Računalništvo, telefonija
06.05.2008 09:28

Deli z drugimi:

Share

Barve pri tiskanju dokumentov uporabljajmo preudarno

Barvni tisk se vse bolj uveljavlja v poslovnem svetu. S sodobnimi tiskalniki pa lahko tudi manjša podjetja natisnejo barvne dokumente, ki se ne razlikujejo od tistih, natisnjenih v večjih korporacijah. Tisk v barvah je torej postal bolj dostopen, zato je Lexmark za manjša podjetja pripravil nekaj nasvetov, kako naj ga kar najbolje izkoristijo.

Zakaj tiskati v barvah?
Dokumenti v barvah dajejo občutek prestiža, dražje izdelave, s seboj pa prinašajo tudi večjo jasnost sporočila (v primeru različnih grafov in podobnih predstavitev). Tisk v barvah je postal dostopen, zato si ga lahko privoščijo tudi manjša podjetja in tako svoje dokumente pripravijo po vzoru večjih korporacij.
Barve imajo močan vpliv na bralčevo zaznavanje in zavedanje, pa tudi na odločitev pri nakupu. Raziskave kažejo, da so barvni izpisi kar 60 odstotkov bolje sprejeti kot črno-beli, bralci se na barvnih dokumentih zadržijo 82 odstotkov dlje časa, za 60 odstotkov pa se izboljša tudi priklic barvnega dokumenta iz spomina posameznika v primerjavi s črno-belim. Barve so v primerjavi s črno-belim odtisom za 85 odstotkov prepričljivejše pri zbiranju pozornosti bralca ter vzbujanju odločitve za nakup določenega izdelka ali storitve.

Kaj tiskati v barvah?
Barve lahko sicer dolgočasen dokument naredijo zanimiv. Zato je dobro, če barvne elemente dodamo tako na dokumente kot na nalepke, vizitke, liste z glavo, brošure in druge tiskovine.

Kako dodati barve?

– Izberite le nekaj barv. Za začetek poskusite s tremi in skušajte najti skladno kombinacijo. Uporabite to barvno kombinacijo na vseh dokumentih posameznega projekta – s tem boste dosegli prepoznaven in profesionalen videz.
– Barve izberite z namenom ter skladno z vsebino. Barve naj poudarjajo najpomembnejšo vsebino (sporočilo) za vaše ciljno občinstvo.
– V svojih dokumentih uporabite nekaj visokokakovostnih fotografij. Te bodo pritegnile bralca k pozornejšemu pregledu dokumenta.

“Poslovni uporabniki, predvsem manjša in srednje velika podjetja, lahko bistveno izboljšajo podobo in prepoznavnost svojih dokumentov. Z dostopnimi tiskalniškimi rešitvami, ki so kos barvnemu tisku, ni več potrebe po tisku poslovnih dokumentov in drugih tiskovin v tiskarnah. Lexmark ponuja številne visokokakovostne barvne laserske tiskalnike, ki so kos vsem nalogam manjših pisarniških okolij – v barvah seveda,” pravi Lexmarkov podpredsednik in vodja oddelka za tiskalniške rešitve in storitve Marty Canning.


Prijavi napako v članku