Računalništvo, telefonija
27.02.2010 15:24
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Internet 2.0 je danes, kako pa bo izgledal internet 5.0?

Nils Müller iz Nemčije se profesionalno ukvarja s prepoznavanjem mikrotrendov in raziskovanjem prihodnosti medijev. Osredotoča se predvsem na konvergenco med ljudmi in tehnologijo. Že vrsto let sledi razvoju interneta; po njegovih besedah smo v obdobju web 2.0, v prihodnje pa nas čaka prava digitalna revolucija.
Evolucija medijev od web 1.0 do web 5.0
Evolucija medijev od web 1.0 do web 5.0

Pri internetu 1.0 je šlo za obdobje pozornosti do vsebine, ki je trajalo nekje do leta 2000. Sestavljali so ga klasični pasivni mediji: televizija, radio, časopisi ipd., pri katerih uporabniki nismo sodelovali, temveč le opazovali, brali, poslušali in gledali.

V internetu 2.0 smo uporabniki postali aktivni in intenzivno uporabljamo vse aplikacije, ki so nam ponujene. Internet uporabljamo za komuniciranje, sami ustvarjamo in dodajamo vsebine na blogih, forumih, smo vključeni v socialna omrežja, nalagamo videoposnetke in delimo podatke iz svojega življenja z drugimi uporabniki.

Korak naprej pa nas čaka v internetu 3.0. Vstopili bomo v virtualno medijsko vesolje. Meje med resničnim in virtualnim se bodo zameglile. Danes so tak primer že računalniške igrice, ki nas pritegnejo v svoj virtualni svet. Težava v tem virtualnem svetu 3.0 pa je v tem, da je večinoma zelo nedružaben, saj se sami potopimo v svoj virtualni svet.

Ta problem rešuje premik v dobo interneta 4.0, kjer internet preskoči iz računalnika v resnični svet. To nas čaka v naslednjem desetletju, ko bo svet postal mreža stvari (the web of things, op. p.). Uporabniki bomo povečali realnost in se spet družili z okolico, saj bomo povsod uporabljali svoje mobilne naprave. Tako se konča doba sedenja za računalniki, saj bomo v resničnem življenju – v »outernetu«.

V internetu 5.0 pa nas čaka popolna potopitev – medij bo v nas in mi bomo znotraj medija. Naprave bodo preteklost, saj bodo uporabniki sami postali ‘naprava’. V tem svetu bomo uporabljali kontaktne leče, s katerimi bomo dosegli povečan vid in naši možgani bodo nadzorovali mrežo misli (the web of thoughts, op. p.).

Nils Müller bo kot poseben gost predaval na sejmu in kongresu ProMarket, ki bo med 17. in 19. marcem 2010 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani (Nilsovo predavanje je v petek). oglasno sporočilo


Prijavi napako v članku