Računalništvo, telefonija
11.01.2019 07:43

Deli z drugimi:

Share

Novi AMD Ryzen 3000 brez težav opravil s procesorjem Intel Core i9

Procesorji AMD družine Ryzen 3000 vsaj zaenkrat obetajo zelo veliko.
Procesorji AMD družine Ryzen 3000 vsaj zaenkrat obetajo zelo veliko.

Podjetje AMD je javnosti razkrilo nekaj podrobnosti o prihajajočih procesorjih Ryzen tretje generacije, ki bodo temeljili na osnovi zgradbe Zen 2 in bodo izdelani s pomočjo 7-nanometrske tehnologije. Da gre tu za zelo zmogljive izdelke pa je računalniški gigant predstavil na različici, ki je bila opremljena z osmimi procesorskimi jedri. Novost so pri podjetju AMD preizkusili proti trenutno najzmogljivejšemu Intelovemu procesorju za osebne računalnike Core i9-9900K, pri čemer se je v merilnem programu Cinebench R15 nekoliko bolje odrezal njihov procesor Ryzen 3000.

Čeprav je bil procesor AMD družine Ryzen 3000 nekoliko zmogljivejši v primerjavi s procesorjem Intel Core i9-9900K je bila poraba električne energije precej manjša, saj je Intel pri polni obremenitvi porabil do 180 vatov električne moči, procesor podjetja AMD pa le 135 vatov. Manjšo porabo električne energije gre seveda pripisati 7-nanometskemu proizvodnemu procesu, ki hkrati zagotavlja večjo zmogljivost.

Pri tem velja še meniti, da nova družina procesorjev AMD Ryzen 3000 bo opremljena z lastnim grafičnim krmilnikom PCI Express Gen 4.0, ki je združljiv tako z obstoječimi grafičnimi karticami kot tistimi, ki bodo na trg šele prišle. Na nove procesorje računalniškega giganta za osebne računalnike pa bo žal treba še nekoliko počakati, saj bodo na prodaj šele v drugi polovici letošnjega leta.


Prijavi napako v članku