Računalništvo, telefonija
04.04.2020 13:05
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nvidia s ponudbo vrhunskih mobilnih grafičnih kartic

Nvidia presenetila z novo ponudbo vrhunskih mobilnih grafičnih kartic
Nvidia presenetila z novo ponudbo vrhunskih mobilnih grafičnih kartic

Procesorji AMD so med uporabniki osebnih računalnikov iz dneva v dan bolj priljubljeni, predvsem na račun naprednih in zmogljivih procesorjev družine Ryzen. V zadnjem času pa vse bolj na priljubljenosti pridobivajo tudi njihove mobilne grafične kartice, ki temeljijo na osnovi grafičnega jedra Navi. Zato ne preseneča, da so se tudi pri podjetju Nvidia odločili, da bodo v prodajo ponudili nove vrhunske mobilne grafične kartice.

Podjetje Nvidia je za prenosne računalnike pripravilo tri različice grafičnih kartic, ki so na voljo tudi za namizne osebne računalnike, in sicer GeForce RTX 2080 Super, GeForce RTX 2070 Super in GeForce GTX 1650 Ti. Nove grafične kartice bodo seveda namenjene poganjanju najzahtevnejših grafičnih vsebin, vključno z najnovejšimi računalniškimi igrami. Zato ne preseneča, da bodo novinci namenjeni predvsem prenosnim računalnikom višjega cenovnega razreda, ki bodo seveda opremljeni tudi z zmogljivimi procesorji.

Najzmogljivejša grafična kartica Nvidia GeForce RTX 2080 Super bo za preračunavanje grafičnih vsebin imela na voljo 3.072 CUDA jeder, nekoliko manj zmogljivejši model GeForce RTX 2070 Super pa 2.560 jeder. Frekvenca obeh jeder bo postavljena na 1.080 megahercev oziroma 1.560 megahercev v pohitrenem načinu delovanja. Za shranjevanje vmesnih izračunov je na voljo osem gigabajtov grafičnega pomnilnika GDDR6, kar pomeni, da bosta novinca brez težav poganjala igre v ločljivosti 4K oziroma 1.440p z visoko frekvenco osveževanja.

Nekoliko manj zmogljiva mobilna grafična kartica Nvidia GeForce GTX 1650 pa bo za preračunavanje grafičnih vsebin imela na voljo “le” 1.024 CUDA jeder. Za shranjevanje vmesnih izračunov je na voljo hitri grafični pomnilnik GDDR6, ki je za 50 odstotkov hitrejši v primerjavi s pomnilnikom GDDR5. Njegova podatkovna propustnost je namreč 12 gigabajtov na sekundo, predhodnikova pa osem gigabajtov na sekundo.

Prve prenosne računalnike, opremljene z novimi grafičnimi karticami podjetja Nvidia, pričakujemo v prihodnjih nekaj mesecih. Kot že omenjeno, bo šlo tudi za prenosnike višjega cenovnega razreda.


Prijavi napako v članku