Računalništvo, telefonija
30.11.2020 06:08
Posodobljeno 4 meseci nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ločljivost 8K za YouTube na televizorjih Android TV

Ločljivost 8K prihaja vse bolj v ospredje pri televizorji Android TV.
Ločljivost 8K prihaja vse bolj v ospredje pri televizorji Android TV.

Na trgu že najdemo nekaj televizijskih zaslonov, ki za prikaz slik ponujajo ločljivost 8K oziroma 7680 x 4320 slikovnih točk. To v praksi pomeni, da televizorji za prikazovanje slik uporabljajo kar 33 milijonov osvetljenih slikovnih točk, kar seveda pripomore h kristalno čistemu prikazu slik. Nedvomno pripomore tudi dejstvo, da pri teh televizorjih ne najdemo osvetljave “od zadaj”, kot je to na primer običajno pri klasičnih LED televizorjih, ki posledično nudijo precej manj kakovosten izris slik.

Če pa imate srečo, da razpolagate s televizorjem ločljivosti 8K, ki poganja operacijski sistem Android TV, imamo zelo dobro novico za vas. Takoj ko bo na televizorju nameščena mobilna programska oprema YouTube za Android TV različice 2.12.08 ali novejše, bo mogoče predvajati videovsebine v ločljivosti 8K. Pri tem mora različica operacijskega sistema Android TV temeljiti na osnovi operacijskega sistema Android 10, kar pomeni, da smo tu bolj kot ne odvisni od proizvajalcev televizorjev. Kar nekaj televizorjev 8K pa žal še vedno poganja operacijski sistem Android 9.

Televizor s podporo ločljivosti 8K in nameščenim operacijskim sistemom Android 10 pa žal še ni dovolj. Poleg tega mora namreč televizor razpolagati še s podporo za video kodek AV1. Na srečo pa bo nova različica programske opreme YouTube poleg podpore za predvajanje vsebin 8K prinesla še vrsto drugih novosti. Med njimi najdemo podporo za Cast Connet, ki zagotavlja bolje upravljanje z vsebinami, ki jih delimo s televizorjem, predvsem pa s strani pametnega mobilnega telefona.


Prijavi napako v članku