Računalništvo, telefonija
09.01.2019 10:27
Posodobljeno 2 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ali anksioznost postaja nova normalnost generacije Z?

Mladi iz generacije Z čutijo največ anksioznosti od vseh generacij do sedaj. Velika večina jih namreč priznava, da so zaskrbljeni glede nečesa v svojem življenju. Hkrati večina ne poišče strokovnega nasveta, kako se z anskioznostjo spopasti. To so rezultati nedavne raziskave družbe Kaspersky Lab, ki je v skladu z globalno zavezo 'spremeniti negotovost v varnost' združila moči z digitalno mladinsko dobrodelno organizacijo The Mix. Skupaj pomagajo mladim po vsem svetu sprejemati svoje negotovosti. S pomočjo kampanje, imenovane #AndOwningIt, ki poteka od konca novembra, želijo pokazati, da za doseg sreče ni meja.
Ali anksioznost postaja nova normalnost generacije Z?
Ali anksioznost postaja nova normalnost generacije Z?

V svetu generacije Z prevladujejo spletne novice in družbena omrežja. Tako skoraj polovica te generacije, gre za mlade, stare med 13 in 23 let, pravi, da se počutijo bolj zaskrbljene glede svojega izgleda kot glede kariernih možnosti, denarja, terorizma in ustrahovanja.

Študija je pokazala, da lahko ti občutki anskioznosti ali skrbi vplivajo na obnašanje mladih ljudi, vključno s tem, kako pristopijo k družbenim omrežjem. Za primer, za generacijo Z je precej pogosto, da ustvarijo bolj izdelano oz. popolno percepcijo o tem, kako izgledajo. Večina mladih ljudi prav tako porabi do uro in pol za urejanje svojih fotografij ali video posnetkov, preden jih objavijo na platformah družbenih omrežjih. Vse s ciljem, da ustvarijo svojo brezhibno podobo.

Med pomembnejšimi odkritji je tudi ta, da so dekleta bolj negotova kot fantje, še posebej kar se tiče njihovega izgleda. Skoraj dvakrat več žensk kot moških predstavnikov generacije Z namreč priznava, da so spremenile svoje prehranjevalne navade (kot je prenajedanje ali vzdržati se jesti) zaradi negotovosti, povezanih z izgledom. Vsebine o izboljšanju izgleda telesa in fitnesu na družbenih omrežjih pa bolj vplivajo na slabo počutje mladih žensk kot moških. Ženske so prav tako priznale, da so v zadnjem letu preskočile udeležbo na socialnem dogodku, zaradi družbene anksioznosti.

Še bolj pomembno je to, da predstavniki generacije Z ne poiščejo pomoči, ko se počutijo anksiozne. Večina mladih tako za nasvet ne obišče zdravnika in v stiski niso prepričani, kako se spopasti s svojimi občutki.

S kampanjo #AndOwningIt nad negotovosti mladostnikov

Problem je nagovorila družba Kaspersky Lab in se v želji po pomoči generaciji Z pri spoprijemanju z negotovostjo povezala z digitalno mladinsko dobrodelno organizacijo The Mix, ki podpira mlajše od 25 let. Skupaj so konec lanskega novembra začeli s kampanjo #AndOwningIt, katere cilj je pomagati mladim živeti srečnejše življenje, tako da jih opolnomočijo, da sprejmejo stvari, ki jim dajejo občutek negotovosti, in jim omogočijo zavedanje, da te negotovosti niso ovira na poti do sreče. Prvi korak pri spreminjajo negotovosti v moč je namreč priznati si, katere so te negotovosti. Kampanja je podprta s posebnimi majicami, ki vključujejo najbolj pogoste negotovosti med mladimi, ter jih spodbujajo, da jih sprejmejo in se o njih začnejo pogovarjati.

Ilijana Vavan, generalna direktorica družbe Kaspersky Lab za področje Evrope, je izpostavila: »Družba Kaspersky Lab že več let pomaga družinam in podjetjem spopadati se s spletno negotovostjo ter skrbeti za zaščito pred spletnimi grožnjami. S kampanjo #AndOwningIt pa želimo pomagati mladim po vsem svetu, da svoje negotovosti spremenijo v samozavest in premostijo anksioznosti pravega življenja, medtem ko se trudijo uspeti v digitalni dobi. S tem se namreč ni soočala še nobena generacija do sedaj. Mlade je strah, da ne bodo uspešni in srečni zaradi okoliščin, ki so, in tudi tistih, ki niso pod njihovim nadzorom. Ta kampanja bo pomagala generaciji Z, da se zave, da sami postavljajo ovire znotraj sebe in da imajo v svojih rokah moč, da premostijo negotovosti.«

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem PRISTOP d.o.o., KASPERSKY LAB
Za več informacij so vam na voljo pri PRISTOP d.o.o., KASPERSKY LAB
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem PRISTOP d.o.o., KASPERSKY LAB? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku