Strojna oprema
25.08.2005 08:40

Deli z drugimi:

Share

Izobraževanju namenjen video projektor LV-X5

Canon je predstavil nov večpredstavni projektor LV-X5, namenjen predvsem potrebam izobraževalnih ustanov. Projektor s svetilnostjo 1.500 ANSI lumnov prikaže svetlo in čisto sliko ter ne obremenjuje oči. Osnovna ločljivost prikaza je XGA (1.024*768 točk), z zgoščevanjem pa jo lahko povečamo na visoko ločljivost UXGA (1.600*1.200 točk). Projektor LV-X5 je s privlačno ceno in dolgo življenjsko dobo žarnice (4.000 delovnih ur) zelo primeren za izobraževalne ustanove z omejenimi proračunskimi sredstvi.

Zelo tiho delovanje projektorja s samo 28 dB v predavalnici ne povzroča motečega hrupa. Čas vklopa in izklopa se je zmanjšal za več kot 60 odstotkov, zato sta priprava na delovanje in pospravljanje hitra, nizka teža 3,2 kg pa omogoča enostavno prenašanje. LV-X5 odlikuje vrsta funkcij, ki samodejno izboljšujejo kakovost slike in povečujejo njegovo prilagodljivost. Med njimi sta samodejno odpravljanje trapezastega popačenja, ko projekcijski žarek ni pravokoten na projekcijsko ravnino, in prilagajanje barve projicirane slike glede na barvo projekcijske površine, med drugim tudi na šolsko tablo.

Nizka cena projektorja LV-X5 ne pomeni izgube kakovosti. Kompaktna Canonova leča z 1,2-kratno optično povečavo omogoča visokokakovostno projekcijo slike, ne glede na projekcijsko razdaljo. Tako lahko prikaže sliko z diagonalo 2,5 metra na razdalji vsega 3 metre. Nazivna ločljivost XGA nudi zajetno mero podrobnosti za izobraževalne namene, medtem ko kontrastno razmerje 300:1 zagotavlja žive barve, kristalno belo in resnično črno barvo.

Projektor uporablja progresivno preletavanje slikovnega žarka, ki celotno sliko neprekinjeno izrisuje od zgoraj navzdol, in tako zmanjša migetanje slike, dosega jasnejše diagonalne črte ter ostrejše besedilo v primerjavi s projektorji, ki uporabljajo prepleten način prikaza. Z neposrednim napajanjem iz električnega omrežja je odpravljeno moteče in utrujajoče migetanje žarnice.

LV-X5 lahko nemoteno projicira, tudi ko ni nameščen pravokotno na projekcijsko ravnino. Projektor samodejno popravi trapezasto popačenje z zaznavanjem nagnjenosti do 30 stopinj v obeh smereh. V prostorih, kjer ni projekcijskega platna, je priročna nova funkcija prilagajanja barvi stene, pri čemer projektor kompenzira barvno paleto projicirane slike glede na barvo ozadja. Prilagaja se sedmim barvam ozadja: šolsko zeleni, svetlo rumeni, svetlo zeleni, svetlo modri, nebesno modri, svetlo rožnati in rožnati.

Po priključitvi na računalnik ali drug vir video signala se LV-X5 samodejno prilagodi tipu signala in ločljivosti. Priključek RGB omogoča priklop dodatnega zaslona, da predavatelji svojim poslušalcem ne bi kazali hrbta.

Kratek čas vklopa omogoča zelo hiter prikaz slike, ohlajanje po izklopu traja samo 30 sekund, nato pa lahko projektor pospravimo in odnesemo.

LV-X5 uporablja novo, 130-vatno žarnico, ki ima dolgo življenjsko dobo 3.000 delovnih ur v običajnem načinu, v tihem načinu pa se ta doba podaljša na 4.000 ur. Projektor žarnico izklopi, če ga pet minut nihče ne uporablja ali ne zazna nobenega signala. S tem povečuje življenjsko dobo žarnice in zmanjšuje porabo elektrike. Projektor nudi enostaven dostop do števca uporabe, da uporabnik lahko vnaprej predvidi, kdaj bo potrebno zamenjati žarnico.

Na novo oblikovan daljinec ponuja upravljanje večine funkcij projektorja z razdalje sedmih metrov. Funkcija zaklepanja tipk lahko onemogoči uporabo tipk na projektorju in tako zagotavlja, da ima samo predavatelj možnost vplivati na projekcijo, kar je še posebej uporabno v šolskih razredih. Uporabnik lahko nastavi geslo za vklop, ki projektor še dodatno zavaruje pred nepooblaščeno uporabo.

LV-X5 ima večjezičen uporabniški vmesnik, pregleden in lahko razumljiv sistem menijev je namreč na voljo v 21 jezikih.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več
Zlati partner

COMTRADE d.o.o.

Letališka cesta 29b, 1000 Ljubljana, Tel: 08 160 52 00
Comtrade je podjetje z dolgoletno tradicijo razvoja IT rešitev in storitev razvoja programske opreme. Svojim strankam zagotavljajo visoko usposobljenost za iskanje strokovnih rešitev ... Več
Zlati partner

SIDERA d.o.o.

Ulica Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Tel: 031 777 790
O PODJETJU Sidera, ki v latinskem jeziku pomeni zvezda in je nastala v želji, da bi njena ustanoviteljica Urška Ambrož svoje dolgoletno delo v medijih združila s kreativno žilico, ... Več
Zlati partner

PC H.AND d.o.o.

Brezovce 10, 1236 Trzin, Tel: 01 530 08 00
PC H.AND - podjetje s tradicijo Svetovni trg ponuja pravo enciklopedijo izdelkov, med katerimi se težko odločimo. Na pomoč vam priskoči podjetje PC H.AND, ki se lahko pohvali z ... Več