Računalništvo, telefonija
Poslovne rešitve
22.02.2024 07:30

Deli z drugimi:

Share

Zaupanje strank v digitalni dobi. Kako lahko organizacije za strokovne storitve gradijo zaupanje strank s kibernetsko varnostjo?

V današnjem tehnološko naprednem svetu je zaupanje dragocenejše od zlata. To velja ne glede na storitveno dejavnost s katero se ukvarjate. Za storitvena podjetja (Professional Services Organizations – PSO) je zaupanje ključnega pomena. Potrebujete ga, da obdržite svoje sedanje stranke in pridobite nove, kar pomaga vašemu podjetju rasti in se obdržati na izjemno konkurenčnem trgu.

Zanimivo dejstvo: kibernetska varnost je pomemben dejavnik pri vzpostavljanju in ohranjanju zaupanja. Ker so kibernetski napadi vse pogostejši, se vaše stranke in potencialni kupci bolj kot kdaj koli prej zavedajo kako pomembna je varnost njihovih občutljivih podatkov in zaupnih informacij. Vas zanima kako lahko vaše podjetje pridobi zaupanje strank s kibernetsko varnostjo in poskrbi, da bodo zaradi vaših prizadevanj za zaščito podatkov vaše stranke brez skrbi.

Povezava med kibernetsko varnostjo in zaupanjem

Preden se poglobimo v strategije, je najprej potrebno razumeti zakaj je kibernetska varnost tako pomembna za krepitev zaupanja.

  • Zaupnost strank. Pogosto ravnate z občutljivimi informacijami svojih strank, kot so finančne evidence, poslovni načrti, pravni dokumenti ali intelektualna lastnina? Vaše stranke pričakujejo, da bodo te informacije ostale zaupne. Kršitev podatkov lahko povzroči veliko škodo ugledu in pravne težave, ter tako zmanjšuje to zaupanje.
  • Skladnost in predpisi. Za številne panoge veljajo strogi predpisi o varstvu podatkov in zasebnosti. Ti predpisi zajemajo vrsto zakonov in aktov, povezanih z zasebnostjo in varnostjo podatkov. Neupoštevanje predpisov lahko privede do visokih kazni in škode za ugled, zato morajo organizacije nujno dati prednost prizadevanjem za skladnost s predpisi in zaščito podatkov.
  • Ugled in verodostojnost. Vaše stranke bodo verjetno bolj zaupale podjetjem, ki kibernetski varnosti pripisujejo zaslužen pomen, saj lahko trg vaše stranke zahteva, da njihove stranke spoštujejo zakone o zasebnosti, ki so specifični za posamezno panogo. Močna kibernetska varnost kaže, da ste zavezani k zaščiti interesov in podatkov strank.

Enostavni načini krepitve zaupanja s kibernetsko varnostjo

Zdaj, ko razumemo pomen kibernetske varnosti pri vzpostavljanju zaupanja, si oglejmo nekaj preprostih korakov, ki jih lahko sprejmete za vzpostavitev zaupanja pri strankah.

  • Opravite oceno tveganja kibernetske varnosti. Prepoznajte šibke točke svoje organizacije in morebitna tveganja. Pri tem je treba preveriti obstoječi IT inventar: kje je podpora že potekla, kakšni so varnostni ukrepi, kje pretijo morebitne grožnje in predlagati področja za izboljšave.
  • Izdelajte celovito strategijo kibernetske varnosti. Na podlagi ocene tveganja oblikujte strategijo kibernetske varnosti, ki bo usklajena s cilji vašega podjetja in panožnimi predpisi. Ta strategija mora vključevati zaščito podatkov, varnost omrežja, usposabljanje zaposlenih in načrte odzivanja na incidente.
  • Vlagajte v varnostne tehnologije. Uporabite močne varnostne tehnologije, npr. rešitve za odkrivanje in odzivanje na končnih točkah (Endpoint Detection and Response – EDR), rešitve za upravljanje odkrivanja in za odziv (Managed Detection and Response – MDR). Zavedamo se, da vzpostavitev lastnega IT oddelka ni vedno upravičena naložba in da zaposlitev enega IT strokovnjaka morda ne zagotavlja vseh znanj, ki jih potrebujete. Poiščite lokalnega ponudnika IT storitev, ki ima tudi močan portfelj kibernetske varnosti, kot so IT storitve družbe Konica Minolta.
  • Usposobite svojo ekipo. Zaposleni so pogosto najšibkejši člen kibernetske varnosti. Izvajajte redna usposabljanja in izobraževanja o kibernetski varnosti. Zaposlene poučite o najboljših praksah, preprečevanju ribarjenja (phishing) in pomenu varovanja podatkov. Redno delite z zaposlenimi, zlasti s tistimi s kritičnim dostopom, kot so administrativna, računovodska in finančna ekipa, vodstvo podjetja in vodje, novosti in trende na področju kibernetske varnosti.
  • Varna komunikacija. Šifrirajte e-poštno komunikacijo, implementirajte rešitve za varno deljenje datotek in zagotovite, da se pri vseh interakcijah s strankami upoštevajo ustrezni standardi za varstvo podatkov. Z zavezanostjo k varni komunikaciji boste povečali zaupanje strank.
  • Spremljanje in odziv. Vzpostavite stalno spremljanje za odkrivanje in odzivanje na morebitne grožnje v realnem času. Pripravite načrt za zmanjšanje vpliva kakršne koli kršitve varnosti.
  • Skladnost in poročanje. Z rednimi revizijami in poročanjem zagotovite strankam dokazila o svoji zavezanosti varnosti podatkov.

Strankam predstavite svoja prizadevanja na področju kibernetske varnosti

Preglednost je ključnega pomena za vzpostavitev zaupanja. Ne skrivajte svojih prizadevanj za kibernetsko varnost. Namesto tega svojim strankam in potencialnim strankam predstavite svojo zavezanost varnosti podatkov. Tukaj je nekaj načinov za obveščanje o vaših prizadevanjih za kibernetsko varnost.

  • Pravila zasebnosti. Prepričajte se, da so vaše politike zasebnosti jasne in lahko dostopne na vašem spletnem mestu. Razložite, kako zbirate, hranite in varujete podatke strank.
  • Varnostni certifikati. Pridobite varnostne certifikate, ki ustrezajo industrijskim standardom in jih objavite na vidnem mestu. Ti certifikati služijo kot oprijemljiv dokaz vaše zavezanosti kibernetski varnosti. Če nimate certifikata ker sodelujte z IT ponudnikom ki ga ima, ga uporabite v komunikaciji s strankami.
  • Obveščanje strank. Stranke redno obveščajte o svojih pobudah za kibernetsko varnost in njihovih rezultatih. Delite zgodbe o uspehu, kot so preprečeni kibernetski napadi in podobno, da poudarite svojo pripravljenost in skrbnost.

V današnjem digitalnem svetu morajo storitvena podjetja dajati poudarek na kibernetsko varnosti, da si pridobijo in ohranijo zaupanje strank. S podrobnimi ocenami tveganja, razvojem močnih strategij kibernetske varnosti in odprtim obveščanjem o teh prizadevanjih lahko podjetja ne le zaščitijo sebe pred kibernetskimi grožnjami, temveč tudi vzbudijo zaupanje svojih strank.

Gradnja zaupanja s kibernetsko varnostjo je stalen proces in bi morala biti glavna prednostna naloga vsakega podjetja, ki želi uspeti v digitalni dobi.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
informacijska varnost kibernetska varnost

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem KONICA MINOLTA SLOVENIJA
Za več informacij so vam na voljo pri KONICA MINOLTA SLOVENIJA
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Konica Minolta Slovenija

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem KONICA MINOLTA SLOVENIJA? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

PROLON d.o.o.

Rogaška cesta 27, 3240 Šmarje pri Jelšah, Tel: 041 364 535
Podjetje Prolon v Šmarju pri Jelšah je najbolj poznan s trgovino in poslovalnico Telekoma, a to še zdaleč ni njihov edini projekt. Že tri leta uspešno vodijo grafični studio ... Več

ZwCAD SLOVENIA

Prečna 9b, 2000 Maribor, Tel: 02 471 12 40
ZwCAD Slovenia pod okriljem podjetja Birocom 2000 d.o.o. ponuja rešitve na področju CAD, CAD/CAM in CAE programske (in strojne) opreme. Več

Tiskarna Igma-Graf, Martin Škofljanec s.p.

Brege 60, 8273 Leskovec pri Krškem, Tel: 040 744 158
Kako vam lahko reklamna majica pomaga pri promociji vašega podjetja Promocije podjetja se je potrebno lotiti na pravi način, saj potencialna stranka ne sme imeti občutka vsiljivosti ... Več

NEXT LINE d.o.o.

Ob železnici 16, 1000 Ljubljana, Tel: 041 776 822
Next line, specializirane storitve tiska pod eno streho V podjetju Next line iz Ljubljane so se osredotočili na specializirane storitve tiska s termičnimi, sublimacijskimi in ... Več