Življenjski slog
Poslovne rešitve
25.08.2021 08:04
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Upravljanje kvalitete bivalnega okolja v pametnih mestih in skupnostih

Kakovost bivalnega okolja pomembno vpliva na človekovo zdravje in sposobnost delovanja v družbi. Je glavni dejavnik, ki vpliva na naše zdravje in zadovoljstvo z življenjem, ki ga živimo.
V skupini SRC smo zgradili ekosistem, ki omogoča gradnjo pametnih rešitev.
V skupini SRC smo zgradili ekosistem, ki omogoča gradnjo pametnih rešitev.

Kakovost bivanja in Pametno okolje

Izraz »kvaliteta življenja« je sam po sebi dvoumen. Lahko se navezuje na posameznika in njegovo izkustveno doživljanje lastnega bivanja ali pa na oceno različnih dejavnikov, v katerih se posameznik nahaja in na vpliv teh dejavnikov na njegovo kakovost bivanja. Tako je ocena kvalitete bivanja, gledano z vidika posameznika, zelo subjektivna.

V splošnem kakovost bivanja lahko razumemo kot stopnjo zdravja, udobja in sposobnosti delovanja posameznika. Standardizirani indikatorji, ki opredeljujejo kakovost bivanja, tako vključujejo človekovo fizično in mentalno zdravje, bivalno okolje, materialno premoženje, socialno varnost, izobrazbo …

Rešitev za spremljanje in upravljanje kvalitete bivalnega okolja z uporabo tehnologij interneta stvari (IoT), umetne inteligence (AI) in strojnega učenja (Machine Learning) je »Pametno okolje«. V urbanih okoljih, kjer mesta želijo svojim prebivalcem zagotoviti udobno življenje v čistem in trajnostnem okolju, je Pametno okolje nepogrešljiv sestavni del Pametnega mesta.

Avtomatsko pridobljeni podatki, analitika in modeli strojnega učenja nam ponujajo trenutni, aktualni pregled sprememb v okolju, oceno njegove kvalitete, analizo vplivov, boljše načrtovanje prostora. Povečajo stopnjo zavedanja o pomembnosti upravljanja z okoljem.

V popolnoma naravnem okolju bi zadostovalo zbiranje podatkov o kvaliteti zraka, vode, zemlje in vremenskih podatkih. V urbanih okoljih potrebujemo še vrsto drugih, na primer: podatki o demografskih gibanjih, infrastrukturi, količini prometa, dostopnosti javnih storitev, varnosti … Šele podrobna analitika trendov in medsebojnih vplivov vseh nam da potreben vpogled v dogajanje in temelje za učinkovito upravljanje.

PollFree – spremljanje in napoved kvalitete zraka

V skupini SRC smo zgradili ekosistem, ki omogoča gradnjo pametnih rešitev. Dejavni smo tako na področju zdravstva kot na področju planiranja prostora in smo ekosistem uporabili na primeru spremljanja kvalitete bivanjskega okolja, posebej vpliva kakovosti zraka in prisotnosti alergenov v zraku – rešitev PollFree.

Onesnaženje zraka močno vpliva na pogostost pojavitve in stopnjo težav prebivalcev zaradi prisotnosti alergenov v zraku (cvetni prah). V PollFree smo združili oba vidika vpliva kvalitete zraka na človeka. PollFree podatke o onesnaženosti zraka, prisotnosti cvetnega prahu in vremenu zbira iz omrežja instaliranih senzorjev ali pa iz javnih zbirk podatkov. Podatke shrani v lastno podatkovno skladišče, kjer so pripravljeni za analizo in prikaz. S pomočjo uporabe algoritmov podatkovne analitike in strojnega učenja je na voljo prikaz trenutnih podatkov iz okolja, utežen index obremenjenosti in napoved onesnaženja za tri dni vnaprej.

Posebnost PollFree rešitve je možnost, da uporabnik lahko nastavi personaliziran prikaz in obveščanje na tiste parametre, ki ga zanimajo za poljubno lokacijo. Privzeto je lokacija, za katero so prikazani podatki in napoved, določena samodejno. Prikazani so podatki za lokacijo, ki je najbližja trenutni lokaciji uporabnika. Tako je vedno obveščen o tem, kakšno je trenutno lokalno okolje. Kadar nas zanimajo podatki za širšo okolico, so storitve PollFree dostopne tudi na interaktivnem zemljevidu.

PollFree je namenjena tako posamezniku kot širše, za uporabo pri planiranju prostora in vodenju okoljskih politik. Posameznik do storitev dostopa preko PollFree mobilne aplikacije. Storitve so dostopne tudi preko REST API, kar omogoča enostavno integracijo v rešitve za Pametna mesta.

Za dodatne informacije obiščite www.src.si/pollfree. (P.R.)


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
pametna mesta pametni dom

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SRC d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SRC d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

SRC logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SRC d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

CAMINCAM d.o.o.

Pohorska cesta 31, 2380 Slovenj Gradec, Tel: 02 882 92 14
VRHUNSKA PROGRAMSKA OPREMA ZA PROGRAMIRANJE CNC STROJEV, MERILNE OPREME IN ROBOTOV Več kot 30 let izkušenj strokovnjakov v podjetju Camincam, d. o. o., zagotavlja programsko opremo ... Več

ZwCAD SLOVENIA

Prečna 9b, 2000 Maribor, Tel: 02 471 12 40
ZwCAD Slovenia pod okriljem podjetja Birocom 2000 d.o.o. ponuja rešitve na področju CAD, CAD/CAM in CAE programske (in strojne) opreme. Več

KARTUŠE.NET

Titova cesta 44, 2000 Maribor, Tel: 040 125 585
Kartuše za Epson Kartuše za Canon Kartuše za HP Kartuše za Lexmark Kartuše za Brother Kartuše za Dell Kartuše za Samsung Tonerji za HP Tonerji za Samsung ... Več

Minevra, Matjaž Kramar s.p.

Krallova 31, 8000 Novo mesto, Tel: 041-649-387
Kaj lahko za vas naredi podjetje Minevra? Živimo v digitalni dobi, kjer prevladuje računalniška in tiskalna oprema. Iskanje sebi primerno opremo je izziv in za mnoge zamudno opravilo. ... Več