Računalništvo, telefonija
13.02.2019 09:11

Deli z drugimi:

Share

Podjetju AMD končno uspel preboj na področju prodaje procesorjev!

Podjetju AMD je v letu 2018 uspel neverjeten podvig na področju prodaje procesorjev.
Podjetju AMD je v letu 2018 uspel neverjeten podvig na področju prodaje procesorjev.

Podjetje Intel ima s procesorji AMD z jedri družine Zen že dalj časa težave, saj ti za precej nižjo ceno ponujajo izjemno zmogljivost, povpraševanje po njih pa je zaradi tega pričakovano vse večje. Da je temu tako, je pokazala tudi nedavna raziskava, ki so jo opravili pri analitskem podjetju Mercury Research. Raziskava je zajela tako procesorje, ki so namenjeni osebnim računalnikom kot tistim, ki so namenjeni strežniškim sistemom.

Analiza podjetja Mercury Research je pokazala, da je podjetju AMD v zadnjem času uspelo pridobiti kar zajeten kos tržnega deleža. V zadnjem četrtletju lanskega leta so trgovci skupno prodali kar 15,8 odstotkov procesorjev AMD, kar je za več kot 2,8 odstotnih točk več kot v tretjem četrtletju leta 2018. Podjetje AMD je s tem doseglo največjo rast na področju prodaje procesorjev za osebne računalnike po tretjem četrtletju leta 2014.

Na področju prenosnih računalnikov je podjetju AMD uspelo doseči 12,1-odstotni tržni delež. Ta se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal za okoli 1,3 odstotne točke. Na področju strežniških sistemov pa je podjetju AMD s procesorji EPYC uspelo doseči 3,2 odstotka tržnega deleža. To se morda zdi malo, v resnici pa je to zelo veliko, saj je tržni delež teh procesorjev AMD v lanskem letu znašal zgolj 0,8 odstotkov.

Za večjo prodajo procesorjev se podjetje AMD mora v določeni meri zahvaliti tudi konkurenčnemu podjetju Intel. Ta je imel namreč predvsem v zadnjem času velike težave z dobavo procesorjev, proizvajalcem računalnikov pa ni preostalo nič drugega, kot da pripravijo sisteme s procesorji AMD. S tem pa so morda le spoznali, vključno s končnimi uporabniki, da procesorji AMD le niso tako slabi, da ne bi uspeli konkurirati procesorjem konkurenčnega podjetja AMD. Poleg tega so za nameček še znatno cenejši.


Prijavi napako v članku