strojnega učenja nam ponujajo trenutni, aktualni pregled sprememb v okolju, oceno njegove kvalitete, analizo vplivov, boljše načrtovanje prostora. Povečajo stopnjo zavedanja o pomembnosti upravljanja z okoljem.

V popolnoma naravnem okolju bi zadostovalo zbiranje podatkov o kvaliteti zraka, vode, zemlje in vremenskih podatkih. V urbanih okoljih potrebujemo še vrsto drugih, na primer: podatki o demografskih gibanjih, infrastrukturi, količini prometa, dostopnosti javnih storitev, varnosti … Šele podrobna analitika trendov in medsebojnih vplivov vseh nam da potreben vpogled v dogajanje in temelje za učinkovito upravljanje.

PollFree – spremljanje in napoved kvalitete zraka

V skupini SRC smo zgradili ekosistem, ki omogoča gradnjo pametnih rešitev. Dejavni smo tako na področju zdravstva kot na področju planiranja prostora in smo ekosistem uporabili na primeru spremljanja kvalitete bivanjskega okolja, posebej vpliva kakovosti zraka in prisotnosti alergenov v zraku – rešitev PollFree.

Onesnaženje zraka močno vpliva na pogostost pojavitve in stopnjo težav prebivalcev zaradi prisotnosti alergenov v zraku (cvetni prah). V PollFree smo združili oba vidika vpliva kvalitete zraka na človeka. PollFree podatke o onesnaženosti zraka, prisotnosti cvetnega prahu in vremenu zbira iz omrežja instaliranih senzorjev ali pa iz javnih zbirk podatkov. Podatke shrani v lastno podatkovno skladišče, kjer so pripravljeni za analizo in prikaz. S pomočjo uporabe algoritmov podatkovne analitike in strojnega učenja je na voljo prikaz trenutnih podatkov iz okolja, utežen index obremenjenosti in napoved onesnaženja za tri dni vnaprej.

Posebnost PollFree rešitve je možnost, da uporabnik lahko nastavi personaliziran prikaz in obveščanje na tiste parametre, ki ga zanimajo za poljubno lokacijo. Privzeto je lokacija, za katero so prikazani podatki in napoved, določena samodejno. Prikazani so podatki za lokacijo, ki je najbližja trenutni lokaciji uporabnika. Tako je vedno obveščen o tem, kakšno je trenutno lokalno okolje. Kadar nas zanimajo podatki za širšo okolico, so storitve PollFree dostopne tudi na interaktivnem zemljevidu.

PollFree je namenjena tako posamezniku kot širše, za uporabo pri planiranju prostora in vodenju okoljskih politik. Posameznik do storitev dostopa preko PollFree mobilne aplikacije. Storitve so dostopne tudi preko REST API, kar omogoča enostavno integracijo v rešitve za Pametna mesta.

Za dodatne informacije obiščite www.src.si/pollfree. (P.R.)

Vas zanima več iz te teme?
pametna mesta pametni dom

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SRC d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SRC d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

SRC logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SRC d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

XENON FORTE d.o.o.

Letališka cesta 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 548 48 00
Xenon forte d.o.o. je podjetje s 30-letno tradicijo. V celotnem času svojega obstoja se zavzema za odličnost in verodostojnost. Skupaj s podjetji Xenon forte Zagreb d.o.o., Xenon ... Več

MITS d.o.o.

Butari 20a, 6272 Gračišče, Tel: 040 895 342
Bodite pozorni pri izbiri pravega ponudnika programskih rešitev za gostinstvo, hotelirstvo in druge storitvene dejavnosti. Večina ponuja le generične oblike rešitev, ki ne zadostujejo ... Več

RSLukan, Matjaž Lukan s.p.

Pri malem kamnu 11, 1000 Ljubljana, Tel: 051 302 160
Delovanje sodobne družbe je pogojeno z brezhibnim delovanjem računalniških in informacijskih sistemov. Predstavljajte si svet brez tehnologije ali še huje, svet brez ustrezne IT ... Več

REMIS d.o.o.

Letališka cesta 32, 1000 Ljubljana, Tel: 01 521 13 18