Računalništvo, telefonija
25.04.2019 09:11
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Intel s tremi novimi varčnimi procesorji Amber Lake

Procesorji Intel družine Amber Lake so namenjeni predvsem kompaktnim prenosnim računalnikom.
Procesorji Intel družine Amber Lake so namenjeni predvsem kompaktnim prenosnim računalnikom.

Tokrat so pri računalniškem gigantu Intel prijetno presenetili s predstavitvijo treh novih procesorjev, ki sodijo v družino Amber Lake. Gre za energijsko zelo varčne procesorje, pri čemer se “najšibkejši” model nahaja v najnovejši različici Applovega prenosnega računalnika MacBook Air.

Posebnost novih procesorjev Intel Amber Lake je v tem, da pri polni obremenitvi porabijo komajda sedem vatov električne moči, kar pomeni, da so primerni predvsem za kompaktne prenosne računalnike in druge mobilen naprave, od katerih se pričakuje dolga avtonomija delovanja. Vstopni model nove družine Intelovih procesorjev je Core i5-8210Y, ki razpolaga z dvema procesorskima jedroma oziroma štirimi procesorskimi nitmi frekvence 1,6 gigahercev (do 3,6 gigahercev v pospešenem načinu delovanja), vgrajena grafična kartica pa je Intel UHD 617. Nekoliko zmogljivejši model Core i5-8310Y je v osnovi enak modelu Core i5-8210Y, le da pri polni obremenitvi procesorska jedra dosežejo frekvenco delovanja do 3,9 gigahercev. Najzmogljivejši model Core i7-8510Y pa razpolaga z dvema procesorskima jedroma oziroma štirimi procesorskimi nitmi frekvence 1,8 gigahercev oziroma 3,9 gigahercev v pospešenem načinu delovanja.

Vsi novi procesorji Intel družine Amber Lake so izdelani s pomočjo 14-nanometrskega proizvodnega procesa in nudijo podporo hitremu sistemskemu pomnilniku do kapacitete 16 gigabajtov. Priporočena maloprodajna cena za modela Core i5-8210Y in Core i5-8310Y je v Združenih državah Amerike preračunanih 250 evrov, za najzmogljivejši model Core i7-8510Y pa priporočljiva maloprodajna cena znaša preračunanih 350 evrov.


Prijavi napako v članku