Računalništvo, telefonija
11.03.2019 07:35

Deli z drugimi:

Share

Kaj nam prinaša novo jedro za operacijski sistem Linux?

Novo jedro Linux Kernel 5.0 prinaša kar nekaj uporabnih novosti.
Novo jedro Linux Kernel 5.0 prinaša kar nekaj uporabnih novosti.

Čeprav operacijski sistem Windows 10 kraljuje na področju prenosnih računalnikov, se vse več proizvajalcev odloča tudi za eno od priljubljenih distribucij operacijskega sistema Linux. Kot kaže bomo Linux v prihodnje še pogosteje videvali na namiznih in prenosnih računalnikih, saj je luč sveta ugledala nova različica jedra Linux Kernel 5.0. Čeprav novost v primerjavi s četrto generacijo jedra Linux prinaša le manjše novosti, so te takšne, da bodo brez težav prepričale tako uporabnike odprtokodnih rešitev kot proizvajalce računalnikov.

Novo jedro za odprtokodne distribucije operacijskega sistem Linux prinaša podporo za AMD FreeSync in grafiko VRR (Variable Refresh Rate), kar pomeni, da se bo grafična moč računalnikov opremljenih z njim znatno povečala. Hkrati se bo povečala tudi varnost podatkov, zasluge za to pa gredo podpori za šifrirni algoritem šifriranje Adiantum, ki je plod razvoja inženirjev podjetja Google. Njena prednost je učinkovitost delovanja, zato bo bolj kot ne namenjena napravam z manjšo zmogljivostjo in nizko porabo energije. To dejansko pomeni, da bodo proizvajalci lahko šifriranje privzeto vključili tudi na napravah, kjer to sedaj zaradi šibke stroje opreme ni možno, kot na primer pri pametnih zapestnicah.

Pri tem velja še omeniti, da novo jedro operacijskega sistema Linux odpravlja številne varnostne ranljivosti predhodnikov (vključno z ranljivostjo Spectre), pri čemer se je izboljšala tudi sama učinkovitost delovanja. Meritve zmogljivosti opremljene z jedrom Linux Kernel 5.0 so namreč pokazale, da je zmogljivost nekoliko višja, vendar še vedno za okoli 15 odstotkov manjša kot pred uvedbo varnostnih sistemov za boj proti ranljivosti Spectre. Prve distribucije operacijskega sistema Linux opremljene z novim jedrom lahko pričakujemo kmalu.


Prijavi napako v članku