Programska in razvojna orodja
25.09.2012 08:47
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Evropska komisija izgublja potrpljenje z Googlom

Google v primeru obsodbe lahko doleti kazen v višini 3 milijard evrov!
Google v primeru obsodbe lahko doleti kazen v višini 3 milijard evrov!

Evropska komisija je konec leta 2010 najavila, da bo pričela s preiskovanjem suma zlorabe prevladujočega položaja podjetja Google na področju spletnega iskanja. Za ta korak so se evropski komisarji odločili na osnovi pritožb drugih ponudnikov spletnih iskalnikov. Ti so Google obtožili predvsem slabega »razvrščanja« njihovih storitev v iskalnih zadetkih. V spletnem iskalniku Google so se namreč med prvimi zadetki vedno nahajale njegove lastne storitve.

Ker Google ni upošteval »priporočil« Evropske komisije, ga je ta maja letos ponovno opozorila in mu dala jasno vedeti, da bo, če ne bo prenehal z nezakonito prakso, proti njemu sprožila pravni postopek zaradi zlorabe prevladujočega položaja. Kot vse kaže, računalniškega giganta to pretirano ne skrbi, saj je njegovo sodelovanje z evropskimi komisarji zelo klavrno. To je potrdil tudi podpredsednik Evropske komisije Joaquín Almunia. Ta je celo priznal, da se počasi izteka čas, v katerem je Evropska komisija še pripravljena na nadaljevanje pogajanj z Googlom. Pogajanja uradno sicer potekajo od julija letos.

Če Google in Evropska komisija ne bosta našla skupnega jezika, bo slednja zoper računalniškega giganta pričela uradni postopek z izročitvijo tako imenovane izjave o nasprotovanju. Google lahko nato doleti kazen v višini 10 % letnega prometa oziroma dobre 3 milijarde evrov. Poznavalci so prepričani, da ima računalniški gigant za skupen jezik z Evropsko komisijo čas le še do konca leta.

Vas zanima več iz te teme?
Google iskalnik

Prijavi napako v članku