Računalništvo, telefonija
14.03.2019 08:53
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Nad onesnažen zrak z umetnim dežjem?

V večjih južnokorejskih mestih je kakovost zraka tako slaba, da že resno ogroža zdravje ljudi.
V večjih južnokorejskih mestih je kakovost zraka tako slaba, da že resno ogroža zdravje ljudi.

Onesnaževanje okolja, v katerem živimo, postaja vse večja težava sodobnega časa in se dotika prav vsakega posameznika. Od vseh so daleč najbolj izpostavljeni tisti, ki živijo v večjih mestih, kar na žalost drži tudi za večja mesta po Evropi. To je verjetno tudi razlog, zakaj je skupina znanstvenikov iz Južne Koreje sprejela odločitev, da se nad onesnaženost zraka spravijo kar z umetnim dežjem, in sicer nad delce imenovane PM2,5, ki so zdravju škodljivi, saj lahko prodrejo globoko v pljuča in povzročijo bolezni.

Skupina znanstvenikov bo za boj proti onesnaženemu zraku uporabila posebne naprave, pri tem pa bomo morali po vsej verjetnosti računati na pomoč kitajskih kolegov. Januarja letos je namreč Južna Koreja izvedla poskus za ustvarjanje umetnega dežja z izpuščanjem kemikalij iz letala v oblake nad morjem, vendar ta poskus ni uspel. Umetni dež bi po ocenah poznavalcev lahko dejansko pripomogel k manjši stopnji onesnaženosti zraka, saj se kakovost zraka že po kratki plohi ali nekaj urnem dežju korenito izboljša.

To seveda še ne pomeni, da se bodo vsa večja mesta širom sveta proti onesnaženosti zraka borila z umetnim dežjem, je pa nedvomno pomemben korak v razumevanju načinov boja proti škodljivim prašnim delcem. Ker se s to tegobo spopadajo tudi druga večja mesta širom sveta verjamemo, da bo izum znanstvenikov iz Južne Koreje in Kitajske kmalu obrodil želene sadove, v kolikor bodo ti našli skupen jezik za sodelovanje.


Prijavi napako v članku