Računalništvo, telefonija
06.12.2012 10:09
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nevidnost bo kmalu postala resničnost

Profesor David Smith in študent Nathan Landy sta odkrila način oziroma postopek, kako manjši predmet »skriti« pred elektromagnetnim valovanjem. To odkritje predstavlja velik korak naprej v smeri priprave plašča nevidnosti.
Nevidni »plašč« po vsej verjetnosti ne bo nared pred letom 2020.
Nevidni »plašč« po vsej verjetnosti ne bo nared pred letom 2020.

Znanstveniki se že dlje časa zavzemajo za pripravo posebnega »plašča«, ki bi predmete in osebe naredil nevidne. Raziskovalci fakultete Duke University pa so prepričani, da bo nevidnost lahko že v bližnji prihodnosti postala del našega vsakdana. Tamkajšnji profesor David Smith in študent Nathan Landy sta namreč odkrila postopek, ki predstavlja velik korak naprej v smeri priprave plašča nevidnosti, saj je z njim mogoče »skriti« celo manjše predmete.

Profesor in študent sta odkrila način, kako miniaturni predmet cilindrične oblike »skriti« pred elektromagnetnim valovanjem. Pri tem gre za posebno tkanino z všitimi bakrenimi nitkami, ki poskrbi za to, da se valovanje enakomerno razporedi okoli predmeta. Ker se elektromagnetno valovanje na drugem koncu predmeta ponovno »združi«, se na laboratorijskih napravah vidi, kot da bi to dejansko šlo skozi predmet.

Novo odkritje na področju nevidnosti sta objavila v priznani znanstveni reviji Nature Materials (http://goo.gl/4yc3Q). Čeprav njuno odkritje obeta veliko, bo po vsej verjetnosti potrebno še kar nekaj časa, preden bo na njegovi osnovi moč izdelati plašč, ki bo predmete in osebe naredil nevidne. Številni znanstveniki so prepričani, da nevidni plašč po vsej verjetnosti ne bo nared pred letom 2020.


Prijavi napako v članku