Varnost
17.10.2023 07:13

Deli z drugimi:

Share

Zajezite izsiljevalsko programsko opremo

Kako lahko v trenutku izolirate morebitne napade in spremljate kritične podatke podjetja brez dodatnih vlaganj v kader ter v realnem času preprečite škodo, ki bi lahko nastala?

Podjetja in organizacije se soočajo z vse večjim številom groženj z izsiljevalsko programsko opremo (ransomware). Tovrstni napadi na podjetja so se v zadnjem letu povečali za sedemkratnik, zato je tako za javne kot za zasebne organizacije pomembno, da se – če se še niso – pripravijo na prihodnost.

Napadi z izsiljevalsko programsko opremo postajajo vse bolj pretkani. Z razvojem tehnologije in delovnimi mesti, ki so v primerjavi s preteklostjo veliko bolj agilna, lahko trenutna zaščita digitalne infrastrukture hitro postane zastarela.

Kaj je izsiljevalska programska oprema?

Izsiljevalska programska oprema je zlonamerna programska oprema, ki jo finančno motivirani napadalci uporabijo za napad na vaše podatke. Če se jim uspe uspešno infiltrirati v vaš sistem, začne izsiljevalska oprema šifrirati podatke, tako da do njih ne morete več dostopati.

Nepridipravi imajo vaše podatke za talca in zanje zahtevajo plačilo. Tudi nekatere vodilne rešitve protivirusne programske opreme celo do štiri tedne ne zaznajo novih različic izsiljevalske programske opreme. Z napadi, ki lahko poškodujejo do 7000 datotek na minuto, so lahko posledice katastrofalne.  

Plačati podatke ali zavrniti plačilo in se soočiti s posledicami? To je sedaj vprašanje. Po eni strani s plačilom financiramo napadalce in jih spodbudimo, da nadaljujejo z napadi, po drugi strani zavrnitev pomeni nakup nove opreme, motnjo delovnega toka in prav tako neprijetno izkušnjo. Obstaja pa še tretja možnost! Namestitev rešitve, s katero se borite proti izsiljevalski programski opremi, preden vas napadejo.

Odvisno od primera do primera, a zneski, ki jih izsiljevalci zahtevajo, da vam odklenejo podatke, so lahko milijonski in vaš posel oslabijo, v najslabšem primeru pa napad povzroči nepopravljivo škodo.

Vrhunska rešitev podjetja Bullwall

Z odkrivanjem in odzivanjem na vse viruse, ki jim uspe prebiti obrambo vašega podjetja, bo zadrževanje zagotovilo, da napadalci ne bodo imeli časa povzročiti večje škode. Metoda uporablja vgrajene skripte za lovljenje in zadrževanje kakršnih koli vdorov ter zaklepanje vseh datotek in naprav, ki so bile okužene. Najučinkovitejši izdelki, ki so trenutno na trgu, so vojaškega razreda – takšen je Bullwall, ki ga trenutno uporabljata tako vlada ZDA kot Združenega kraljestva – in tako menedžerjem kot ekipam IT nudijo najvišjo stopnjo zaupanja pred izsiljevalsko programsko opremo in kibernetskim kriminalom.

Kljub temu, da je na primer Združeno kraljestvo lani za kibernetsko varnost porabilo kar 4 milijarde funtov, je kar 63 % kršitev prijavilo osebje in ne tehnologija. Rešitev podjetja Bullwall pa zagotavlja avtomatizirano varnost, ki se odzove v nekaj sekundah – praktično takoj, ko se virus infiltrira v vaš sistem. Načeloma je tako ob odkritju lahko poškodovana le ena datoteka na eni napravi.

Nekaj ključnih funkcij, ki jih ponuja Bullwall:

  • Zaznavanje – Vse dejavnosti so prikazane na nadzorni plošči v realnem času in lahko ste priča skoraj takojšnjemu odzivu na vsak morebiten napad.
  • Odzivanje – Ustavite napad v nekaj sekundah. Bullwall rešitev se bo odzvala v nekaj sekundah po vsakem nepričakovanem šifriranju datoteke. Obvestila bo vse, ki morajo vedeti, kaj se v podjetju  dogaja.
  • Odgovor – Poskrbite za tekoče poslovanje. Hitrost odziva omogoča preprečevanje širjenja napada k drugim uporabnikom.
  • Okrevanje – zmanjšajte pritisk na svojo ekipo. Pred prisilno zaustavitvijo posameznega uporabnika imate pri roki natančen seznam prizadetih datotek, kar vam olajša obnavljanje dokumentov.

Pri vsem tem je izrednega pomena tudi enostavna namestitev programa, ki je s strani strokovnjakov opravljena v štirih urah, običajno pa jo je mogoče izvesti na daljavo. Ne samo, da je proaktivni pristop najboljši način za obrambo pred napadi izsiljevalske programske opreme, ampak ga je tudi enostavno izvesti. Rešitev tudi ne vpliva na vašo infrastrukturo ali delovanje omrežja. Hkrati pa se nastavitve samodejno konfigurirajo prilagojeno dejavnosti vašega podjetja.

Kako učinkovita je tehnologija v praksi? Preizkusite jo z imitacijo napada in prikazom, kako hitro in učinkovito prepreči širjenje po omrežju podjetja. Kontaktirajte strokovnjake podjetja Vibor – cybersecurity@vibor.si.

Več najdete tudi na www.vibor.si


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
informacijska varnost kibernetska varnost

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem VIBOR d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri VIBOR d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem VIBOR d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

MIT INFORMATIKA d.o.o.

Sveti Duh 274, 4220 Škofja loka, Tel: 04 281 31 00
Celovite ERP rešitve za podjetja MIT informatika je vodilni partner proizvodnih, gradbenih in storitvenih podjetij. Že 30 let svetujejo in implementirajo inovativne informacijske ... Več

MA-KO d.o.o.

Tovarniška cesta 2b, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 368 11 10
Se sprašujete, kako najti najboljšega ponudnika računalniških sistemov in storitev? Kriteriji dolgoletne izkušnje, kakovostne storitve in zadovoljstvo strank takoj obrodijo ... Več
Zlati partner

EUDACE d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 05 994 21 60
Spoznajte podjetje Eudace Podjetje Eudace deluje na področju vpeljave ISO standardov, izvedbe izboljšanja informacijske varnosti v podjetju, varstva osebnih podatkov in poslovnega ... Več
Diamantni partner

ZAVOD DIGITALNO INOVACIJSKO STIČIŠČE (DIH SLOVENIJE)

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
DIH Slovenije omogoča digitalno transformacijo po principu vse-na-enem-mestu, v Sloveniji in širše. Osvešča in zagotavlja storitve za rast digitalnih kompetenc, izmenjavo digitalnih ... Več