Telefoni
16.03.2020 12:00

Deli z drugimi:

Share

Letošnji iPhone prvi s 3D kamero?

Letošnji iPhone prvi s 3D kamero?
Letošnji iPhone prvi s 3D kamero?

Ko je Apple lani septembra predstavil novo kamero iPhona 11 Pro, smo veliko pisali o tem, kako je »veliko jabolko« naredilo preskok na področju fotografije. Zadnja novica portala Digital Trends kaže, da bi lahko Applova najnovejša fotografska inovacija prišla v obliki 3D kamere.


Fast Company napoveduje, da naj bi eden od letošnjih iPhonov bil opremljen z zadnjo oz. »world-facing« 3D kamero. Taka kamera bo uporabnikom omogočala boljšo kvaliteto fotografij in videov, prav tako pa se bo izboljšala uporabniška izkušnja navidezne resničnosti.


Po pisanju portala Digital Trends bo sistem 3D kamere uporabljal “time-of-flight” senzorje, ki bodo oddajali svetlobo, ki bo izmerila razdaljo med telefonom in čemerkoli, kar se bo znašlo pred njim. Podobe bodo tako izgledale 3D, fotografije pa bodo na zanimiv način predstavljene uporabnikom, ki do tega trenutka še nimamo na voljo karkoli podobnega.


Medtem ko Apple sicer že uporablja globinske kamere za tehnologiji Face ID in Animoji, bi bila predstavljena zadnja kamera prva takšne vrste, ki bo vključena v katerega od iPhonov. Ti v zadnjem času nekoliko zaostajajo za kvaliteto kamer Samsunga in ostalih rivalov, kar je verjetno tudi razlog, da so se odločili za to novost. Zadnje globinske kamere že lahko najdemo v telefonih, kot sta Samsung Galaxy Note 10+ in Samsung Galaxy S20+. Pomembno pa je izpostaviti, da ima novi sistem potencial združitve in kompatibilnost z Applovimi ostalimi efekti kamere, kot sta počasen posnetek in portretni način fotografiranja. Spletni portal Digital Trends se je obrnil na Apple za komentar, vendar je verjetno zdaj to njihova zadnja skrb, kajti vsi dobro vemo, kakšne posledice pušča širjenje koronavirusa po svetu.


Verjetno najbolj znani Applov analitik podjetja TF Securities, Ming-Chi Kuo, je dotično novost 3D kamere napovedal lanskega julija. Natančneje je govoril o tem, da bodo naslednje verzije iPhonov imele zadnje kamere, ki bodo telefonom omogočile merjenje razdalje med napravami in stvarmi pred njimi. Kuo — ki bi lahko poimenovali kar prerok na področju napovedi, ki so povezane z iPhoni – je recimo lanskega decembra napovedal, da bo štiri od šetih iPhonov imelo podporo za 5G tehnologijo. Poleg vsega napoveduje tudi novi iPhone SE2 v prvi polovici leta, ki bo imel 4,7-inčni LCD ekran, enojno lečo kamere in nič podpore za 5G tehnologijo.


Ostali štirje modeli, ki jih je Kuo poimenoval iPhone 12, 12 Pro in 12 Pro Ma, naj bi imeli 5,4-inčni, 6,1-inčni in 6,7-inčni OLED ekran, poleg tega pa še dvojno ali celo trojno lečo kamere – vsi pa poleg tega tudi 5G podporo. To bi bile Applove prve naprave s 5G kompatibilnostjo.


Dejstvo je, da je trenutna situacija izredna na vseh možnih področjih in zato je karkoli težko natančno napovedovati. Analitiki sicer že počasi začnejo upoštevati faktor posledic koronavirusa, vendar nihče z gotovostjo ne more napovedati, koliko časa bo ta kriza traja in kar je še pomembenej, koliko časa se bodo čutile posledice.

Vas zanima več iz te teme?
Apple telefoni

Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

AVTERA d.o.o. – LINKSYS

Litijska 259, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 58 53 610
Linksys, internet - sinonim za kvalitetno mrežno opremo, ki zagotavlja stik s svetom. Zmogljiva, varna in zanesljiva oprema za dom in manjša podjetja. Rešitve, ki jih Linksys ponuja, ... Več

DUNA ŠPENKO d.o.o.

Valburga 50, 1216 Smlednik, Tel: 041 736 701
Špenko TV Iskanje pravega podjetja, ki ustreza vsem vašim pogojem, ni nujno težavno. Filtriranje podjetij po izkušnjah in kvalitetni ponudbi je dobro osnovno merilo. Kaj kmalu se ... Več

LabelProfi d.o.o. – digitalna produkcija etiket in fleksibilne embalaže

Ozare 18a, 2380 Slovenj Gradec, Tel: 080 10 12
Podjetje LabelProfi d.o.o. je svojo poslovno pot začelo leta 1994 kot majhen studio za grafično oblikovanje in pripravo za tisk. V podjetju od same ustanovitve stremijo k uporabi ... Več

STUDIO GRAFFIT d.o.o.

Podutiška cesta 92, 1000 Ljubljana, Tel: 01 510 35 70
Studio Graffit Uspešno promocijo podjetja lahko izvedemo na več načinov, preko medijev, spletne strani ali s širjenjem blagovne znamke. Obstaja tudi lažji in bolj praktični ... Več