Računalništvo, telefonija
18.03.2019 09:22

Deli z drugimi:

Share

Miniaturni računalnik na voljo tudi z operacijskim sistemom Ubuntu!

Novi osebni računalnik Kodlix GN41 je na voljo tudi z operacijskim sistemom Ubuntu.
Novi osebni računalnik Kodlix GN41 je na voljo tudi z operacijskim sistemom Ubuntu.

Čeprav operacijski sistem Windows 10 kraljuje na področju kompaktnih namiznih računalnikov, se je podjetje Kodlix odločilo, da bo svoj novi izdelek opremilo z Linuxom. Poleg tega so inženirji sprejeli odločitev, da ga bodo opremili še relativno zmogljivo strojno opremo. Na trgu je trenutno namreč težko dobiti kompaktne namizne računalnike z operacijskim sistemom Linux, ki jih lahko uporabljamo tudi za nekoliko najzahtevnejša opravila, čeprav se bo novost odlično obnesla predvsem kot naprava za domači kino.

Miniaturni namizni osebni računalnik Kodlix GN41 temelji na osnovi procesorju Intel Celeron N4100, kar pomeni, da za preračunavanje podatkov uporablja štiri procesorske sredice Lake Gemini frekvence 2,40 gigahercev v navezi s štirimi megabajti predpomnilnika. Grafičnim vsebinam je kos vgrajena Intelova grafična kartica UHD Graphics 600, ki podpira izris slik do ločljivosti 4K in zaslone z ločljivostjo 4.096 x 2.160 točk. Preostala strojna oprema novosti obsega še osem gigabajtov sistemskega pomnilnika DDR4L in 64 gigabajtov prostora za shranjevanje podatkov (eMMC). Če ponujenega prostora ne bo dovolj, bomo lahko dodali še trdi disk ali pogon Solid State velikosti 2,5-palcev ali pomnilniško kartico microSD.

Osebni računalnik Kodlix GN41 ima za priklop zunanjih naprav na voljo vmesnika USB 2.0 (Type-A), dva USB 3.0 (Type-A) in enega USB Type-C. Tu najdemo še izhod HDMI in VGA, priključek za internet ter brezžični povezavi Wi-Fi (802.11 b/g/n/ac) in Bluetooth (4.2). Če se odločimo za prednameščeni operacijski sistem Windows bomo prejeli Windows 10, medtem ko lahko pri odprtokodnem operacijskem sistemu Linux izbiramo med dvema različicama operacijskega sistema Ubuntu, in sicer Ubuntu 18.10 in Ubuntu 17.10.

Ohišje namiznega osebnega računalnika Kodlix GN41 meri zgolj 174 x 134 x 35 milimetrov, teža pa znaša komajda 580 gramov. Za nakup novosti s prednameščenim operacijskim sistemom Ubuntu je treba odšteti okoli preračunanih 188 evrov, za različico z Microsoftovim operacijskim sistemom Windows 10 Home pa okoli preračunanih 202 evrov.


Prijavi napako v članku