Telefoni
Računalništvo, telefonija
Telefonija
Igre
Triki in nasveti
08.09.2022 12:12
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Test Android krmilnika GameSir X2 Pro: poslastica za gamerje

Igranje iger v oblaku in na pametnih telefonih je že dalj časa več kot le kaprica peščice.

Tisti, ki radi zaženete igro ali dve na vašem pametnem telefonu veste, o čem govorimo. Izkušnja je kljub kompaktnemu zaslonu odlična, dodana vrednost pa je možnost igranja iger kjer koli in kadar koli. Vseeno pa imate mogoče tako kot mi občutek, da bi lahko bilo igranje še boljše in enostavnejše. Največji pomislek mnogih, ki so (pre)hitro obupali nad Android/iOS igrami, je, da je uporaba gumbov na zaslonu okorna, premalo natančna in prepočasna v igrah, kjer je marsikaj odvisno od refleksov uporabnika. Ker telefoni razpolagajo z manjšim zaslonom, je vsako prekrivanje, na primer zaradi naših prstov, ko uporabljamo gumbe, lahko nadležno.

Nekateri gaming pametni telefoni, kot na primer POCO F4 GT, delno odpravijo to težavo z vgrajenimi fizičnimi gumbi, ki se jih lahko programira za določene ukaze v igri, na primer streljanje, pospešek/zaviranje in podobno. Ker vsak nima dostopa do tovrstnega telefona, je boljša in v večini primerov tudi cenejša izbira igralni plošček oziroma krmilnik.

iOS in Android krmilniki oziroma igralni ploščki obstajajo že dalj časa. iOS uporabniki so si enotni, da je za njihove telefone najboljši igralni plošček Backbone One, Android uporabniki pa nekako skačejo med Nacon MG-X Pro, Razer Kishi v2 in GameSir X2 (Bluetooth ali Type-C povezava) ter X3. Razlike med njimi so zelo malenkostne in na koncu odtehtajo subjektivne preference uporabnika.

GameSir pa je 1. septembra predstavil novo različico njihovega igralnega ploščka GameSir X2. Novi Android krmilnik GameSir X2 Pro je zelo podoben prvotnemu, dobil pa je nekaj manjših popravkov in posodobitev, ki pa so morda dovolj tehtni, da lahko nagnejo tehtnico v prid podjetja GameSir.

Oglejmo si, kaj so spremenili in kakšna je izkušnja igranja iger na telefonu z novim ploščkom.

Kaj nam je bilo všeč?Kaj smo pogrešali?
🎮 Odzivni in otipljivi akcijski gumbi🎮 GameSir aplikacija je osnovna
🎮 Pravi analogni sprožilci🎮 USB-C vmesnik deluje krhko
🎮 Prilagodljivi/snemljivi glavni gumbi🎮 Manjka 3,5 mm priključek
🎮 Priročna torbica za potovanje in hrambo dodatkov 
🎮 Deluje odlično z emulatorji in Xbox Cloud Gaming 

GameSir X2 Pro cena Slovenija

V času pisanja recenzije krmilnik GameSir X2 Pro še ni naprodaj v Sloveniji. Prav tako gre izključno za Android krmilnik, ne deluje v navezi z iOS telefoni.

Na voljo v beli ali črni barvi.

Kupite ga lahko na uradni strani GameSir, Amazon, GeekBuying in podobne strani.

Cena na spletni strani GeekBuying se giblje okoli 80 evrov, v tem trenutku pa dobite ob nakupu še priročno darilo v obliki izvijača in komplet vijakov, v vsakem kompletu se lahko veselite še kode za en mesec brezplačne naročnine na Xbox Game Pass Ultimate (vrednost 15 €).

GeekBuying pa od 7. do 28. septembra vodi še super akcijo z dodatnimi ugodnostmi. Od 7. do 13. septembra s prijavo na njihove novice dobite 5 dolarjev popusta pri naročilih nad 30 dolarjev. Do 28. septembra pa bodo vsake tri dni izžrebali srečne nagrajence, katerim bodo povrnili znesek celotnega nakupa. Vse pogoje sodelovanja si lahko ogledate na njihovi spletni strani.

Gamesir X2 Pro: dizajn se bistveno ni spremenil

Če postavimo GameSir X2 Pro poleg svojega »nePRO« predhodnika X2, se opazi, da je osnova novega Android krmilnika skorajda identična. Kaj so spremenili?

X2 Pro je širši, kar pomeni, da se ga lahko uporablja v navezi z večjimi telefoni in tistimi pravimi gaming giganti in po pričanju nekaterih uporabnikov tudi z zložljivimi telefoni. Po uradnih specifikacijah se Android krmilnik lahko uporablja s telefoni dolžine od 110 mm in 179 mm.   

Preizkusili smo S21 Ultra, ki je s 6,8-palično diagonalo pravi mónstrum, novi Honor 70 (recenzija v pripravi) in Xiaomi 11T, ki pri 6,67 palcev prav tako ne spada med manjše telefone. Pri obeh nismo imeli težav s prileganjem. Galaxy S21 Ultra smo preizkusili tudi z ovitkom in na naše presenečenje je GameSir X2 Pro dovolil tudi to.

Ker nismo imeli priložnosti testirati predhodnika X2, smo se na spletu pri uporabnikih pozanimali o njihovem dolgoročnem mnenju. Eden izmed pomislekov se je nanašal na premajhno velikost akcijskih gumbov (AXYB) in njihovo neprilagodljivost. Očitno so bili enakega mnenja tudi pri proizvajalcu, saj so v Pro različici gumbi polne velikosti, za povrh pa še programsko prilagodljivi (potrebna povezava z aplikacijo) in še fizično snemljivi, kar pomeni, da si jih lahko prilagodite po svojem okusu, na primer v konfiguraciji Xbox, Switch ali poljubno. Na splošno nismo imeli pripomb na akcijske gumbe. V igrah so odzivni, privzeta Xbox postavitev morda ne bo po godu vsem, ampak jo lahko hitro in enostavno spremenite.

Ko smo že ravno pri Xboxu, težko boste zgrešili očitno oglaševanje, vendar gre za redek primer, kjer je oglaševanje celo na mestu. Vsak kupec dobi v kompletu en mesec brezplačne naročnine na Xbox Game Pass Ultimate s približno vrednostjo 15 €, kar je zelo pohvalno in naredi ceno 80 € lažje prebavljivo. Razumljivo X2 Pro deluje zelo dobro z omenjeno storitvijo in vsemi vključenimi igrami, o čemer smo se prepričali tudi sami. Na voljo je tudi mali Xbox gumb, ki pa ne zažene aplikacije Game Pass (zamujena priložnost?), ampak gre za tipično bližnjico »Domov«.

Obstoječi uporabniki X2 boste morda ob naslednjem podatku resno razmislili o nadgradnji. GameSir X2 Pro je (končno) dobil Hall Effect analogne sprožilce, ki bodo omogočali večji nadzor in potopljen občutek v igrah. Najbolj opazna prednost analognosti je v dirkalnih igrah, kjer imate večji nadzor nad pospeševanjem in zaviranjem.

Med nadgradnjami najdemo še Kailh mikro stikala za akcijske gumbe, smerni krmilnik (D-pad, joypad) in igralne palice Alps 3D, katerim lahko zamenjate gobico. Na zadnji strani se nahajata še dva dodatna gumba, katerima lahko nastavite programabilne bližnjice. Želeli bi si, da bi imeli bolj otipljivo teksturo, da bi jih lažje razločili od plastičnega ozadja.

Za dodatno priročnost se spodaj levo nahaja gumb s programirano bližnjico za zajemanje zaslonskih posnetkov.

Plastičen ali premijski občutek pri rokovanju?

Android igralni plošček GameSir X2 Pro je v celoti izdelan iz plastike. Je izredno lahek in lahko se zgodi, da bi ga marsikdo (pre)hitro ocenil kot ceneno napravo. Temu ni tako. Ja, plošček je plastičen, vendar pri rokovanju ni občutka krhkosti. Najbolj občutljiv del je USB-C priključek, ki nas kljub prožnosti in upogljivosti (nagiba se gor in dol) ne navdaja z dolgoročnim optimizmom. Ne razumite nas narobe, povezava je enostavna in brezhibna. Med preizkusom nismo dobili občutka, da smo bili kadar koli na robu, da bi zlomili USB-C priključek. Ampak … tega ne moremo z gotovostjo trditi po dveh ali več let uporabe. Na strani GameSir X2 Pro so pričanja uporabnikov, ki dalj časa uporabljajo predhodnika in niso opazili težav s krhkostjo USB vmesnika. Vseeno pa se ne moremo otresti občutka, da je to najbolj kritična točka Android ploščka.

Plošček je po našem mnenju dovolj kompakten za enostavno prenosljivost (k temu pripomore tudi priročna torbica) in ne prevelik, da bi nas ob daljšem igranju iger zagrabil krč. Na hrbtni strani sta izboklini z gumijasto teksturo za boljši oprijem.

Kakšna je igralna izkušnja?

V našem primeru smo navdušeni nad Android krmilnikom in funkcionalnostjo, ki nam jo je omogočil. Pri vas je rezultat lahko drugačen, kar je predvsem pogojeno, kako resni ste glede mobilnega igranja iger. Osebno imamo na telefonu nameščenih kar nekaj kompleksnih iger in emulatorjev, ki po našem mnenju najbolj izkoristijo bolj razporejeno delovno površino.

Preizkusili smo obilico iger:

  • Streljačine: Call of Duty: Mobile in Apex Legends
  • Raziskovalne/RPG: Genshin Impact, Ni no Kuni Cross Worlds, KOTOR 2
  • Dirkalne: Asphalt 8/9, Real Racing 3
  • Xbox Game Pass Ultimate igre: Doom (2016), Forza Horizon 4, Injustice 2 …
  • Emulatorji:
    • AetherSX2 (PlayStation 2 igre): Dragon Quest VIII, Colin McRae Rally 4, DragonBall Z Budokai Tenkaichi, Need for Speed Underground 2 …
    • Dolphin (GameCube in Wii igre): Legend of Zelda Skysword, Xenoblade Chronicles …

Emulatorji so sporna tematika in spadajo v nekakšno sivo območje. Vsi emulatorji so dostopni v Google trgovini, so legalni in sami po sebi niso sporni. So celo zelo koristni, ko je govora o arhiviranju starih iger v lasti uporabnika in uživanju starih retro iger na novejših zaslonih in z dodatnimi popravki.

Torej, če ste lastnik igre in ste jo spremenili v digitalno obliko s t. i. procesom »game dumping«, potem ne vidimo razloga, zakaj ne bi smeli uporabljati emulatorjev. Če se naše mnenje ne sklada s slovensko zakonodajo, nas o tem lahko obvestite in bomo nemudoma spremenili naše stališče.  

Po vsej verjetnosti ste ugotovili, da smo fanatiki za igre, še bolj ko je govora o PC ali konzolah. Pred testom Android ploščka smo bili vajeni igranja iger izključno s pomočjo zaslona. Večjih pripomb nismo imeli, razen tistih, ki smo jih izpostavili na začetku. Ko smo priklopili krmilnik, pa smo dojeli, da smo do sedaj narobe igrali igre na telefonu in nam je žal, da že prej nismo preizkusili kakšnega krmilnika.

Občutek je, kot da bi igrali na konzoli Xbox ali PlayStation, seveda na občutno manjšem zaslonu, a vseeno gre za povsem drugo izkušnjo kot igranje z gumbi na zaslonu. Gumbi so po zaslugi Kailh mikrostikal otipljivi in poskrbijo za pravi užitek med igranjem. Enako velja za analogne sprožilce. Prednost emulatorjev je, da si lahko poljubno konfigurirate tipke. Pri ostalih igrah si boste pomagali z GameSir aplikacijo.

Ker je poraba med igranjem iger toliko večja, je skrb glede avtonomije baterije in odvajanje toplote upravičljiva. GameSir X2 Pro ima priročno funkcijo »pass-through« polnjenje, kar pomeni, da lahko telefon polnite, medtem ko igrate igre, prek dodatnega USB-C priključka na spodnji desni strani krmilnika. Težava je le v združljivosti, ki ni zagotovljena, zato se pred tem pozanimajte, ali je vaš telefon združljiv s to funkcijo.

Telefon se med našim testiranjem ni segreval bolj kot običajno.

GameSir aplikacija je osnovna

Če bi lahko rekli, da ima igralni plošček zares očitno šibko točko, potem je to namenska aplikacija GameSir.

Gre za zelo preprosto spremljevalno aplikacijo, ki omogoča prilagajanje postavitve gumbov in posodobitev vdelane programske opreme. V aplikaciji imate nekaj predlogov za igre, ki podpirajo Android krmilnike, vključno z GameSir X2 Pro. Aplikacija poskuša samodejno kreirati knjižnico nameščenih iger, vendar pri tem ni vedno uspešna.

Končno mnenje

GameSir X2 Pro je nedvomno odličen igralni plošček za Android telefone. S popravki in posodobitvami pri dizajnu, kot na primer analogni sprožilci in Kailh mikrostikala, so naredili opazno razliko v primerjavi s predhodnikom. S tem so odpravili glavne pomanjkljivosti, nad katerimi so se pritoževali uporabniki.

Ali je to igralni plošček za vas? Če ste resen igričar Android iger, potem cena 80 evrov ni pretirana, še posebej če upoštevamo, da v kompletu dobite še en mesec brezplačne naročnine na Xbox Game Pass Ultimate. V zameno dobite možnost, da telefon spremenite v prenosno ročno konzolo v stilu Nintendo Switch in Steam Deck.

Kot rečeno, igralni plošček lahko kupite pri številnih prodajalcih, vključno z GeekBuying, ki vam priloži še priročen izvijač in komplet vijakov.

Super akcija

GeekBuying od 7. do 28. septembra vodi še super akcijo z dodatnimi ugodnostmi. Od 7. do 13. septembra s prijavo na njihove novice dobite 5 dolarjev popusta pri izbranih izdelkih nad 30 dolarjev. Do 28. septembra pa bodo vsake tri dni izžrebali srečne nagrajence, katerim bodo povrnili znesek celotnega nakupa. Vse pogoje sodelovanja si lahko ogledate na njihovi spletni strani.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Android telefoni Gamesir X2 Pro Android krmilniki


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Ecetera se je rodila leta 2001. Najprej se je morala spopasti s svojimi prvimi koraki na trgu in se boriti za obstoj v krutem svetu. Iz podjetja je napredovala v podjetje, ki se je ... Več
Srebrni partner

IPM Skupina, Holding d.o.o.

Dunajska cesta 106, 1000 Ljubljana,

HERLAH d.o.o.

Efenkova cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 586 35 60
Herlah d.o.o. se ukvarja z izdelavo celovitih programskih rešitev s področja računovodstva, trgovine in proizvodnje. Več

COMCOM d.o.o.

Lapajnetova ulica 29, 5280 Idrija, Tel: 05 372 20 20
Ukvarjajo se s: SAP svetovanjemPodatkovno analitiko in inženiringom Več