Računalništvo, telefonija
16.05.2020 08:00
Posodobljeno 1 leto nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Globalni trg IKT se bo v 2020 skrčil za 300 milijard ameriških dolarjev

Globalni trg IKT se bo v 2020 skrčil za 300 milijard ameriških dolarjev
Globalni trg IKT se bo v 2020 skrčil za 300 milijard ameriških dolarjev

Vedno bolj dobivamo jasno sliko, kako IT vodje in direktorji informatike po podjetjih, na račun še vedno trajajoče pandemije, krčijo svoje proračune. Gartner napoveduje, da naj bi se v letošnjem letu globalni IT proračun skrčil za 8%. Obseg je napovedan na je 3,46 bilijona ameriških dolarjev, kar je približno 300 milijard manj, kot lansko leto, ko smo za IT produkte in storitve, tako na ravni podjetij, kot tudi fizični potrošniki, porabili kar 3,76 bilijona ameriških dolarjev.

Gartner sproti prigajala napovedi, ki pa so vse bolj pesimistične, saj “koronakriza” postopoma kaže svoje prave razsežnosti. Že januarja se je na trgu IKT napovedovalo skromno leto odstotkov, saj naj bi po takratnih napovedih globalni trg zrasel zgolj za 3,7 odstotka, zdaj pa so števile še toliko bolj rdeče. Prejšnji mesec je Enterprise Technology Research (ETR), ki redno anketira IT odločevalce, za letošnje leto napovedal globalni padec IKT industrije za 5%.

Medtem ko nekatera podjetja že odpovedujejo velike IT projekte, ostali še čakajo, vendar zamikajo določene elemente, da bi trenutno prihranili denar. Aprila je tako recimo glavni izvršni direktor Hersheyja (eden največjih proizvajalcev čokolade na svetu), Michele Buck potrdil, da so začasno zaustavili dele vpeljevanja novega ERP sistema. V načrtu imajo zamik implementacije za približno leto dni. Direktor financ je k temu dodal še to, da bodo za IKT v letu 2020 porabili med 400 in 450 milijoni ameriških dolarjev, načrtovali pa so 500 milijonov.

Leta 2019 je bil svetovni trg informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT) v izjemni kondiciji, k rasti pa sta največ prispevali prodaja podjetniške programske opreme in IT-storitev, drugi glavni segmenti trga pa so zabeležili manjši upad, med njimi največjega trg naprav. John-David Lovelock, glavni analitik Gartnerja izpostavlja še mnoge druge primere zamikov na področju IT-ja. Govorimo o področju zdravstva, kjer bodo digitalizacija kartotek in podobne stvari morali počakati vsaj pol leta, prav tako pa pričakujemo zamike in celo prekinitve projektov na področju podatkovnih sistemov, podjetniške programske opreme, IT storitev, komunikacijskih storitev itd. Gartner za najbolj prizadete industrije – turizem in letalski promet – napoveduje, da bo okrevanje na področju IKT-ja trajalo več kot tri leta.


Kljub temu, da Gartner pričakuje velik padec vseh glavnih IT kategorij, ki smo jih izpostavili zgoraj, lahko nekatere podkategorije vseeno zabeležijo določeno rast. Podjetja se bodo (še bolj) usmerila v digitalno transformacijo in razvoj digitalne strategije, kar bi lahko oblažilo padec IKT trga na globalni ravni. Dober primer je računalništvo v oblaku: Gartner napoveduje 19-odstotno rast področja javnih oblačnih storitev. “Podjetja morajo biti bolj digitalna kot so načrtovala“, pravi LoveLock.


Programska oprema, ki skrbi za avtomatizacijo procesov, bi lahko bila eno redkih področij znotraj IKT-ja, ki bi letos doseglo zastavljene cilje. Podjetja namreč bolj kot kdajkoli prej stremijo k večji učinkovitosti in stroškovni optimizaciji. Raziskava PwC-ja, ki je bila narejena na vzorcu 867 IT vodij v 24-ih državah ugotavlja, da skoraj polovica podjetij načrtuje povečanje avtomatizacije procesov. To pomeni več posla za UiPath, Automation Anywhere in ostale ponudnike robotske programske opreme. Covid-19 je vsekakor velik udarec za globalno ekonomijo, bi pa vseeno lahko povzročil veliko rast uporabe botov.


Prijavi napako v članku