Obvestila podjetij
07.11.2022 16:05

Deli z drugimi:

Share

Najbolj priljubljen filament za 3D printanje

Ob vstopu v svet 3D printanja prej ali slej začnete razmišljati o filamentih za 3D printanje. Slednje uporabljajo FFF 3D printerji. Poznamo veliko vrst filamentov, ki imajo seveda različne lastnosti. Filament za 3D printanje morate izbrati glede na

PLA FILAMENT – NAJLAŽJI ZA UPORABO

Najpogostejši filament za 3D tiskanje je PLA. Ima najnižje zahteve glede lastnosti 3D printerja, zlasti glede temperature ekstruderja in delovne podloge. Prav tako je združljiv z najširšim naborom 3D printerjev, je najbolj poceni in najlažji za uporabo. Na voljo je v številnih različnih barvah, velikokrat pa predstavlja tudi osnovo za druge posebne materiale. PLA omogoča 3D printanje velikih predmetov, pri čemer ne potrebujete 3D printerja z ogrevano delovno podlogo in zaprto komoro, saj je stopnja krčenja nizka.

Glavna pomanjkljivost PLA filamenta pa je ta, da ni tako močan ali vzdržljiv kot nekatere druge vrste, pa vendar je še vedno najbolj priljubljena izbira za navdušence nad 3D printanjem.

Nastavitve za printanje s PLA filamentom:

Temperatura ekstruderja: 200 – 230°C
Ogrevana delovna podloga: Ni potrebno (če da, 20-45°C)
Zaprta komora: Ni potrebno (če da, 20-25°C)
Dodatne zahteve: Nekateri posebni filamenti PLA, kot je recimo “Galaxy filament”, ki se sveti v temi, potrebujejo ekstruder z večjo trdnostjo, ker so mu dodane fluorescentne snovi.

ABS FILAMENT – Z IZJEMNIMI LASTNOSTMI

ABS ima odlične mehanske lastnosti, saj je odporen na višje temperature in UV svetlobo. Ima tudi nekoliko manj zahtev, kar se tiče pogojev za skladiščenje. Pomembno je le, da se izogibate res ekstremnim temperaturam, vlažnosti in neposredni sončni svetlobi. V kolikor je pravilno shranjen, bi moral ABS filament zdržati več mesecev ob ohranjenih lastnostih.

Na splošno je ABS vzdržljivejši, močnejši in bolj žilav od PLA filamenta, poleg tega pa se pod pritiskom tudi težje zlomi. 3D modeli, sprintani iz ABS filamenta so lahko dlje časa izpostavljeni vlagi, višjim temperaturam okolja ali UV svetlobi, brez da bi to preveč vplivalo na njihove lastnosti. Poleg tega je naknadna obdelava modelov bistveno lažja.

Nastavitve za printanje z ABS filamentom:

Temperatura ekstruderja: 230 – 260°C
Ogrevana delovna podloga: Potrebno (90-95°C)
Zaprta komora: Ni potrebno (če da, okoli 30°C)
Dodatne zahteve: Bodite pozorni, da ima delovna podloga dovolj oprijema, zato jo pred 3D printanjem namažite z lepilom.

PETG FILAMENT – IDEALNA ZMES

PETG je zmes PLA in ABS filamenta. Kljub temu, da ni zahteven za uporabo, PETG ni najbolj priljubljen med hobi uporabniki, temveč se pogosteje uporablja v zasebnih studiih in manjših proizvodnjah. V primerjavi s PLA in ABS filamentom ima skoraj ničelno stopnjo krčenja, zato je najbolj primeren za izdelavo prototipov. PETG predstavlja idealno kombinacijo trdnosti in fleksibilnosti, poleg tega pa je odporen na zunanje obremenitve. Kot zanimivost, večina plastenk je narejenih iz PETG materiala.

Nastavitve za printanje s PETG filamentom:

Temperatura ekstruderja: 220 – 245°C
Ogrevana delovna podloga: Potrebno (70-80°C)
Zaprta komora: Ni potrebno (če da, okoli 25°C)
Dodatne zahteve: PETG hitro absorbira vlago iz zraka. Skladiščenje PETG filamenta je nezanemarljiv problem. Priporočamo uporabo sušilnika filamentov.

SEDAJ POZNATE NAJBOLJ PRILJUBLJENE FILAMENTE ZA 3D PRINTANJE, LE PRAVEGA MORATE IZBRATI

Predstavili smo vam tri najpogostejše vrste filamenta za 3D printanje – PLA, ABS in PETG. Ti trije filamenti za 3D printanje lahko pokrijejo večino vsakodnevnih potreb ljubiteljev 3D printanja. Poleg enostavne uporabe so na voljo v veliko barvah, sprintani modeli pa so močni in imajo čvrsto strukturo. Vsekakor priporočamo, da za 3D printanje uporabljate originalni filament, prdevsem pa da ga pravilno skladiščite, saj bo le tako obdržal vse svoje prvostne lastnosti. Za brezhiben 3D print je dobro pozornost posvetiti tudi najbolj pomembnim korakom pred 3D printanjem.

Vas zanima še kakšen trik za boljšo izkušnjo s 3D printanjem? Obiščite spletno stran www.3way.si. (P.R.)


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem 3WAY d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri 3WAY d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem 3WAY d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

M-SISTEM d.o.o.

Pot na Drenikov vrh 12, 1000 Ljubljana, Tel: 041 693 934
Nov IT sistem, bodisi strojni ali programski, je lahko velika naložba. Da bi jo karseda najbolje izkoristili, je pomembno, da izberete pravega IT dobavitelja in ponudnika programskih ... Več
Zlati partner

Crayon

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 0597 87 142
Crayon je globalno podjetje, ki svojim strankam pomaga zgraditi komercialne in tehnične temelje za uspešno digitalno transformacijo v oblak. Ponujamo celovite IT rešitve migracij ... Več
Bronasti partner

AKREDON d.o.o., Toner123.si

Moste 30, 4274 Žirovnica, Tel: 051 392 793
Spletna trgovina Toner123.si V spletni trgovini Toner123.si lahko izbirate med bogato ponudbo originalnih in kakovostnih kompatibilnih tonerjev ali kartuš za tiskalnike svetovno znanih ... Več
Zlati partner

STRIM PLUS d.o.o.

Cesta dveh cesarjev 393, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 52 00
Strim plus d.o.o. sestavlja dinamična ekipa, ki se ukvarja s tremi segmenti poslovanja v prehodu od papirnate sedanjosti v digitalno prihodnost. Foto: Freepik Rešitve tiskanja Tiskanje ... Več