Računalništvo, telefonija
Telefonija
04.06.2024 16:00

Deli z drugimi:

Share

Ne zamudite prijave na natečaj Huawei Xmage Awards 2024

Huawei je naznanil fotografski natečaj Huawei Xmage Awards 2024. To so zgodbe nagrajenih fotografij preteklih natečajev.

Cilj tekmovanja, ki poteka že osmo leto zapored, je navdihniti uporabnike, da v celoti sprostijo ustvarjalnost in domišljijo z izkoriščanjem vodilnih fotografskih tehnologij združenih pod blagovno znamko Huawei XMAGE. Prijavite se na fotografski natečaj, kjer se boste potegovali za vredne nagrade ter predstavili svoje najboljše fotografije in fotografske veščine globalni javnosti.

Naslovna fotgrafija Xiaosong, Kitajska, Huawei P30 Pro

Xiaosong je kitajski jadralec z 28-letnimi izkušnjami. Njegova strast do fotografije se je začela leta 2014, ko se je začel ukvarjati s pohodništvom in kupil svoj prvi fotoaparat. Vendar mu je bila še posebej všeč fotografija, ki jo je posnel s pametnim telefonom med plovbo. Xiaosong se je posvetil odkrivanju ganljivih zgodb v malenkostih okoli sebe, od rož in rosnih kapljic do majhnih igrač, snežink in delavcev, ki jih je srečeval pri svojem delu, in sicer od makro do dokumentarne fotografije.

O fotografiji je povedal: »Na plaži Qinhuangdao sem ob sončnem zahodu fotografiral na plitvini. Naredil sem veliko posnetkov, vendar z nobenim nisem bil zadovoljen, dokler ni mimo prišel par, ki se je držal za roke. Ko sem fotografijo obrnil na glavo, so različni vzorci v pesku postali tako lepi kot oblaki na nebu.« Qinhuangdao je kraj, kjer Xiaosong pogosto fotografira. Vendar je s preprosto inverzijo, izbruhom domišljije, preoblikoval prizor in vzorce na plaži spremenil v peščeno nebo. »Pod sončno svetlobo je mlad par, ki se drži za roke, v topli svetlobi ustvaril zelo prisrčno in zdravilno podobo.«

Italijanka Enrica Brescia je ujela trenutek, ko se je njena prijateljica Shaen smejala šali. Carloman Macidiano Céspedes Riojas iz Južne Amerike je posnel prijateljico med uživanjem v vodi, kjer se je topla svetloba mešala s hladno vodo. Xiaobei, fotograf iz Kitajske, pa je ujel ganljiv pogled v oči subjekta, ki je bil bogat s pripovedjo.

Portreti iz različnih regij po svetu v primerjavi s tradicionalno portretno fotografijo dajejo globlji čustveni pomen. Čustvena povezava, ki nastane med subjekti, daje tem fotografijam bogatejši, globlji in transcendenten občutek zgodbe.

Wu Guohua, Nova Zelandija, Huawei P30 Pro

Prizor s kmetije v Aucklandu na Novi Zelandiji, ujet v objektiv pametnega telefona, kaže, da življenje ne zahteva vedno veličastnih prizorišč ali zapletenih dolgih potovanj. Včasih je za nasmeh dovolj, če se samo ozremo na petelina. Fotografija z naslovom »Leteči petelin« prikazuje petelina z ozadjem njegovega odnosa z ljudmi, nebom in zemljo ter kmetijo …

Ni potrebe po veličini ali zapletenih prizoriščih. Iz vsakdanjega življenja, iz podrobnosti in iz majhnega medsebojnega odnosa med ljudmi in živalmi je mogoče doživeti prijetno življenje na kmetiji ter prenesti sproščen občutek navadnih ljudi in njihove vitalnosti.

Łucja Markowska, Poljska, Huawei P30 Pro

Poljska mati s polnim delovnim časom Łucja Markowska-Stefańska je trajno vez s fotografijo razvila v osnovni šoli. Začelo se je, ko so ji starši za šolski projekt podarili star analogni fotoaparat, kar je sprožilo njeno začetno navdušenje.

Nekega jesenskega popoldneva, ko se je s sinom sprehajala po mestu, je Łucja naletela na otroško igrišče. Ko je sončna svetloba spretno prodrla skozi prizmo na opremi igrišča in osvetlila sinov obraz, je ujela ta trenutek in ustvarila fotografijo z naslovom »Pogled v prihodnost«. Łucja meni, da ta fotografija ni le nepozabna stran v njenem družinskem albumu, temveč tudi vzbuja misli o svetli prihodnosti za naslednjo generacijo, saj izraža občutek upanja in želje po tem, kar je pred nami.

Karin Jarosova, Češka, Huawei P10

Čehinja iz Ostrave v svoj objektiv strastno ujame čudovite trenutke v življenju, zlasti sina in družino, da bi ohranila nepozabne spomine. Na njeni fotografski poti je njen mož, fotograf, postal nepogrešljiv vir navdiha.

Ko je govorila o nastanku fotografije »Na skuterju«, je dejala: »To je bil ganljiv trenutek, ko je dedek iz garaže potegnil staro motorno kolo, da bi sinu pokazal, da lahko še vedno vozi.« Ta preprost, a čist prizor, bogat s pripovedjo, se je dotaknil njenega srca in jo prisilil, da je globoko cenila lepoto v preprostosti. V svojem fotografskem izrazu ne ujame le življenjskih podrobnosti in lepih trenutkov, temveč izraža tudi svojo ljubezen, toplino in tovarištvo do družine.

Ruzik Such, Češka, Huawei P30 Pro

Růžena Suchánková je v mladih letih uporabljala analogne fotoaparate. S prihodom pametnih telefonov Huawei pa je ponovno zaživela njena strast do fotografiranja.

Ob neki priložnosti se je Růžena Suchánková brezskrbno sprehajala po gozdu z nečakinjo Lucie, katere pogled nazaj in nasmeh sta čudovito dopolnila skrivnostno gozdno ozadje in ustvarila prepričljiv prizor. Čeprav je imela takrat s seboj fotoaparat Canon, se je odločila, da bo ta čudoviti trenutek ujela s pametnim telefonom. Růžena je prepričana, da za profesionalno kakovost ni potrebna profesionalna oprema. Mobilna fotografija lahko ustrezno izrazi čustva, zabeleži nepozabne trenutke in prikaže lepoto vsakdanjega življenja.

Zvrhan koš novih naprav

Vrhunske fotografije vredne prijave na natečaj boste zlahka posneli z novim pametnim telefonom Huawei Pura 70 Pro, ki je že na voljo na slovenskem trgu. Skupaj z izrednimi pametnimi urami Huawei Watch 4 Pro Space Edition, Watch Fit 3 in Watch GT 4 Green Edition ter športno zapestnico Huawei Band 9.

Na fotografski natečaj Huawei XMAGE Awards 2024 se lahko prijavite do vključno 15. septembra. Za več informacij in prijavo na natečaj obiščite: https://consumer.huawei.com/en/campaign/xmage


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Huawei

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SIDERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SIDERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SIDERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NGN MEDIA

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Ste na spletu? Če niste, ne obstajate. To je resnica digitalne dobe. Potrošniki iščejo najhitrejšo pot do izdelka ali storitve. Na vas je, da jim to omogočite, bodisi prek spletne ... Več

Komponentko d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 5, 1000 Ljubljana, Tel: 030 755 005
Računalniške ponudbe je v Sloveniji ogromno. Dobre računalniške ponudbe pa zelo malo. Vsak, ki se odloča za nakup računalnika, grafične kartice ali katerekoli druge računalniške ... Več
Zlati partner

KONCERN ENA d.o.o.

Koroška cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 891 95 40
Podjetje IN.PU.T., prodaja računalniške opreme, Tadej Pucelj, s.p. je začelo poslovati v letu 2003,kot internetna trgovina (www.in-put.com) z računalniško opremo. V zadnjih letih ... Več
Zlati partner

SELECTIUM ADRIATICS d.o.o.

Letališka cesta 29c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 543 88 88
Podjetje Selectium Adriatics d. o. o., ki v Sloveniji nastopa pod imenom Hewlett Packard Enterprise operated by Selectium, je lokalni zastopnik družbe Hewlett Packard Enterprise (HPE). ... Več