Računalništvo, telefonija
19.05.2019 07:15

Deli z drugimi:

Share

Električni avtomobili končno pridobivajo na priljubljenosti!

Že leta 2040 naj bi trgovcem skupno uspelo prodati za okoli 56 milijonov električni avtomobilov širom sveta.
Že leta 2040 naj bi trgovcem skupno uspelo prodati za okoli 56 milijonov električni avtomobilov širom sveta.

Prihodnost je električna, kar nedvomno drži tudi za avtomobilsko industrijo. Kljub temu električni avtomobili še niso del našega vsakdana, saj vozniki niso navdušeni predvsem nad dosegom z enim polnjenjem akumulatorja, saj so ti cenovno v zadnjih nekaj letih postali precej bolj dostopni. Na srečo avtonomija delovanja električnih avtomobilov nima prevelikega vpliva na njihovo prodajo, saj je trgovcem lani skupaj uspelo prodati za okoli dva milijona tovrstnih vozil. V letu 2025 naj bi se to število povečalo na okoli 10 milijonov, v letu 2030 na 28 milijonov, leta 2040 pa naj bi trgovcem skupno uspelo prodati za okoli 56 milijonov električni avtomobilov širom sveta.

Raziskovalci ocenjujejo, da bodo cene električnih avtomobilov kmalu že postale povsem primerljive s klasičnimi avtomobili na notranje izgorevanje. Razlog za to gre seveda pripisati predvsem vse cenejšim baterijam, ki ob tem postajajo vse zmogljivejši. Eden od razlogov za povečanje priljubljenosti električnih avtomobilov pa je nedvomno povezan tudi z vse strožjimi predpisi o preprečevanju onesnaževanja v večjih mestih, ki omejujejo uporabo klasičnih avtomobilov.

Čeprav prodaja električni avtomobilov v zadnjem času cveti, ti še vedno predstavljajo zgolj 0,5 odstotkov vseh vozila na cestah širom sveta. Glavni krivec za to so države v razvoju, kljub temu pa strokovnjaki ocenjujejo, da se bo rast prodaje avtomobilov z notranjim izgorevanje v teh državah stavila že leta 2030. Podobno gre pričakovati tudi z rastjo škodljivih emisij v okolje, saj naj bi te v naslednjih dveh desetletjih dosegle najvišjo vrednost, do leta 2040 pa naj bi se znižala na raven iz leta 2018, kasneje pa naj bi se kakovost zraka pričela močno izboljševati.

Raziskovalci so si enotni, da bo električna energija v bližnji prihodnosti pomembno vplivala tudi na področje tovornjakov, avtobusov in kombijev. Ta na tem področju zaradi visokih zahtev še ni prisotna. Naj kot zanimivost tu še dodamo, da bo zaradi predpisov in vse dražjih fosilnih goriv Evropa prehitela ZDA in postala za Kitajsko drugi največji trg električnih vozil v prihodnjem desetletju.


Prijavi napako v članku