Grafične kartice
25.03.2021 10:21

Deli z drugimi:

Share

Kako so hekerji zaobšli zaščito podjetja Nvidia proti rudarjenju?

Zaščito podjetja Nvidia proti rudarjenju je mogoče prelisičiti z uporabo vmesnika v vrednosti zgolj nekaj evrov.
Zaščito podjetja Nvidia proti rudarjenju je mogoče prelisičiti z uporabo vmesnika v vrednosti zgolj nekaj evrov.

Zaradi vse bolj množičnega rudarjenja kriptovalut z uporabo grafičnih kartic višjega cenovnega razreda se je povpraševanje po grafičnih karticah višjega cenovnega razreda že tako povečalo, da so njihove zaloge ponekod po svetu praktično pošle. Njihove cene pa so posledično poskočile navzgor. Vse to močno jezi vodilne podjetja Nvidia, saj so grafične kartice razvili za ljubitelje iger in ne za rudarjenje kriptovalut. To je tudi razlog, zakaj so pri Nvidii prodajalce nagovorili, naj grafične kartice prodajajo ljubiteljem iger in ne tistim, ki jih uporabljajo za rudarjenje kriptovalut.

Poleg tega so pri podjetju Nvidia v novejše gonilnike za njegove grafične kartice vgradili posebno omejitev, ki zmanjšuje učinkovitost grafičnih kartic družine GeForce RTX 3060 pri rudarjenju kriptovalut. Na žalost pa so napredni računalničarji že pred časom našli način, kako prelisičiti omenjeno omejitev. S tem so dejansko dosegli, da iz grafične kartice GeForce RTX 3060 za namene rudarjenja kriptovalut iztisnejo zmogljivost do 50 MH/s. Zaščito pa so prelisičili tako, da so uporabili poseben priključek oziroma vmesnik, ki simulira delovanja zunanjega zaslona (HDMI dummy).

To v praksi pomeni, da je mogoče zaščito podjetja Nvidia proti rudarjenju enostavno prelisičiti z uporabo vmesnika v vrednosti zgolj nekaj evrov. Trenutno še ni znano, kako se bo podjetje Nvidia odzvalo na podvig hekerjev. Vseeno pa pri podjetju računajo na to, da bodo ljubitelji kriptovalut pričeli posegati po namenskih karticah za ta namen, ki se tržijo pod blagovno znamko Cryptocurrency Mining Processor oziroma krajše CMP. Ta so bile namreč pripravljene izključno za ta namen.


Prijavi napako v članku