Operacijski sistemi
11.06.2012 23:58
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Apple iOS 6: Mobilni operacijski sistem, kot ga še ni bilo

Novi Applov mobilni operacijskem sistemu iOS 6 navdušuje v vseh pogledih!
Novi Applov mobilni operacijskem sistemu iOS 6 navdušuje v vseh pogledih!

Apple je na junijski konferenci World-Wide Developer Conference (WWDC) pričakovano spregovoril o novi različici mobilnega operacijskega sistema iOS, ki bo spremenila način uporabe mobilnih naprav. Tu govorimo o operacijskem sistemu iOS 6, s katerim bo zagotovo opremljen prihajajoči pametni mobilni telefon iPhone 5. Novinec, verjeti ali ne, ima v primerjavi s predhodnikov kar 200 bolj ali manj pomembnih in opaznih dodatnih funkcionalnosti.

Uporabniki Applovih mobilnih naprav bodo zagotovo navdušeni nad prenovljeno digitalno tajnico Siri. Z njo je sedaj mogoče poganjati izbrane aplikacije, ima več »znanja« s področja športa, restavracij in času predvajanja filmskih posnetkov. Ta v navezi z operacijskim sistemom iOS 6 bo odslej na voljo tudi za tablični računalnik iPad. Na spletu se sicer širijo govorice, da novi Applov operacijski sitem ne bo mogoče namestiti na tablične računalnike iPad prve generacije.

Novi Applov mobilni operacijski sistem iOS 6 prinaša težko pričakovano integracijo z družabnim omrežjem Facebook. To pomeni, da lahko uporabniki objavljajo in delijo stvari na njem kar neposredno iz privzetih aplikacij na sistemu iOS, kot je na primer mobilni spletni brskalnik Safari. Uporabniki imajo tu na voljo neposrednega deljenja slik, spletnih strani in zemljevidov. Poleg tega je dostop do družbenega omrežja opazno hitrejši, preglednejši in varnejši.

Operacijski sistem iOS 6 uporabnikom mobilnih naprav omogoča prekinitev dohodnih klicev z drsenjem prsta, pošiljanje vnaprej napisanih kratih sporočim SMS in celo prikaz sporočil, ko se spremeni lokacija. Zelo zanimiva funkcionalnost je tudi »Ne moti« oziroma »Do Not Disturb«. Ob vklopu te funkcionalnosti se namreč samodejno izklopijo vsa sistemska obvestila. Za enostavno deljenje slik s prijatelji je na voljo programska oprema Photo Streams. Tu seveda ne gre spregledati funkcije “Guided Access“, ki uporabnikom preprečuje nenamerno zapiranje izbranih programskih oprem.

Apple je skupaj z operacijskim sistemom iOS 6 predstavil še povsem prenovljen kartografski sistem. Apple je namreč Google Maps nadomestil z lastnim sistemom Apple Maps. Ta se lahko pobaha z izjemno uporabnim tridimenzionalnim pogledom. Navigacijski sistem Apple Maps naj bi kmalu dobil še podporo za Siri.

Precejšnih posodobitev je bila pričakovano deležna oblačna storitev iCloud. Ta omogoča neomejeno možnost hrambe digitalnih fotografij (doslej le 30 dni) z možnostjo dodajanja komentarjev in drugih funkcij po vzoru priljubljene spletne storitve Instagram. Tu je zagotovljen še hitrejši in varnejši prenos podatkov med Applovimi napravami.

Novi Applov mobilni operacijski sistem iOS 6 je že na voljo za prenos. Nadgradnja za naprave iPhone, iPad in iPod touch se bo izvedla kar brezžično. Upajmo, da je Apple tokrat dobro opravil delo in da v novincu ni skritih programskih hroščev kot pri predhodniku.

Vas zanima več iz te teme?
iOS operacijski sistem

Prijavi napako v članku