Računalništvo, telefonija
11.11.2020 20:00
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

ESET objavil poročilo o kibernetskih varnostnih tveganjih v tretjem četrtletju 2020

Ostaja visoko varnostno tveganje pri delu na daljavo, saj se je število napadov na protokol RDP povečalo za 140 odstotkov v primerjavi z letošnjim prvim polletjem.
ESET objavil poročilo o kibernetskih varnostnih tveganjih v tretjem četrtletju 2020
ESET objavil poročilo o kibernetskih varnostnih tveganjih v tretjem četrtletju 2020

Podjetje ESET, vodilni evropski ponudnik kibernetskih varnostnih rešitev, je objavilo letno poročilo o varnostnih tveganjih tretjega četrtletja 2020. Temo o virusu COVID-19 so internetni nepridipravi izkoriščali več mesecev, v tretjem četrtletju pa se je kibernetski kriminal na to temo umril in so se začeli vračati k bolj običajnim taktikam. Ne glede na to ostaja zelo visoko varnostno tveganje za delo na daljavo oziroma delo od doma, ki je v času pandemije poraslo in postalo ena glavnih tarč kibernetskih napadalcev.

Raziskave so pokazale, da že od prvega polletja še vedno naraščajo napadi, usmerjeni na protokol za oddaljena namizja RDP (ang. Remote Desktop Protocol). V zadnjem obdobju so nepridipravi napadli več kot eno tretjino več računalnikov, ki za povezovanje s poslovnimi omrežji uporabljajo ta protokol. Število vseh napadov se je dvignilo za kar 140 odstotkov.

”Najpogostejši razlog za vse več napadov na oddaljena namizja so slabo zavarovani računalniki, ki se jih v času epidemije zaradi dela na daljavo uporablja zelo veliko. Napadalci se zgledujejo po delovanju tolp, ki uporabljajo izsiljevalsko programsko opremo. Ta namreč prav tako izkorišča protokol za oddaljena namizja v slabo zavarovanih napravah,” je povedala Petra Veber, direktorica operacij v podjetju Si splet (ESET Slovenija).

Povratniki in tveganja za bančne aplikacije

Med napogostejše grožnje se vrača prikrito spletno rudarjenje kriptovalut. Po več mesecih nedejavnosti je bil ponovno zaznan tudi bančni trojanski konj Emotet. Trojanski virus Cerberus, katerega izvorno kodo so objavili septembra na internetu in s tem dali prost dostop do zlonamerne kode vsakomur, pa je povzročil skokovit porast zlonamernih bančnih aplikacij za naprave Android.

Nove grožnje

V poročilu so predstavljeni najpomembnejši dosežki in ugotovitve raziskovalcev podjetja ESET. Odkrili so nove čipe za brezžične povezave wi-fi, ki jih ogroža virus KrØØk in podobno delujoči virusi, izpostavili so zlonamerno programsko opremo na operacijskih sistemih MacOS, ki se je naložila skupaj z aplikacijo za trgovanje z kriptovalutami. Odkrili so zlonamerno programsko opremo z imenom CDRThief na sistemih Linux, ki napade internetni protokol za prenos govora preko omrežja (ang. VoIP softswitches).

Kripto valute prinašajo dodatna tveganja

V ESET-ovih laboratorijih so se poglobili v zlonamerno programsko opremo KryptoCibule. Ta predstavlja ogromno varnostno tveganje za vse, ki se ukvarjajo z rudarjenjem kriptovalut, saj lahko ukrade podatke o virtualni denarnici in kriptovalute. Virus na računalnik naloži aplikacijo za prikrito rudarjenje, zato predstavlja tveganje celo za tiste, ki ne rudarijo kriptovalut.

Bančni trojanski konji, kripto vohunjenje …

Del poročila je eskluzivna raziskava o kampanjah, ki izkoriščajo zlonamerne skripte, o latinskoameriških bančnih trojanskih virusih, ki prihajajo k nam, ter o novih dejavnostih hekerske skupine TA410 in skupine za kibernetsko vohunjenje Gamaredon. Poročilo vključuje še povzetke strokovnjakov za varnostna tveganja podjetja ESET, načrte za zadnjo četrtino leta 2020 in njihove prispevke k zbirki varnostnih podatkov MITRE ATT & CK.

Celotno poročilo o varnostnih tveganjih za tretje četrtletje 2020 si lahko pogledate na spletnem mestu WeLiveSecurity: https://www.welivesecurity.com/2020/10/28/eset-threat-report-q32020/.

Aktualno stanje o kibernetski varnosti lahko spremljate na Twiterju: https://twitter.com/ESETresearch.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SI SPLET d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SI SPLET d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SI SPLET d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.
Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že 15 let. V založbi svetujejo podjetjem na njihovi poslovni poti: ponujajo aktualne in preverjene informacije ter kakovostno svetovanje ... Več

KARTUŠE.NET

Titova cesta 44, 2000 Maribor, Tel: 040 125 585
Kartuše za Epson Kartuše za Canon Kartuše za HP Kartuše za Lexmark Kartuše za Brother Kartuše za Dell Kartuše za Samsung Tonerji za HP Tonerji za Samsung ... Več

DATA COM. d.o.o.

Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana, Tel: 041 757 560
Komunikacija je moč. Je temeljni steber vseh področij življenja. V poslovni niši je vizualna komunikacija ključ za uspeh tržnih in oglaševalnih strategij. Človekova zmožnost ... Več

ALTERNA DISTRIBUCIJA d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 01 520 28 00
S svojimi dolgoletnimi izkušnjami in poslovno zrelostjo poznana kot ena vodilnih in najtrdnejših tovrstnih družb v Sloveniji. Osnovna dejavnost družbe je distribucija računalniške ... Več