Računalništvo, telefonija
23.09.2012 19:58

Deli z drugimi:

Share

Nova era robotov

Baxter je najnovejši industrijski robot, ki lahko opravlja najrazličnejša proizvodna dela.
Baxter je najnovejši industrijski robot, ki lahko opravlja najrazličnejša proizvodna dela.

Industrijski roboti že desetletja niso nič novega, po nekaterih ocenah pa jih je na svetu že več kot 1,1 milijona. Čeprav imajo ti številne prednosti v primerjavi s človeškimi delavci, predvsem moč, vzdržljivost, odpornost na poškodbe, pa imajo ti obenem tudi številne pomanjkljivosti. Programiranje robota za posamezno delavno mesto je lahko zelo naporen in dolgotrajen postopek, ki zahteva najbolj izkušene strokovnjake, hkrati pa je takšnega robota precej težko premestiti na drugo mesto. Prav tako so roboti precej nefleksibilni, zmoti pa jih že najmanjša sprememba okolice ali sprememba končnih proizvodov. Roboti so tudi precej nevarni za ostale delavce, zato so največkrat od njih ločeni s posebnimi zaščitnimi kletkami.

Nekoliko drugačnega mnenja je podjetje Rethink Robotics, ki meni, da morajo sodobni roboti s pomočjo najnovejše tehnologije postati veliko bolj prilagodljivi, bolj človeški in ne moteči na katerem koli delavnem mestu. Prav zaradi tega so predstavili robota z oznako Baxter.

Gre za univerzalnega industrijskega robota, ki v višino meri vsega 180 cm in tehta le 130 kilogramov. Programiranje Baxterja za katerokoli vrsto proizvodnega dela traja le nekaj minut, tega pa lahko kalibrira tudi nekdo, ki ni nujno programerski strokovnjak. Robot lahko z delom nadaljuje tudi takrat ko proizvodni material ni v popolnoma enakem položaju, torej takrat ko se kakšen predmet premakne ali prevrne. Baxter je prav tako dovolj “inteligenten”, da ne bo ogrožal delavcev okoli njega, prav zaradi tega pa ga ni potrebno obdati z zaščitno kletko. Cena robota znaša zgolj 22.000 ameriških dolarjev, kar je pravi drobiž proti ostalim robotom, ki se koristijo v industriji širom sveta.


Prijavi napako v članku