Računalništvo, telefonija
04.01.2017 14:27
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Najbogatejša Slovenca prodala Outfit7 Kitajcem?

Najbogatejša Slovenca prodala Outfit7 Kitajcem?
Najbogatejša Slovenca prodala Outfit7 Kitajcem?

Najbogatejša Slovenca Iza in Samo Login, sicer ustanovitelja in lastnika podjetja Outfit7, ki stoji za uspešno mobilno igro Talking Tom, naj bi svoje uspešno podjetje prodala Kitajcem. Informacija je za zdaj še neuradna, saj zakonca, ki imata v lasti 60 odstotkov podjetja, uradne izjave še nista podala.

Kot potencialni kupec se je že ob koncu lanskega leta omenjala kitajska družba Zhejiang Jinke Entertainment Culture Co., ponujena kupnina pa naj bi znašala dobrih 100 evrov na delnico družbe Outfit7. Če ta znesek apliciramo na število delnic, bi končni izkupiček nanesel skoraj milijardo evrov, to pa bi hkrati pomenilo največji prevzem v zgodovini Slovenije.

Pri tem je potrebno povedati, da Outfit7 pravno formalno gledano ni slovenska, ampak mednarodna korporacija. V Sloveniji zgolj posluje prek podjetja Ekipa2, sicer pa je podjetje registrirano v Veliki Britaniji, s sedežem na Cipru.

Kot pravijo informacije na spletni strani podjetja, sta zakonca Login Outfit7 ustanovila leta 2009, dve leti pozneje pa je nastala še slovenska veja družbe (Ekipa2). Podjetje je zaslovelo z mobilno uspešnico Talking Tom, v kateri mora uporabnik skrbeti za svojega virtualnega domačega ljubljenčka, govorečega mačka Toma, aplikacijo pa naj bi po podatkih podjetja na svoje mobilne naprave do danes preneslo že več kot pet milijard uporabnikov.

V letu 2015 je Outfit7 ustvarili 108 milijonov evrov prihodkov od prodaje (leto prej 79 milijonov evrov) in 80 milijonov evrov čistega dobička (leto prej 60 milijonov evrov). Za leto 2016 še ni podatkov.

Poleg zakoncev Login bi ob prodaji podjetja precej zaslužili tudi solastniki Marko Pistonik (okoli 215 milijonov evrov), zakonca Nina in Rok Zorko (82 milijonov evrov), Tadej Miklič (65 milijonov evrov), Matej Romih (65 milijonov evrov) in Marko Štrancar (32 milijonov evrov).


Prijavi napako v članku