Tiskalniki in skenerji
Poslovne rešitve
09.05.2024 12:48
Posodobljeno 3 tedni nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Kyocera je predstavila projekt ‘TRUE BLUE TEXTILE’ za promocijo novega modnega koncepta ‘Wear to Save Water’

Pobudnica projekta je Kunihiko Morinaga iz modne hiše ANREALAGE, svetovno priznana japonska oblikovalka oblačil, ki se redno pojavlja na pariškem tednu mode.

Leta 2023 je korporacija Kyocera predstavila novi trajnostni brizgalni tekstilni tiskalnik “FOREARTH” *1, ki zmanjša porabo vode za tiskanje na tekstil za skoraj sto odstotkov. Z novo napravo Kyocera izdatno prispeva k rešitvi okoljskega vprašanja v tekstilni in oblačilni industriji – onesnaževanje vode. Novi projekt ‘TRUE BLUE TEXTILE’, ki temelji na modnem konceptu ‘Wear to Save Water’, je bil uveden za spodbujanje ozaveščenosti potrošnikov o okoljskih vprašanjih. Projekt vključuje razstave tekstilnega oblikovanja agencij Anrealage in Vantan Design Institute, ki so potekale od  22. do 24. marca, kar sovpada s svetovnim dnevom voda.
*1 Tiskanje vzorcev na blago.

‘TRUE BLUE TEXTILE’ promovira nov modni koncept ‘Wear to Save Water’, ki potrošnike spodbuja k učenju in razmišljanju o okoljskih vprašanjih v tekstilni in oblačilni industriji z nošenjem trajnostne mode.

Blago ‘TRUE BLUE TEXTILE’ je bilo natisnjeno s Kyocerinim digitalnim brizgalnim tiskalnikom FOREARTH, ki za tiskanje skoraj ne rabi vode. Natisnjeni vzorci pa so našli navdih  v reki Niyodo v prefekturi Kochi, ki se ponaša z najboljšo kakovostjo vode na Japonskem.

Podpornik projekta Anrealage – podjetje, ki ga je ustanovila Kunihiko Morinaga in Vantan Design Institute, ki je ustvaril številne svetovno priznane oblikovalce, sta za projekt izdelala skupno pet oblek.

O projektu TRUE BLUE TEXTILE

Do sedaj je tekstilna in oblačilna industrija uporabljala ogromne količine vode v postopkih pranja pri barvanju tkanin. Onesnaženje vode, ki je posledica te odpadne vode, pa je postalo svetovni okoljski problem. Poleg tega pa bode v oči tudi problem masovnega odlaganja na smetišča, ki je posledica prevelikih zalog in navad uporabnikov. V pomoč pri reševanju teh težav je Kyocera razvila nov brizgalni tekstilni tiskalnik FOREARTH, ki zmanjša porabo vode na absolutni minimum.

Projekt ‘TRUE BLUE TEXTILE’ je pobuda, ki ljudi spodbuja k razmišljanju o pomenu koncepta ‘Wear to Save Water’ z izbiro oblačil iz trajnostnih tkanin.

Konceptualni film ‘TRUE BLUE TEXTILE’

Vprašanje s katerim se ukvarja video vsebina, je: “Kaj, ko bi  zaščitili vodo z nošenjem lepih oblačil?” Zasnovan je tako, da ljudem pomaga spoznati okoljsko problematiko v tekstilni in oblačilni industriji ter razmišljati o prihodnosti.

‘TRUE BLUE TEXTILE’ oblačila so potiskana s tiskalnikom FOREARTH in prikazujejo površino reke Niyodo v prefekturi Kochi, ki je bila v zadnjih desetih letih osemkrat izbrana za reko z najboljšo vodo na Japonskem*2. Izsledke so predstavili v državni raziskavi kakovosti prvovrstne rečne vode. Izvaja jo japonsko ministrstvo za zemljo, infrastrukturo, promet in turizem. Z nošenjem teh oblačil uporabniki prispevajo k zaščiti čiste vode in izražajo pripravljenost za zaščito okolja in reševanje prihodnosti vode.

Več podrobnosti o projektu ‘TRUE BLUE TEXTILE’ >>> na povezavi.

*2 Stanje kakovosti vode prvorazrednih rek na Japonskem, ki ga je objavil MLIT (2012–2016 in 2018–2020).

Kunihiko Morinaga (ANREALAGE) – zasnova koncepta

Morinagina ‘Kolekcija vodnih kapljic’ predstavlja oblačila v obliki zemlje, navdihnila pa jo je podoba kapljice vode v obtoku.

Vodni krog se začne z eno samo kapljico. Je v obliki prve kapljice morske vode ali vode na zemeljski površini, ki izhlapi, postane oblak na nebu in se na koncu spremeni v dež ali sneg. To pooseblja koncept ‘FOREARTH’, ki zmanjša porabo vode za 99 %*3 v primerjavi z običajnim tiskanjem na tekstil.
*3 Po raziskavi Kyocere (2022)

Oblikovalska zasnova Vantan Design Institute

‘Metamorfoza vode’ je modni izdelek, ki ga je navdihnilo gibanje vode in je delo novo nastajajočih talentov. Voda spreminja svojo obliko glede na temperaturo in pogoje. Včasih se pretaka v rahlih valovih, včasih  v obliki hudournikov, včasih pa pada kot dež, ki koristi vsem nam. Tu sta tudi moč in lepota nenehno spreminjajočega se videza vode, ko napeta zamrzne in se sčasoma stopi in steče; ta nenehno spreminjajoča se narava je morda  razlog, zakaj nas voda tako očara. Vantanov dizajn raziskuje nenehno spreminjajoče se oblike vode v treh oblikah: val, slap in led.

O brizgalnem tekstilnem tiskalniku ‘FOREARTH’

‘FOREARTH’ zmanjša količino vode, porabljene med tiskanjem tkanin, skoraj na nič, s čimer odpravi potrebo po specializirani opremi za parjenje in pranje tkanine, ki se običajno uporablja v postopkih pred in po tiskanju na tekstil. To prispeva k občutnemu zmanjšanju porabe energije in emisij CO2. Poleg tega sistem zagotavlja mehak občutek ob dotiku tkanine, kar je pomembno v tekstilni in oblačilni industriji, in omogoča tisk visoke ločljivosti na široko paleto tkanin, vključno z bombažem, svilo, poliestrom, najlonom in mešanimi tkaninami.

Dodatne informacije: FOREARTH | Sustainable Digital Textile Printer | KYOCERA Document Solutions

* “FOREARTH” je registrirana blagovna znamka ali blagovna znamka družbe KYOCERA Corporation na Japonskem in v drugih državah.

Več informacij o tiskalniku Kyocera Foreath, namenjenemu tiskanju na tekstil >>.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Kyocera tiskalniki

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem XENON FORTE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri XENON FORTE d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Enter your state here

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem XENON FORTE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

MICROSOFT d.o.o.

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 01 584 61 11
Slovenska podružnica Microsofta je bila ustanovljena leta 1994 z željo, da bi tudi slovenskemu trgu ponudili inovativno programsko opremo. Od začetkov, ko so bili v podjetju zaposleni ... Več

MegaSbajt, Sebastjan Sumina s.p.

Pot za Stan 16, 1351 Brezovica pri Ljubljani, Tel: 041 241 455
MegaSbajt je mlado podjetje, ki je ambiciozno pristopilo k izvajanju računalniških storitev in prodaje na področju informacijske tehnologije. Na podlagi strokovno in hitro izvedenih ... Več
Zlati partner

GERI COMPUTER d.o.o., Notesniki.si

Titova cesta 49, 2000 Maribor, Tel: 051 444 252
Iščete odlično računalniško trgovino, ki vas lahko postreže tako osebno kot tudi na spletu? Računalniško trgovino, ki se lahko pohvali s portfeljem (namiznih in prenosnih) ... Več
Zlati partner

ELKOTEX d.o.o.

Magistrova ulica 1, 1000 Ljubljana, Tel: 01 583 79 10
Elkotex, d. o. o., je grosistično podjetje za nadaljnjo prodajo podjetjem, fizičnim in spletnim trgovinam ter trgovskim verigam. So distributer IT opreme in uporabne elektronike, ... Več