Matične plošče
31.12.2011 20:35

Deli z drugimi:

Share

MSI matične plošče z glasovnim ukazovanjem

Sistem glasovnega ukazovanja Voice Genie omogoča tudi ugašanje in prižiganje računalnika.
Sistem glasovnega ukazovanja Voice Genie omogoča tudi ugašanje in prižiganje računalnika.

Tajvanski MicroStar International (MSI), eden večjih svetovnih proizvajalcev matičnih plošč in grafičnih kartic, je te dni objavil novo serijo matičnih plošč, ki bodo poleg ostalih naprednih funkcij, ki jih pričakujemo od najnovejših matičnih plošč, omogočale še eno precejšnjo posebnost – glasovno ukazovanje.

Plošče bodo temeljile na Intelovih veznih naborih P67, Z68 in X79. Opremljene pa bodo tudi z vmesnikom Bluetooth 3.0 in Wi-Fi 802.11n, kar jim bo že v osnovi omogočalo dobro povezljivost z ostalimi zunanjimi brezžičnimi napravami. Predvsem je tu govora o povezljivosti s pametnimi telefoni in tabličnimi računalniki, pri katerih je seveda zelo pomembna možnost čim enostavnejšega povezovanja in sinhronizacije z računalnikom. Wi-Fi 802.11n nadalje omogoča hiter brezžični prenos podatkov, in sicer vse do 150Mb/s.

Plošče bodo opremljene z zunanjim vmesnikom MultiConnect Panel, ki ga bo uporabnik vgradil v ohišje računalnika in bo le z pritiskom na gumb, imenovanim OC Genie omogočil uporabnikom, da bodo pospešili delovanje sistema. Nekakšno enostavno navitje sistema, zgolj s pritiskom na gumb torej. Omeniti velja še eno posebnost njihovih USB vrat. Te bodo povezane s sistemom Super Charger na matični plošči, ki bo omogočal 3-krat višjo napajalno moč od standardnih USB priključkov. Torej kot nalašč za hitro polnjenje pametnih telefonov ali tabličnih računalnikov.

Glavna posebnost novih matičnih plošč pa je že omenjeno glasovno ukazovanje. Njihov sistem, imenovan Voice Genie je prvi uradni sistem za široko potrošnjo uporabo, ki omogoča nadzor nad zagonom računalnika. Po domače to pomeni, da bo lahko uporabnik z glasom prižgal in ugasnil računalnik, kar se sliši že skoraj kot znanstvena fantastika, ampak očitno zadeva deluje, čeprav bo zanimivo videti kako se bo to obneslo v praksi. Poleg tega pa bo lahko uporabnik z glasom denimo tudi odprl in zaprl spletni brskalnik, zagnal MSI-jev nadzorni center, postavil sistem v spanje itd. Sistem bo omogočal tudi 8 glasovnih ukazov, ki jih bo lahko uporabnik nastavil po svoji želji.

Če bo sistem glasovnega ukazovanja, kot so si ga zamislili MSI-jevi inženirji deloval tudi v praksi ga bodo gotovo posnemali tudi drugi proizvajalci, kar lahko pomeni precejšen preboj glasovnega ukazovanja napravam v naše domove.


Prijavi napako v članku