Operacijski sistemi
27.01.2024 06:04

Deli z drugimi:

Share

Operacijski sistem Windows 11 velikosti pičlih 100 megabajtov!

Programerji skupine NTDEV dokazali, da je mogoče operacijski sistem Windows 11 še dodatno zmanjšati. Novost namreč zasede zgolj 100 megabajtov.

Operacijski sistem Windows 11 je brez večjih težav navdušil tudi zahtevnejše uporabnike. Novi operacijski sitem pa lahko seveda poganjamo le na računalniku, ki je opremljen z združljivo strojno opremo. Z nekaj truda lahko seveda operacijski sitem Windows 11 namestimo tudi na računalnik, ki ne izpolnjuje vseh zahtev glede strojne opreme, kar sicer ni priporočljivo.

Na srečo so uporabnikom starejših in poceni osebnih računalnikov že pred časom priskočili na pomoč programerji skupine NTDEV. Ti so namreč zanje pripravili posebno različico operacijskega sistema Windows 11. Novost so programerji poimenovali Tiny11, zasnovana pa je na način, da ima na voljo zgolj tisto, kar operacijski sistem potrebuje za delovanje. Zato na preseneča, da lahko Tiny11 namestimo na osebne računalnike z dvema gigabajtoma sistemskega pomnilnika in zgolj osmimi gigabajti prostora.

Nedavno pa so programerji skupine NTDEV dokazali, da je mogoče operacijski sistem Windows 11 še dodatno zmanjšati. Medtem ko običajna namestitev operacijskega sistema Windows 11 zasede tudi do 30 gigabajtov prostora, novost zasede zgolj 100 megabajtov. Za dosego omenjenega cilja so seveda morali programerji odstraniti vse grafične elemente. S tem pa so dejansko dobili sodobno razlilico operacijskega sistema Microsoft DOS, ki je na osebnih računalnikih prevladoval v 80. letih.

Čeprav je uporabnost najmanjšega operacijskega sistema Windows 11 zelo omejena, gre tu za izjemen podvig. Skupini NTDEV je namreč uspel podvig brez primere. Izjemen podvig pa si lahko ogledate na spodnjem videoposnetku oziroma na spletni povezavi https://youtu.be/SL6t_iuitxM. Prepričani smo, da boste nad videnim več kot navdušeni.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Windows operacijski sistem


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

STUDIO DTS

Avčinova ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 300 53 55
Veliko ljudi podcenjuje vlogo grafičnega oblikovanja pri rasti podjetja in prepoznavnosti blagovne znamke. Podjetje stežka preživi brez ustrezne komunikacije. Na tak ali drugačen ... Več

Seyfor d.o.o.

Cesta Goriške fronte 46, 5290 Šempeter pri Gorici, Tel: 05 393 40 00
Poslovni računalniški programi za javni sektor, podjetje, zasebnike ali obrtnike Saop je leta 1987 med prvimi v Sloveniji ponudil programsko opremo in je danes eden izmed vodilnih ... Več
Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710
Zlati partner

KONCERN ENA d.o.o.

Koroška cesta 61, 3320 Velenje, Tel: 03 891 95 40
Podjetje IN.PU.T., prodaja računalniške opreme, Tadej Pucelj, s.p. je začelo poslovati v letu 2003,kot internetna trgovina (www.in-put.com) z računalniško opremo. V zadnjih letih ... Več