Računalništvo, telefonija
17.04.2019 10:11

Deli z drugimi:

Share

Novi Microsoftov prenosnik Surface vendarle s procesorji Snapdragon?

Novi Surface Go naj bi za preračunavanje podatkov uporabljal zmogljive mobilne procesorje Snapdragon.
Novi Surface Go naj bi za preračunavanje podatkov uporabljal zmogljive mobilne procesorje Snapdragon.

Vse več uporabnikov prenosnih računalnikov se zanima za prenosnike z operacijskim sistemom Windows 10, ki za preračunavanje podatkov uporabljajo procesor s sredicami podjetja ARM. Ti izdelki so namreč postali povsem primerljivi z osebnimi računalniškimi sistemi in to predvsem na račun vse bolj zmogljivih mobilnih procesorjev. Ker ti procesorji (predvsem izdelki podjetja Qualcomm) poganjajo običajno različico sistema Windows, to pomeni, da lahko za nameček z njimi poganjajo prav vse aplikacije, pripravljene za platformo x86 oziroma 32-bitne različice.

Zato ne preseneča, da se za procesorje ARM vse bolj ogrevajo tudi pri podjetju Microsoft, in sicer za svoj priljubljeni prenosni računalnik Surface Pro. Ta naj bi bil opremljen z najnovejšim procesorjem družine Snapdragon podjetja Qualcomm, saj ti ponujajo najboljše razmerje med ceno in zmogljivostjo. Spletne govorice sicer namigujejo, da so pri podjetju Microsoft nameravali ponuditi v prodajo posebno različico prenosnika Surface že lani, a naj bi mu te načrte prekrižalo podjetje Intel, saj ga je z vztrajnim lobiranjem prepričal v izbiro procesorjev Pentium Gold. To pomeni, da je računalniški gigant z mobilnimi procesorji Snapdragon dejansko želel opremiti novi Surface Go.

Kot vse kaže bo podjetju Microsoft ta namera kmalu vendarle uspela, saj naj bi že v mesecu maju ugledali prvi prenosni računalnik Surface Go, ki bo opremljen s procesorjem Snapdragon. Precejšnjih izboljšav pa bodo konec letošnjega leta deležni tudi prenosni računalniki Surface Pro, saj naj bi bili bogatejši za zaslon s tanjšimi robovi, novo barvo ohišja, priključek USB-C in še mnogo več.


Prijavi napako v članku