Računalništvo, telefonija
12.03.2017 11:22
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Leteči avtomobili so postali resničnost!

V prihodnosti bomo lahko na cilj kar poleteli!
V prihodnosti bomo lahko na cilj kar poleteli!

Včasih bi bilo zares lepo, če bi se lahko izognili dolgim kolonam na cesti, še lepše pa bi bilo, če bi lahko z osebnim avtomobilom na cilj kar prileteli. To morda ni več tako oddaljena prihodnost, vsaj po načrtih podjetja Airbus v okviru projekta Vahana. Ta je namreč na nedavnem avtomobilskem sejmu v Ženevi prestavil prvi prototip dejanskega letečega avtomobila Pop.Up, kjer pravzaprav gre za hibridno vozilo, ki se lahko po mestu premika na več načinov. Novost je sicer nastala v sodelovanju s podjetjem Italdesign, osnova za pripravo avtomobila pa je bila šasija avtomobilske znamke Smart.

Ohišje letečega avtomobila je bilo seveda izdelano s pomočjo ogljikovih vlaken, na podvozje pa so bila nameščena kolesa s štirikolesnim pogonom, kar pomeni, da lahko novost uporabljamo tudi v vlogi malega mestnega avtomobila. Pri tem seveda ni potrebno preveč poudarjati, da gre tu za samovozeče vozilo, kar pomeni, da vozniku ni potrebno upravljati z vozilom. Poleg tega bo tovrstna vozila seveda mogoče priklicati kar z uporabo namenske aplikacije, nameščene na pametnem mobilnem telefonu.

Trenutno žal še ni mogoče vedeti, kdaj bo leteči avtomobil Pop.Up podjetja Airbus nared za množično proizvodnjo in za vsakdanjo uporabo. Strokovnjaki ocenjujejo, da bi novost lahko bila povsem nared še pred letom 2020, saj je zanimanje zanjo s strani običajnih uporabnikov nadvse visoko.


Prijavi napako v članku