Operacijski sistemi
17.04.2019 07:12

Deli z drugimi:

Share

Če uporabljate Apple Watch, so ti triki in nasveti pravi za vas (2.del)

Če uporabljate Apple Watch, so ti triki in nasveti pravi za vas (2.del)
Če uporabljate Apple Watch, so ti triki in nasveti pravi za vas (2.del)

Naš pregled nasvetov in trikov za karseda razgibano uporabo pametne ure Apple Watch nadaljujemo pri novih lastnostih in orodjih, ki vam pridejo prav na različnih korakih uporabe ure.

Uporabljajte lastnost “Running Auto Pause”

Tako kot smo to navajeni pri “third-party” aplikacijah, nam Apple omogoča, da v primeru, ko čakamo na semaforju ali smo prekinjeni na kakšen drugačen način, zaustavimo spremljanje teka. Od zdaj naprej lahko v nastavitvah omogočimo avtomatsko pavzo – odpravimo se v Apple Watch aplikacijo na iPhonu, odpremo sekcijo My Watch in potem izberemo “Workout”. Tam najdemo opcijo “Running Auto Pause”, ki jo omogočimo in si oljšamo naslednji tek v naravi ali enostavno tek po stopnicah bloka.

Odklenite Apple Watch preko iPhona

Če se za to opcijo niste odločili med procesom začetnih nastavitev, je zdaj pravi čas, da nastavite istočasno odklepanje ure Apple Watch in iPhona, ne da bi vam bilo potrebno vedno znova vpisati geslo. Da bi to uredili, najprej pojdite v aplikacijo Watch, kjer lahko označite “Unlock with iPhone”. Da bi dotična nastavitev delovala tako kot ste si zamislili, morate v času nastavitev uro nositi.

Vklopite obvestila s podatki o srčnem utripu

Apple se je kot kaže resno odločil, da naredi korak bližje k zdravemu uporabniku, predvsem na področju bolezni srca. Nova lastnost ure je med drugim tudi ta, da nam lahko pošlje obvestilo, ko se srčni utrip poveča ali zmanjša do mere, ko je to že kritično. To lastnost omogočimo v sekciji nastavitev srčnega utripa.

Ko na začetku merjenje srčnega utripa vklopimo, nastavimo mejo, na katero potem aplikacija cilja. Apple Watch nas bo obvestil, ko mejo presežemo, ali srčni utrip pade globoko pod mejo. Poleg tega bo ura poskrbel za povezavo med različnimi padci ali naraščanji srčnega utripa in iskala vzorce na dolgi rok.

Uporabljajte aplikacijo Breathe

Če se tekom dneva znajdete v situaciji, ko se raven stresa dvigne nad normalno mejo, predlagamo, da uporabite aplikacijo Breathe. Ta vam omogoča, da sledite “on-screen” navodilom, s katerimi se osredotočite na vaše dihanje in v nekaj minutah dosežete raven mirnosti. Gre za dokaj uporabno aplikacijo, v kateri lahko nastavite tudi, koliko vdihov in izdihov na minuto boste naredili, koliko obvestil si želite prejemati in kakšne nasvete želite prejemati na vaš iPhone.

Združite vaše vadbe

Do danes smo recimo v primeru, če smo želeli spremljati kompleksnejšo vadbo kot je triatlon, morali med različnimi šport ročno spreminjati nastavitve na uri, kar nam je vzelo kar nekaj časa, prav tako pa smo tvegali poškodbo ure. Če želimo skočiti iz ene vedbe ali športa na drugo, ob tem pa ne želimo prekinit trenutne aktivnosti, lahko podrsamo desno in izberemo “+”. Tam lahko dodajamo druge športne aktivnosti, ki jih potem aplikacija sama prepoznava.

Spremenite cilje, povezane s fizično aktivnostjo

Apple Watch vam omogoča, da si nastavite dnevni cilj porabljanih kalorij in med tem, ko je po eni strani vedno lepo vedeti, da smo v enem dnevu porabili zastavljeno število kalorij, je po drugi strani lahko precej stresno, če mejo postavimo previsoko ali prenizko. Vsake toliko časa nas ura spomni, kako nam gre, poleg tega pa si odslej lahko kar direktno v uri nastavimo nove vrednosti.

Enostavno se odpravimo v aplikacijo “Activity” in izberemo nove vrednosti, ki nam bodo od takrat naprej služile kot cilj. To je vsekakor uporabna lastnost, kajti na tak način lahko sproti prilagajamo cilje in seveda skrbimo za napredek, ki pa mora biti postopen.

Uporabite fotografije kot “watch face”

Ena od prednastavljenih lastnosti ure Apple Watch je, da fotografije izbira iz mape “Favorites” na iPhonu – nekaj, kar verjetno nikoli nismo razmišljali, da bomo kdaj uporabljali. Torej, s preprosto označitvijo fotografije s srčkom, spravimo fotografijo v to mapo. Ko za “watch face” uporabimo ta album, bo ura naključno izbirala fotografije iz mape. Če želimo izbirati med fotografijami, lahko s kliki na slike te zamenjujemo.

Upravljajte s predvajalnikom glasbe

O tem, kako dodati glasbo v Apple Watch, smo že govorili, kaj pa upravljanje predvajalnika na drugih napravah? Če ste posodobili sistem watchOS 4.3, lahko z glasbo upravljate direktno preko zvočnika Apple HomePod, ali iPhona. Seveda ste nekateri verjetno opazili, da je Apple pri watchOS 4 že dodal to možnost, vendar jo je v kratkem tudi odstranil. Zdaj, ko je v verziji 4.1 lastnost ponovno nazaj, lahko uporabniki na zelo enostaven način upravljate predvajalnik. To bo še posebej aktualno, ker v vedno več domov prihaja pametni zvočnik HomePod

Upravljanje z glasnostjo slušalk AirPods

Če želimo spremeniti glasnost AirPods slušalk brez uporabe iPhona, moramo vprašati Siri. Morda ne ravno najbolj prikladna rešitev, ampak na srečo imamo tukaj še Apple Watch.

Ko poslušamo glasbo na uri Watch, ki jo poganja watchOS ali novejši, ne glede na to ali predvajamo iz iPhona ali ure, lahko v vsakem trenutku pogledamo kaj se predvaja. Vse kar moramo narediti po tem je, da zarotiramo “Digital Crown” ter tako povišamo ali zmanjšamo glasnost. Ena bolj praktičnih rešitev, zagotovo.

Preverite stanje porabe prenosa podatkov

Če imate pametno uri Series 3 ali Seris 4, vam svetujemo, da redno spremljate porabo prenosa podatkov. Nikoli ne veste, kaj vas lahko preseneti in hitro presežete mesečni plan. Po drugi strani pa je zanimivo spremljati, kako malo podatkov dejansko porabi Apple Watch za svoje delovanje.

Najprej se bomo morali odpraviti v aplikacijo Watch, tam pa najti opcijo mobilnih podatkov. Takoj se nam pokaže izpisek količine porabljenih podatkov za določen čas, ki ga seveda prednastavimo.

Preverite stanje pomnilnika

Na Apple Watch-u obstaja dokaj zadovoljiv prostor, kjer lahko shranjujemo aplikacije, maile in glasbo. Če si želimo preveriti, koliko prostora še imamo na voljo, spet odpremo aplikacijo Apple Watch, izberemo “General” in potem “Usage”. Tukaj najdemo vse informacije o zasedenem prostoru in prostoru, ki je na voljo.

Na tej POVEZAVI najdete še nekaj koristnih nasvetov in trikov za uporabo Apple Watch-a. Dejstvo je, da je uporabniška izkušnja vseh naprav toliko kvalitetna, kolikor si jo sami privoščimo. Vsak uporabnik si na koncu po svoje prilagodi uporabniški vmesnik, na proizvajalci naprav in razvijalcu programske opreme pa je, da ponudi karseda široko paleto možnosti. Applu je z novim modelom pametne ure to uspelo, vprašanje pa je, koliko funkcij je nakoncu dejansko uporabnih za vsakdanjo rabo posameznika.

Vas zanima več iz te teme?
iOS operacijski sistem

Prijavi napako v članku