Računalništvo, telefonija
19.03.2019 13:37

Deli z drugimi:

Share

Podjetju Google tokrat grozi kar 13 milijard težka denarna kazen

Zaradi zlorabe oglaševalske storitve AdSense bi lahko podjetje Google kmalu doletela rekordna kazen v višini kar 13 milijard evrov.
Zaradi zlorabe oglaševalske storitve AdSense bi lahko podjetje Google kmalu doletela rekordna kazen v višini kar 13 milijard evrov.

V lanskem letu si je podjetje Google prislužilo zelo visoko denarno kazen, in sicer v višini kar 4,34 milijarde evrov zardi mobilnega operacijskega sistema Android. Tu gre predvsem za to, da je računalniški gigant prepričeval uporabnike pametnih mobilnih telefonov in tabličnih računalnikov Android, da uporabljajo njegove aplikacije in storitve namesto konkurenčnih. Postopek preiskave s strani evropske komisije se je namreč nanašal na prednameščene aplikacije v mobilnem operacijskem sistemu Android, saj je podjetje Google prisililo proizvajalce mobilnih naprav in mobilne operaterje k nameščanju njegovih mobilnih aplikacij, in sicer v zameno za določene ugodnosti. Te so bile med drugim tudi finančne narave, kar je seveda prepovedano.

Podjetje Google je bilo doslej zaradi kršenja monopolne zakonodaje sicer kaznovano že večkrat, skupno pa je že prejelo več kot sedem milijard evrov kazni s strani Evropske unije. Računalniškega giganta pa bi lahko letos doletela še ena rekordna denarna kazen zaradi monopola, ta pa naj bi po napovedih številnih tujih medijev lahko znašala kar osupljivih 13 milijard evrov. Računalniški gigant naj bi bil tokrat kaznovan zaradi oglaševalske storitve AdSense, saj naj bi bila to opremljena s posebnim algoritmom, ki naj bi aktivno blokiral konkurenčne oglase in s tem namerno škodoval tako konkurenčnim podjetjem kot nenazadnje tudi končnim potrošnikom oziroma kupcem.

Komisarka Evropske komisije za konkurenco Margrethe Vestager je medijem sicer razkrila, da je monopolna preiskava zoper podjetje Google zaradi zlorabe oglaševalske storitve AdSense že zaključena. Javnost naj bi bila s končno odločitvijo Evropske komisije seznanjena že v prihodnjih nekaj tednih, podjetje Google pa se bo zoper odločitev lahko seveda pritožilo, in sicer Evropskemu sodišču v Luxembourgu, ki trenutno sicer obravnava že dve pritožbi računalniškega giganta.


Prijavi napako v članku