Telefoni
Računalništvo, telefonija
Pametne ure
Telefonija
18.11.2022 12:24

Deli z drugimi:

Share

SIM, eSIM, iSIM. V čem se razlikujejo?

Prva SIM kartica je bila izdelana davnega leta 1991 v nemškem podjetju Giesecke and Devrient. Zvesto nam je služila 3 desetletja. Čas je za nadgradnjo.
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Če želite uporabljati svoj pametni telefon (in nekatere pametne ure/zapestnice), boste potrebovali eno vrsto SIM kartice. Modul za identifikacijo naročnika (angl. Subscriber Identification Module/SIM) vam dodeli telefonsko številko in vaš telefon poveže z mobilnim omrežjem ali operaterjem. Brez SIM kartice ne morete klicati, pošiljati SMS/MMS sporočil ali uporabljati podatkovnega omrežja.

Čeprav je klasična SIM kartica še vedno prevladujoča oblika, je v zadnjih letih eSIM vse pogostejša alternativa. eSIM kartica je pred kratkim dobila še dodaten zagon. Apple se je pri novih telefonih iPhone 14 odločil kar v celoti odstraniti fizično režo za SIM kartico in tako povečal zanimanje za obliko eSIM. Za zdaj jim je zaradi zakonodaje to uspelo samo na ameriškem trgu, kjer operaterji v večji meri nudijo podporo za eSIM, a še vedno je kar nekaj ponudnikov, ki te podpore nimajo, zato lahko pričakujemo pri ameriških uporabnikih novih telefonov iPhone 14 tudi malce nejevolje. Ne bomo se preveč spuščali v to, saj se želimo danes osredotočiti na različne oblike SIM kartic. Če je SIM preteklost, eSIM sedanjost, potem je manj znana iSIM prihodnost.

Kaj je SIM?

Kartica SIM je fizična kartica, ki jo vstavite v pametno napravo (telefon, tablica, ura …). Kot rečeno, razvili so jo leta 1991, z leti pa je postajala vse manjša: najprej mini-SIM, nato micro-SIM in trenutni standard nano-SIM. Običajno imajo pametne naprave posebno fizično režo, kamor vstavimo SIM kartico in po možnosti še microSD kartico za razširitev fizičnega prostora za shranjevanje datotek.

Glavna prednost SIM kartice je njena prenosljivost. Če želite zamenjati napravo, lahko to storite brez intervencije operaterja in le v nekaj sekundah. Med njene pomanjkljivosti bi lahko uvrstili, da fizična reža zavzame določeno količino dragocenega prostora v napravi, ki bi lahko bil izkoriščen za kakšno drugo tehnologijo. Ampak Apple je na primer v ameriških različicah iPhone 14 na novo nastali “odvečni prostor” zapolnil s plastiko in ne z dodatno tehnologijo. V njihovo opravičilo lahko napišemo, da gre za prve tovrstne telefone in najverjetneje za prihodnje serije namesto SIM reže že načrtujejo vgradnjo kakšne uporabne funkcije.

SIM kartice pa imajo vseeno to slabost, da so pogosto zaklenjene na eno samo omrežje in kakršnekoli spremembe zahtevajo posredovanje operaterja. To je tudi glavna razlika v primerjavi z eSIM, ki jo lahko aktivirate ali izklopite brez pomoči operaterja.

Kaj je eSIM?

eSIM je vdelana kartica SIM, nameščena v matično ploščo telefona. Glede delovanja se bistveno ne razlikuje od klasične SIM kartice. Deluje v istih omrežjih, postopek začetne nastavitve in prenosa številke pa je v celoti drugačen.

Glavna prednost eSIM je velikost. Nano-SIM kartice so izredno majhne, in če imate tresoče roke, potem se boste kaj lahko namučili pri vstavljanju v telefon. eSIM kartice so še manjše – do trikrat manjše. S tem naj bi pametni telefoni in ostale pametne naprave pridobile dragocen prostor za na primer povečanje baterije, modula kamere ali česa podobnega. Hkrati pa se z eSIM zmanjša število prostorov, kamor lahko zaideta prah in voda.

SIM-eSIM-iSIM

Če ima naprava podporo za kartico eSIM, je pogosto omogočena možnost, da jo uporabljate v navezi s klasično kartico SIM. To pomeni, da imate lahko na enem telefonu dve številki oziroma dva paketa. Morda si mislite, da to ni nič posebnega, saj je kar nekaj telefonov, ki podpirajo dve klasični SIM kartici. Res je, ampak tukaj se spet vrnemo k prihranku prostora, ki je možen le z eSIM. Dodatno prednost najbolj občutijo uporabniki, ki veliko potujejo. Na eSIM imate lahko na primer registrirano svojo osebno številko, v tujini pa lahko zakupite predplačniško SIM kartico in se tako izognete visokim stroškom podatkovnega gostovanja.

Nastavitev eSIM kartice se popolnoma razlikuje od klasične SIM kartice. Postopek se razlikuje tudi med operaterji in napravami, zato boste pri vsaki namestitvi morali slediti navodilom ponudnikov eSIM.

Vsi telefoni razumljivo niso združljivi z eSIM, čeprav je podpora med premijskimi telefoni vse bolj pogosta. Tudi operaterji se glede tega močno razlikujejo. V Sloveniji so se operaterji hitro modernizirali. Telemach, Telekom Slovenije, A1, T2 – vsi omenjeni operaterji že ponujajo menjavo klasične SIM kartice za eSIM (stroški menjave se razlikujejo). Če niste prepričani, ali vaš telefon podpira eSIM, se lahko predhodno posvetujete s prodajalcem, operaterjem ali pa pišite v uredništvo Računalniških novic, kjer vam bomo z veseljem pomagali. Če se odpravljate v tujino, predhodno preverite, kje boste dobili najboljši paket za svoj denar.

Kaj je iSIM?

iSIM je najnovejša inovacija v tehnologiji kartic SIM, ki nadgradi zasnovo eSIM in še globje integrira SIM kartico. iSIM razvoj poteka pod budnim očesom podjetja ARM, ki je bolj poznano po procesorjih za računalnike (Chromebook), telefone (iPhone), strežnike in podobno. Kartice iSIM so bile razvite zaradi ideje po manjših, cenejših in varnejših karticah SIM. Zahvaljujoč vgradnji v celični modul so 98 % manjše od eSIM in so 50 % cenejše za izdelavo – predvsem zaradi manjšega števila komponent in poenostavljenega proizvodnega procesa. Porabijo tudi manj energije, do 70 %, kar neposredno vpliva tudi na življenjsko dobo baterije naprave, čemur se noben uporabnik ne bo branil.

Ni pa vse rožnato. Ker gre za povsem novo tehnologijo, je podpora zanjo oziroma njena razširjenost klavrna. Trenutno je vse v trendu eSIM kartic in v prihodnosti bodo morali proizvajalci naprav premostiti podobne ovire, kot so jih pri prehodu s SIM kartic na eSIM, če bodo želeli spodbuditi uporabo iSIM.

Največja prednost, večja od same kompaktnosti in učinkovitosti iSIM, je varnost. Integracija v čip (SoC) naprave pomeni, da do iSIM ni mogoče fizično dostopati oziroma je dostop izredno otežen. To zagotavlja dodaten sloj varnosti, ki ni mogoč pri klasičnih karticah.

Število z iSIM združljivih naprav in operaterjev je v tem trenutku zelo majhno. Najnovejši procesorji Snapdragon 8 Gen 1 (in Plus različica) podpirajo iSIM tehnologijo, vendar se bodo v praksi uporabniki prej odločili za eSIM kot iSIM. V Sloveniji podpore za iSIM še ni. Po vsej verjetnosti bo trajalo še vsaj nekaj let, preden bo tehnologija vsesplošno podprta.

Poleg pametnih telefonov je iSIM lahko uporabna tudi pri zagotavljanju mobilne povezave pri manjših napravah, kot so pametne ure/zapestnice. iSIM je mogoče uporabiti v nešteto napravah IoT, ki delujejo na baterije. iSIM odpravi omejitev tovrstnih naprav za povezovanje izključno z Wi-Fi povezavo. V dobi 5G je to še posebej koristno, saj vse več proizvajalcev želi povezati naprave v vse večja medkomunikacijska omrežja.

SIM-eSIM-iSIM-kartice-1

Že uporabljate eSIM?

Po vsej verjetnosti v večini svojih naprav še vedno uporabljate klasično SIM kartico. Ali ste morda imeli priložnost preizkusiti eSIM? Kakšna je bila vaša izkušnja? Boste raje ostali na klasiki ali boste takoj, ko bo le mogoče, vse svoje naprave opremili z eSIM?


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
predplačniške SIM-kartice SIM kartice iSIM eSIM


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

COMTRADE d.o.o.

Letališka cesta 29b, 1000 Ljubljana, Tel: 08 160 52 00
Comtrade je podjetje z dolgoletno tradicijo razvoja IT rešitev in storitev razvoja programske opreme. Svojim strankam zagotavljajo visoko usposobljenost za iskanje strokovnih rešitev ... Več

J-LAB d.o.o.

Šaleška cesta 20a, 3320 Velenje, Tel: 040 757 323
Vizija podjetja J-Lab je zadovoljiti stranke v skladu s sloganom - hitro, učinkovito in cenovno ugodno, ob tem pa so potrpežljivi in zanesljivi, na voljo ves dan, vse dni v tednu. Klik ... Več
Zlati partner

GERI COMPUTER d.o.o., Notesniki.si

Titova cesta 49, 2000 Maribor, Tel: 051 444 252
Iščete odlično računalniško trgovino, ki vas lahko postreže tako osebno kot tudi na spletu? Računalniško trgovino, ki se lahko pohvali s portfeljem (namiznih in prenosnih) ... Več

DEMAR d.o.o.

Gmajna 10, 1236 Trzin, Tel: 05 907 40 61
Drzne rešitve za spletne predstavitve z dušo Obstaja agencija, ki ponuja rešitve za podjetja, organizacije, znamke in posameznike. Za vse, ki pogrešajo sodobnost, kreativnost ... Več