Spletni brskalniki
23.02.2013 22:28

Deli z drugimi:

Share

Brskalnik Chrome prilezel do številke 25

Novi Chrome je bogatejši za napredno glasovno komunikacijo, tej pa se bo kmalu pridružila še integrirana video komunikacija.
Novi Chrome je bogatejši za napredno glasovno komunikacijo, tej pa se bo kmalu pridružila še integrirana video komunikacija.

Google nas je te dni razveselil že z 25. različico svojega brskalnika Chrome. Za razliko od nekaterih prejšnjih nadgradenj, nova različica prinaša nekatere nove funkcije za končnega uporabnika in te bomo skušali na kratko opisati v nadaljevanju. Pa začnimo z najpomembnejšo novostjo in sicer s podporo za glasovno komunikacijo. Razvijalci aplikacij bodo lahko namreč odslej v svojo programsko kodo vključili tudi nekaj glasovnih ukazov, od katerih bodo imele koristi predvsem spletne igre. Glasovna podpora je realizirana preko WebSpeech API-ja, ki je nič drugega kot nov JavaScript API. Če se ukvarjate z razvojem aplikacij, potem zagotovo veste o čem govorimo.

Poleg glasovne komunikacije, novost predstavlja tudi integrirana video komunikacija. O sodelovanju Mozille in Google glede realizacije standarda WebRTC smo pred časom že pisali (goo.gl/x3qNC), ta pa bi lahko sčasoma omogočil video pogovore znotraj samega brskalnika. Chrome postaja tako prvi brskalnik, ki bo razvijalcem omogočil razvoj aplikacij s to vrsto komunikacije. Poleg že omenjenega WebSpeech API-ja bo Chrome očitno kaj kmalu bogatejši tudi za video komunikacijo brez nameščanja kakršnekoli zunanjega vtičnika. Vso stvar lahko stestirate tukaj (goo.gl/2II6e). Novost brskalnika je tudi podpora za samodejno izključitev vseh eksternih vtičnikov. Google je takšno odločitev sprejel potem, ko so razvijalci namiznih aplikacij za operacijski sistem Microsoft, brez vedenja uporabnikov v brskalnik vsiljevali najrazličnejše moteče vtičnike.

Programerji spletnega giganta pa so novincu dodali tudi funkcionalnost, ki bo navdušila predvsem tiste, ki si pri iskanju vsebin na svetovnem spletu želijo večjo mero zasebnosti. Nova različica spletnega brskalnika Chrome 25 namreč odslej privzeto šifrira vsa iskanja in to ne glede na to, ali smo v spletni brskalnik prijavljeni z Googlovim uporabniškim računom ali ne. Možnost privzetega šifriranja spletnega iskanja oziroma uporabe povezave »HTTPS« so lani uvedli že programerji podjetja Mozilla pri pripravi spletnega brskalnika Firefox 14, zato je uporaba tovrstne funkcionalnosti pri brskalniku Chrome 25 nadvse dobrodošla. Več informacij o novi različici brskalnika in vseh novosti lahko najdete na tej povezavi (goo.gl/qbMhM).

Vas zanima več iz te teme?
Chrome brskalnik

Prijavi napako v članku