Igre
28.03.2010 10:53
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Igra Settlers že v sedmo

Paths to kingdom je že sedmi del v seriji.
Paths to kingdom je že sedmi del v seriji.

Leta 1993 je izpod tipkovnic nemškega studia Blue Byte Software izšla strateška igra Settlers, v originalu imenovana Serf city, tedaj še za Amigo in leto kasneje še za osebne računalnike. V tistem času avtorji verjetno še niso vedeli, kakšen uspeh bo doživela igra, ki jo odlikuje vsesplošna simpatičnost, poznana vsem igralcem serije, predvsem tistih nekoliko starejših delov. Ravno v teh dneh pa je pod okriljem založnika Ubisoft za osebne računalnike in Applove Mace izšel novi del v seriji s polnim naslovom The Settlers 7: Paths to a Kingdom, kot pove ime že sedmi po vrsti.

Kakor je že v navadi, tudi tokrat ni izostal pester nabor upravljanja s surovinami, ki je že od samega začetka eden zaščitnih znakov serije. Po besedah avtorjev naj bi igra omogočala tudi pestro izbiro igralnih mehanik, podkrepljen z globokim sistemom gradnje in pridobivanja surovin, v katerega je vključen tudi transportni sistem. Igralci pa naj bi imeli možnost do zmage priti skozi eno izmed treh glavnih poti. Tisti nekoliko bolj napadalno usmerjeni se bodo odločili za vojaško pot in nasprotnika poskušali premagati z vojaško premočjo ter bodo tako nadenj poslali svojo silno vojsko. Tisti s trgovsko žilico bodo poskušali do zmage priti skozi nadvlado v trgovanju, tako da bodo zasedli vse najboljše trgovske poti in tako postali najboljši sosed, amm… najbogatejši igralec na mapi. Tisti nekoliko miroljubnejši, ki jim je ljubše raziskovanje pa bodo do zmage poskušali priti skozi napredke v tehnologiji.

Prvič v zgodovini Naseljencev pa je v igro vključen tudi večigralski način, ki vključuje tudi spletno lestvico. V njem se lahko pomerite bodisi proti živim igralcem, lahko pa v igro poleg živih vključite še silicijeve nasprotnike. Druga, nekoliko bolj neljuba zadeva, ki je vključena v igro, pa je nova kontroverzna Ubisoftova zaščita proti piratiziranju. Zakaj neljuba? Zato ker zahteva, da so igralci med igranjem vseskozi priključeni na internet. In ne, to ne velja le za večigralski način, pač pa tudi za enoigralskega. Kaj če se med igranjem prekine vaša povezava do interneta? Po informacijah iz Ubisofta naj bi tedaj igra preklopila na pavzo in poskušala ponovno vzpostaviti povezavo z internetom. Če ji to ne bo uspelo, pa bo shranila položaj in boste lahko od tam nadaljevali po vzpostavitvi internetne povezave. Nerodna reč. No nekaj hvale pa so avtorji sami povedali na račun grafičnega pogona, ki je za sedmico spisan povsem na novo. Slike iz igre tako vsekakor niso videti slabo, kako je pogon videti v akciji, pa bomo videli, ko bomo igro tudi dejansko igrali.

Glede na to, da je igra že izšla, jo bo tako v teh dneh že moč dobiti tudi na prodajnih policah trgovin. Tako bomo lahko kmalu preverili, če je avtorjem zopet uspelo ujeti tisto čarobnost, ki jo je serija izgubila v petem delu in se je v šestem vrnila le deloma. Jim je torej zopet uspelo v sedmo?

Vas zanima več iz te teme?
Ubisoft igre

Prijavi napako v članku