Poslovne rešitve
19.09.2022 17:04

Deli z drugimi:

Share

Koraki pred 3D printanjem

Za čim boljšo izkušnjo s 3D printanjem je dobro poznati, kako se postopka sploh lotiti. Nekatere stvari se morda zdijo preveč osnovne, a le tako boste zagotovo dobili popoln 3D model. Vas zanimajo najbolj pomembni koraki pred 3D printanjem?

OBLIKOVANJE 3D MODELA

3D model lahko pripravite v poljubni programski opremi za 3D oblikovanje. Kasneje ga je treba prevesti še v skript strojnih navodil, da jih lahko 3D printer prebere. To se naredi s programsko opremo za rezanje, bolj poznano kot “slicer” (angl.), npr. FlashPrint. Ob tem, ko svoj 3D model uvozite v “slicer”, lahko v njem prilagoditve določene nastavitve svojim zahtevam. Nastavite lahko številne pomembne parametre, kot so hitrost in temperatura 3D printanja, debelina stena, odstotek polnila (“infill”), višina slojev in mnogi drugi.

Datoteka, ki jo boste dobili, je sestavljena iz G-kode, torej “jezika” 3D printerjev in CNC strojev. G-koda je pravzaprav dolg seznam navodil, ki jih bo 3D printer upošteval pri izdelavi vašega 3D modela.

PRIPRAVA PODPOR ZA 3D PRINTANJE MODELA

Za kakovosten 3D model je za previsne dele večkrat potrebno dodati podpore. Ena od glavnih funkcij “slicerja” je analizirati model in ugotoviti, ali naj ustvari podpore ali ne. Omogoča vam, da izberete, kam boste postavili podpore in kako gosto razporejene naj bodo. Nekateri uporabnikom ponujajo celo možnost izbire različnih vrst podpornih struktur, ponavadi iz PVA ali pa HIPS materiala.

HRANJENJE FILAMENTA ZA 3D PRINTANJE

Shranjevanje filamentov je eden izmed pomembnih vidikov 3D printanja. V kolikor imate odprtih več kolutov, lahko sčasoma absorbirajo preveč vlage. Najbolje je, da odprt filament čim prej porabite, sicer pa ga shranjujete v vakuumsko zapakirani embalaži ali pa Filament Drying Station. Slednja je bila narejena ravno za te namene.

PRIPRAVA VAŠEGA 3D PRINTERJA

Tako kot vse naprave, tudi 3D printerji potrebujejo redno vzdrževanje, da delujejo nemoteno. Potrebno je slediti nekaj korakom, da bo 3D printer pripravljen za brehibno delovanje.

1. Čiščenje delovne površine:

Po 3D printanju je vedno priporočljivo dobro obrisati delovno površino. V kolikor je na njej lepilo, lahko uporabite kuhinjsko gobico, milo in toplo vodo, da ga odstranite. Pri čiščenju upoštevajte vsa navodila proizvajalca 3D printerja.

2. Čiščenje šobe:

Preden začnete tiskati, šobo preprosto očistite. To zagotavlja, da v njej ni posušenega filamenta, ki bi lahko povzročal težave pri nadaljnem 3D printanju.

3. Odstanjevanje filamenta:

Večina 3D printerjev porabi majhno količino filamenta, da napolni ekstruder in ga spusti skozi šobo na delovno mizo. Ekstruder mora biti pripravljen za iztis filamenta, preden se začne 3D printanje. Preden začnete s printanjem prvega sloja, odstranite odvečni filament, da bo delovna miza čista.

4. Nalaganje filamenta:

Postopek nalaganja se začne s segrevanjem šobe na temperaturo taljenja filamenta. Slednja je običajno nad 175 °C, odvisno od vrste filamenta. Filament je najbolje ročno vstaviti v ekstruder in tako zagotoviti, da se bo začel taliti in bo stekel v šobo.

5. Izravnava oziroma kalibracija delovne podloge:

Da lahko tiskalnik natančno iztisne filament in naredi predmet, mora biti delovna podloga ravna. Kalibracijo se načeloma naredi le pred prvo uporabo 3D printerja. Lahko je ročna ali avtomatska, odvisno od 3D printerja.

SLEDI LE ŠE 3D PRINTANJE…

Sedaj veste, kateri so najbolj pomembni koraki pred 3D printanjem. Z upoštevanjem slednjih boste gotovo pripravljeni na 3D printanje. No, vaš 3D printer bo. Marsikdo bi velikokrat kakšen korak najraje preskočil, vendar za res optimalen izdelek, se jih je priporočljivo držati.

Vas zanima še kakšen trik za boljšo izkušnjo s 3D printanjem? Obiščite spletno stran www.3way.si. (P.R.)


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
3D printerji 3D tehnologija

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem 3WAY d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri 3WAY d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem 3WAY d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178

CAMINCAM d.o.o.

Pohorska cesta 31, 2380 Slovenj Gradec, Tel: 02 882 92 14
VRHUNSKA PROGRAMSKA OPREMA ZA PROGRAMIRANJE CNC STROJEV, MERILNE OPREME IN ROBOTOV Več kot 30 let izkušenj strokovnjakov v podjetju Camincam, d. o. o., zagotavlja programsko opremo ... Več
Diamantni partner

ADM ADRIA d.o.o.

Prvomajska ulica 17, 3000 Celje, Tel: 05 925 19 55
O nas Večina podjetij se ustanavlja zaradi poslovne ideje, prodajnega koncepta ali pa zaradi potrebe po formaliziranju opravljanja poslovnih aktivnosti. Na primeru družbe ADM-Adria, ... Več

GOinfo d.o.o.

Prvomajska ulica 37, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 335 07 00
GOinfo d.o.o. iz Nove Gorice je eno izmed prvih računalniških podjetij v Sloveniji, ki je razvilo lastno programsko opremo za vodenje poslovanja v proizvodnih podjetjih na PC platformi, ... Več