Življenjski slog
08.06.2021 09:13
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

iRobot roboti so postali še pametnejši

Uporabniki iRobot robotskih pomočnikov so se znebili vsakodnevnega bremena čiščenja svojih domov. S prenovljeno programsko opremo so iRobot pomočniki pridobili dodatno paleto digitalnih funkcij.

iRobot vrhunski roboti Roomba so že sedaj sposobni samodejno sprazniti umazanijo in sinhrono sodelovati z iRobot pomivalcem tal Braava. A vedno obstaja prostor za izboljšave. Umetna inteligenca iRobot je dobila dodaten zagon s prenovljeno programsko opremo Genius Home Intelligence. V podjetju opisujejo novo pridobitev kot »lobotomija in »zamenjava inteligentnih sistemov«.

Dejstvo je, da smo v domovih obkroženi s številnimi roboti, pa čeprav na nekatere niti ne gledamo kot na robote. Večina teh naprav so pogosto zapleteni sistemi, ki zahtevajo vsaj nekaj tehničnega znanja, še posebej, ko se pojavijo napake. »Robotska inteligenca se mora osvoboditi meja avtonomije in postati enakovreden partner. Naša robotska inteligenca je prilagojena in se odziva na navade in želje uporabnika, kar uporabnikom daje večji nadzor nad tem, kako, kje in kdaj čistijo njihovi roboti,« pravi Colin Angle, predsednik in izvršni direktor podjetja iRobot.

Inteligenca v pravem pomenu besede

Umetna inteligenca je bila že od nekaj prisotna v robotskih sesalnikih in pomivalcih iRobot. Vse poteka preko namenske iRobot Home aplikacije, ki jo enostavno snamete iz trgovine Apple ali Google Play. Nova inteligenca postavlja temelje za prihodnost, kjer bo vzajemno sodelovanje robotov nekaj vsakdanjega. Predstavljajte si, da vam ne bo treba niti migniti s prstom, a vaš dom bo vseeno čist in brezhiben. Prvi koraki so že vidni pri robotih iRobot Roomba in Braava, ki so se osvobodili svojih predhodnih omejitev.

iRobot Home Intelligence robotom pomaga ugotoviti, katera območja potrebujejo največ pozornosti in kdaj je optimalen čas za čiščenje. Aplikacija iRobot Home deluje z vsemi iRobot pomočniki, ki podpirajo brezžično povezavo. Uporabniki dobijo večji vpogled v učinkovitost robota, ki prevzame nekatere navade svojega lastnika.

Funkcija »Clean Zones« omogoča iRobot robotskim sesalnikom Roomba in pomivalcem Braava uporabo umetne inteligence za samodejno zaznavanje in predlaganje »Clean Zones« okoli določenih kosov pohištva, kot so mize ali sedežne garniture. Uporabniki lahko pametne zemljevide prilagodijo tudi tako, da nastavijo najbolj umazana območja, ki potrebujejo več dnevnih prehodov. Podobna funkcija bo skrbela, da se roboti izogibajo določenim območjem. V primeru, da se bo robot večkrat zataknil za določen predmet ali pa boste sami določili, da je določeno območje prepovedano zaradi dragocenih predmetov, se bo pametni robot striktno izogibal označenim prostorom.

Avtomatizacija urnikov čiščenja

Na voljo je tudi avtomatizacija na podlagi dogodkov. Vse skupaj deluje, ker je iRobot Genius Home Intelligence snovan na IFTTT platformi, kar pomeni, da govori univerzalen jezik kot večina pametnih naprav. Če želite, da Roomba na hitro naredi prehod prostorov, ko zapustite hišo, lahko aplikacijo povežete s pametno ključavnico ali eno izmed lokacijskih storitev. Ko boste zaprli vhodna vrata, bo robot dobil ukaz, da je čas za čiščenje. Dodatne funkcije vključujejo tudi vnaprej prilagodljive nastavljene postopke čiščenje, priporočene urnike, ki temeljijo na navadah uporabnikov, in sezonske urnike čiščenja. To je še posebej priročno, ko je sezona alergij ali ko vaši ljubljenčki menjajo dlako.

Čar robotov se skriva v njihovi čarobnosti, saj vas z enim samim klikom osvobodijo. V zameno za čarobno palico je iRobot pripravil aplikacijo iRobot Home, o kateri lahko izveste še več na spletni strani irobot.si.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
iRobot sesalniki

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem iRobot Slovenija
Za več informacij so vam na voljo pri iRobot Slovenija
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem iRobot Slovenija? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

EUDACE d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 05 994 21 60
Spoznajte podjetje Eudace Podjetje Eudace deluje na področju vpeljave ISO standardov, izvedbe izboljšanja informacijske varnosti v podjetju, varstva osebnih podatkov in poslovnega ... Več
Diamantni partner

ADM ADRIA d.o.o.

Prvomajska ulica 17, 3000 Celje, Tel: 05 925 19 55
O nas Večina podjetij se ustanavlja zaradi poslovne ideje, prodajnega koncepta ali pa zaradi potrebe po formaliziranju opravljanja poslovnih aktivnosti. Na primeru družbe ADM-Adria, ... Več
Bronasti partner

BIROMATIK NT d.o.o.

Ulica Staneta Severja 18, 2000 Maribor, Tel: 02 300 03 60
Storitve podjetja Biromatik NT Prednosti BIROMATIK-a so v izdelavi »butičnih programskih produktov«. To so specialne rešitve po želji uporabnikov. Vsaka stranka, ne glede ... Več
Zlati partner

ŠPICA INTERNATIONAL d.o.o.

Pot k sejmišču 33, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 568 08 00
Špica International je vodilni slovenski ponudnik informacijskih sistemov in rešitev za obvladovanje časa in prostora. Realnega prostora v realnem času! Njihove rešitve vključujejo ... Več