Avtomoto
Življenjski slog
Poslovne rešitve
20.04.2022 07:35
Posodobljeno 7 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bi radi vozili električni motocikel samo z izpitom za avto?

Kdo bi se branil občutku naelektrenosti, ki ga lahko občutite le ob surovem pospeševanju električnega motocikla. S 1. junijem 2022 bo to lahko občutil vsak voznik z izpitom kategorije B.

Državni zbor je v mesecu marcu sprejel popravljeno besedilo Zakona o voznikih. Kaj zajema novi zakon in zakaj je vzbudil toliko zanimanja, še posebej med navdušenci motociklov? Največja sprememba je olajšana pot do vožnje vozil kategorije A1. Pod kategorijo A1 spadajo »motorna kolesa na dveh kolesih s stransko prikolico ali brez nje, katerih prostornina motorja ne presega 125 ccm in katerih moč ne presega 11 kW, z razmerjem moč motorja/masa vozila, ki ne presega 01, kW/kg, ter trikolesa, katerih moč motorja ne presega 15 kW.«

Zakaj torej toliko navdušenja? Zakon vendarle olajša pot do izpita za manj zmogljiva motorna kolesa, ki se ne morejo primerjati s surovo močjo 300 ccm, 600 ccm ali 900 ccm motornih zverin.

Ali pač? Elektrifikacija prometa je dodobra premešala štrene na trgu avtomobilov in motociklov. Tisti, ki se vsak dan vozite na električni pogon, in tisti, ki ste v zadnjih letih imeli priložnost preizkusiti električni motocikel ali električni avtomobil, veste, o čem je govora. S pritiskom na plin pri fosilnem vozilu ali pri električnem vozilu se dogajajo popolnoma drugačni procesi in reakcije. Medtem, ko bencinska in dizelska vozila potrebujejo nekaj časa za odziv, je odziv električnega pogona skorajda takojšen.

električni-motocikli-ROTOKS-1

Kako se razlikujejo klasični in električni motocikli?

Vsako leto je moč opaziti porast prodajnih številk električnih vozil, vključno z manjšimi kompaktnimi električnimi motocikli, s katerimi boste švigali po mestnih ulicah in na koncu svoje poti veliko hitreje našli parkirno mesto. Med potjo pa boste z električnim pogonom obenem skrbeli za okolje, saj se za vami ne bo vil oblak dima izpušnih plinov. Tudi ko boste stali na semaforju, kar je neizogibno v mestnih središčih, se ne boste dušili v dimu lastnega vozila.

Razvoj električnega pogona je že nekaj časa na točki, ko lahko tudi najmanjši električni motorji premorejo dovolj moči in kapacitete za spodobne dosege in predvsem neverjetne hitrosti in pospeške. Tudi največji petrolejski zagrizenci se ne bodo upali spustiti v dir za vami na semaforju (dirkanje vseeno prihranite za dirkališče). Zaradi drugačne zmogljivosti električnih motociklov pa je novi zakon, ki stopi v veljavo 1. junija 2022, odlična novica za vse električne nadobudneže.

Električni motocikli se ne ozirajo na svojo nazivno moč (kW). Količina navora, ki jo lahko proizvedejo tudi najmanjši električni motocikli, je večkrat višja od primerljivih motociklov na notranje izgorevanje. Zato boste pri 11 kW električnih motociklih (kategorija A1) opazili, da zaradi visokega navora premorejo neverjetne pospeške in večjo konično moč (Peak power). Med pospeševanjem se lahko konična moč poveča za 2 ali 3-kratno vrednost nazivne moči, kar pomeni, da se lahko postavijo ob bok 300 ali celo 500 kubičnim motociklom. Za slednje pa, kot že veste, potrebujete vozniški izpit kategorije A2 ali A neomejeno, za katerega morate opraviti teoretični izpit in najmanj 22 praktičnih ur v avtošoli.

Električni maxi skuter Silence S01 Plus

Električni skuter Silence S01 Plus je dokaz neprimerljive moči električnega pogona. Po nazivni moči spada v kategorijo motociklov A1, po največji moči, ki jo med pospeševanjem zmore doseči elektro motor v zadnjem kolesu, pa je primerljiv s 300ccm motocikli v kategoriji A2 do 35kW.

Torej, za uporabo boste potrebovali samo izpit za avto, v zameno pa boste dosegali hitrosti do 110 km/h in uživali v pospeških, ki jih premore le električni motocikel in zaradi katerih se boste brez težav kosali z občutno močnejšimi fosilnimi motocikli. Odlikuje ga še doseg do 133 kilometrov, življenjska doba baterije najmanj 60.000 km in subvencija eko sklada ob registraciji v vrednosti 750 €.

Z novim zakonom boste od 1. junija dalje torej imeli priložnost zajahati električnega konjička moči do 11kW z vozniškim izpitom kategorije B. Vse, kar boste morali storiti, je opraviti 6 ur vožnje v avtošoli in obiskati spletno stran www.rotoks.si, kjer vas čaka bogata ponudba električnih motociklov.


Prijavi napako v članku


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

RDEČA ORANŽA d.o.o.

Titova cesta 2a, 2000 Maribor, Tel: 051 691 862
Razmišljajte kot vaši kupci Kako prepričati vaše potencialne kupce? Ste poskusili različne marketinške strategije, ki niso obrodile želenih rezultatov? S temi izzivi se zadnjih ... Več

ZABEC.NET

Likozarjeva ulica 3, 1000 Ljubljana, Tel: 01 600 10 50
Zabec.net - del skupine ZGroup Zgroup je integrirana poslovna skupina, ki podjetjem z inovativnimi tehnološkimi rešitvami pomaga dosegati digitalne in infrastrukturne cilje. Združujejo ... Več

NCOM d.o.o.

Bičevje 5, 1000 Ljubljana, Tel: 040 855 519
Mobilne aplikacije so korenito spremenila način delovanja podjetij. Več kot 3 milijarde ljudi ima dostop do pametnega telefona. Mobilne aplikacije trenutno predstavljajo najučinkovitejši, ... Več

ETRUST d.o.o.

Arja vas 101, 3301 Petrovče, Tel: 03 710 37 80
Etrust d.o.o. razvija MES sisteme, namenjene planiranju in optimizaciji proizvodnje, ki so povezljive tudi z ERP sistemi, kot je npr. SAP. Več